Huis verbouwen? Vergunning daarvoor is in Wijdemeren het duurste in Gooi en Vechtstreek

Wilt u uw woning (laten) verbouwen? Daarvoor is in bepaalde gevallen een vergunning nodig van de gemeente – bijvoorbeeld als de voor- of zijkant van het pand onder handen wordt genomen. Zo’n vergunning voor een  verbouwing is in de Regio Gooi en Vechtstreek nergens zo duur als in Wijdemeren. Maar met een vergunning om een hele nieuwe woning te bouwen valt het mee: met de leges daarvoor is Wijdemeren een middenmoter.

(Foto Stanislaw Skowron, publiek domein)

Dat blijkt uit de jongste editie van het onderzoek naar bouwleges dat de Vereniging Eigen Huis jaarlijks doet. ‘Onverteerbare kloof in prijs bouwvergunning’ kopte De Gooi- en Eemlander daarover dinsdagochtend. Precies dat is waarop de Vereniging Eigen Huis de vinger legt: de grote verschillen in hoogte van bouwleges tussen gemeentes, terwijl voor die enorme verschillen geen goede argumenten bestaan. Een ambtenaar zal in de ene gemeente voor het regelen van een bouwvergunning niet zo heel veel meer of minder werk hoeven te verzetten dan in een andere gemeente.

Voor een verbouwing met een bouwsom van 10.000 euro vraagt de gemeente Den Haag (de goedkoopste in Nederland) 100 euro aan leges, terwijl een inwoner van de duurste gemeente, Veenendaal, voor een verbouwing 977,78 euro aan leges kwijt is – bijna tien keer zoveel als in Den Haag! Het gemiddelde in Nederland ligt op 393,36 euro.

Fors boven gemiddelde

Wijdemeren vraagt voor een verbouwing aan bouwleges heel wat meer dan dat landelijk gemiddelde. In Wijdemeren is een inwoner daarvoor 544 euro kwijt. Dat is 1,4 procent meer dan de 537 euro die vorig jaar verschuldigd waren. Daarmee zit deze gemeente met de bouwleges voor verbouwingen niet alleen heel fors boven het landelijk gemiddelde, Wijdemeren is daarmee bovendien de duurste gemeente in de Regio Gooi en Vechtstreek.

Blaricum en Laren zijn met 539 euro dit jaar overigens maar vijf euro goedkoper dan Wijdemeren. De andere gemeenten in de Regio Gooi en Vechtstreek vragen 460 euro (Gooise Meren), 411 euro (Huizen), 340 euro (Hilversum) en 305 euro (Weesp). De directe buren zijn dus 204 euro (Hilversum) en 239 euro (Weesp) goedkoper dan Wijdemeren. Drukken we het in percentages uit, dan is een vergunning voor een verbouwing van 10.000 euro in Wijdemeren 60 procent duurder dan in Hilversum en 78,4 procent duurder dan in Weesp. Leg dat maar eens uit.

Een kleine relativering overigens: de buren in Stichtse Vecht zijn nóg duurder uit dan inwoners van Wijdemeren. Is een verbouwende burger in Wijdemeren 544 aan bouwleges kwijt, een inwoner van Stichtse Vecht moet 598 euro neertellen (9,9 procent meer dan in Wijdemeren).

Nieuwbouwleges

De tweede soort bouwleges die de Vereniging Eigen Huis bekeek, zijn die voor een nieuwbouwwoning. Daarvoor hanteert de vereniging het standaardbedrag van 170.000 euro. Niet omdat daarmee een woning kan worden gebouwd in het Gooi of de Vechtstreek, wel om alle gemeenten in Nederland met elkaar te kunnen vergelijken.

Bij een bouwsom van 170.000 euro berekent de goedkoopste gemeente, Noord-Beveland, aan nieuwbouwleges 2.817 euro, terwijl het in de duurste gemeente, Terschelling, 12.116 euro kost. Op Terschelling is die vergunning dus ruim vier keer zo duur als op Noord-Beveland. Het Nederlandse gemiddelde ligt dit jaar op 5.103,80 euro. Wijdemeren zit daar met 5.323 euro (1,4 procent duurder dan vorig jaar) iets boven en is daarmee dus een middenmoter in Nederland.

Ook middenmoter in de regio

Datzelfde – Wijdemeren een middenmoter met leges voor een nieuwbouwwoning – geldt ook in de Regio Gooi en Vechtstreek. Hoger dan in Wijdemeren zijn deze bouwleges in de Hilversum (5.780 euro), Gooise Meren (7.820 euro), Laren en Blaricum (beide 8.239 euro) en lager zijn ze in Weesp (5.185 euro) en Huizen (4.411 euro). Om het plaatje compleet te maken: bij de Utrechtse buren in Stichtse Vecht zijn inwoners een stuk duurder uit dan in Wijdemeren: 7.803 euro.

Eén gedachte op “Huis verbouwen? Vergunning daarvoor is in Wijdemeren het duurste in Gooi en Vechtstreek”

  1. Woningbouw/aanpassing is BINGO voor graaizuchtige gemeente. Projectontwikkelaars kaalplukken okee, maar eenvoudige hardwerkende Wijdemeerders moet je afblijven als je nog wil terugkeren op het dikbetaalde pluche van de raad. Straks gaat niemand meer überhaupt stemmen. Kun je tevreden terugkijken op jouw fantastische bijdrage aan de democratie ….. en je kleinkinderen wijs maken dat je het zo goed deed, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.