Hoog tijd voor de uitslag, het spel moet nu maar snel op de wagen

Hoogste tijd voor de verkiezingsuitslag. Hoogste tijd ook voor het spannende vervolg op de verkiezingscampagne: de formatie van een (nieuwe?) coalitie. Dat spel moet nu maar snel op de wagen.

Die conclusie trek ik uit het derde en laatste politiek café, deze zaterdagavond in De Drie Dorpen in Ankeveen.

De wekenlange verkiezingscampagne heeft lang genoeg geduurd, de partijstrijders lopen bij wijze van spreken met de tong op de schoenen en het publiek is ook wel weer toe aan iets nieuws, getuige de wat matige opkomst – hoewel presentator Herman Stuijver toch nog zeven zwevende kiezers in de zaal zei te hebben gedetecteerd.

Favoriete plek

De standpunten zijn genoegzaam uitgewisseld, de onderlinge tegenstellingen (er moet immers iets te kiezen zijn) waar mogelijk aan het licht gebracht. Erg spannend werd het vanavond dan ook niet meer. En toen aan de orde kwam welke plek in de eigen gemeente de favoriete is van elk van de zeven prominente partijtijgers, was dat althans voor mij het sein om aan de bar mijn rekening te voldoen en op huis aan te gaan.

Het wachten is nu met smart op komende woensdagavond, wanneer duidelijk zal worden waar de kiezers op hun stemformulieren een kruisje hebben gezet. Dat is het eerstvolgende spannende moment. En vervolgens natuurlijk de formatie van een coalitie. Een nieuwe coalitie? Een coalitie van weer dezelfde samenstelling? Het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Woningbouw

Wat dat betreft leverde het laatste politiek café wel één heel kleine vingerwijzing op. Gevraagd naar wat ze over vier jaar in elk geval gerealiseerd willen hebben, gaven vier van de zeven partijkopstukken een antwoord in de sfeer van woningbouw en oplossing van de woningnood: Rosalie van Rijn (CDA), Nanne Roosenschoon (D66), Wilna Wind (PvdA/GroenLinks) en Bo de Kruijff (VVD). Afgaand op de huidige zetelaantallen in de raad zijn zij samen goed voor een meerderheid. Maar na woensdag kan alles natuurlijk zomaar (heel) anders liggen.

Op dus naar woensdagavond voor de uitslagen en op dan naar de formatie. Er is voor de komende vier jaar immers meer dan genoeg werk aan de winkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.