In het geniep informatie over ANPR-camera’s, burgers worden geweerd

Wijdemeerse gemeenteraadsleden krijgen vanavond (dinsdag 26 oktober) informatie over de ANPR-camera’s die deze week op enkele invalswegen van Wijdemeren, Hilversum en Weesp worden aangezet (vorige week zijn ze geplaatst). Maar die informatiebijeenkomst is niet openbaar. De inzet van camera’s die inbreuk kunnen maken op de privacy van burgers wordt dus in het geniep besproken. Verbijsterend.

ANPR-camera’s. (Foto Adrian Pingstone, Publiek domein)

Even het geheugen opfrissen. Op proef komen er vijf maanden lang vijf ANPR-camera’s op invalswegen van Wijdemeren, Hilversum en Weesp. Zulke camera’s die kentekenplaten automatisch herkennen en vastleggen, kunnen de politie helpen geboefte te achterhalen en in te rekenen. Tegelijk vormen ze op diverse manieren een risico voor de privacy van volkomen onschuldige burgers. Dat laatste bleek bijvoorbeeld vorige maand uit een evaluatie door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Transparant

Volgens de wet- en regelgeving moet voor burgers op z’n minst transparant zijn waar ANPR-camera’s staan. Dat is bij deze proefcamera’s niet het geval. Ook moet per camera worden onderbouwd waarom die op precies die plek staat. Ook dat is met de vijf proefcamera’s niet het geval – er valt althans nergens openbare informatie over te vinden.

Dergelijke vragen zouden vanavond hetzij door de politie hetzij door burgemeester Crys Larson kunnen worden beantwoord. En misschien gebeurt dat ook wel. Maar geen burger die daarvan kennis kan nemen, want de informatiebijeenkomst wordt in het geniep gehouden.

Op wiens initiatief dat zo gebeurt, weten we niet. Misschien van de politie, misschien van burgemeester Larson.

Onwaarheid

Hoe denken ze in het gemeentehuis dat dat geheimzinnige gedoe overkomt? Hebben ze over die camera’s misschien iets te verdonkeremanen? Het ligt voor de hand dat te denken. Te meer nadat in een Wijdemeers persbericht en in een brief van burgemeester Pieter Broertjes (Hilversum) aan zijn eigen gemeenteraad eind vorige week een pertinente onwaarheid stond – kennelijk met de bedoeling de burger met een kluitje in het riet te sturen en gerust te stellen.

In beide stukken stond dat vastgelegde kentekens niet worden bewaard als ze niet voorkomen op zogeheten referentielijsten van de politie. Dat zijn lijsten met bijvoorbeeld verdachte of gezochte criminelen of auto’s. Maar vastgelegde kentekens worden wel degelijk bewaard, namelijk maximaal 28 dagen. Aldus bijvoorbeeld minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), zoals ik op Rading Nul eerder meldde. Het staat ook gewoon in de wet- en regelgeving.

Wantrouwen

En na die aperte onwaarheid nu dus een informatiebijeenkomst in het geniep, buiten het zicht en gehoor van burgers. Weinig methoden zullen effectiever zijn om het wantrouwen van burgers jegens de overheid te voeden.

Jammer trouwens dat we niet kunnen zien en horen welke raadsleden vanavond om 19.00 uur in het geniep aanschuiven en dus meewerken aan de geheimzinnigheid. Naar de geïnteresseerde burger steken zij een dikke middelvinger op. Ze moeten zich schamen.

Eén gedachte op “In het geniep informatie over ANPR-camera’s, burgers worden geweerd”

  1. Is vandaag de Dag van de Dikke Duisternis? Geïnteresseerde volgers van de politiek, ook mogelijk aanstaande raadsleden, werd het namelijk ook onmogelijk gemaakt om de ongetwijfeld leerzame beeldvormende sessies sociale zaken en die over de begroting van huis uit te volgen. Opgeteld over deze commissies waren daar mogelijk alle huidige raadsleden mede debet aan…..of? wie heeft het voor de kiezers opgenomen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.