Joodse begraafplaats Kortenhoef: komt er nog eens schot in de zaak?

Alweer dertien maanden is het muisstil rond de joodse begraafplaats in Kortenhoef. Eerder zag het college ‘zeker mogelijkheden om tot een oplossing te komen’. Maar we horen er niets meer over. Wat is de stand van zaken? Valt er nog iets te verwachten?

De kleine joodse begraafplaats in Kortenhoef. (Foto Wikipedia/C.Muusers, CC BY-SA 3.0)

In februari 2023 was wethouder Els Kruijt goedgemutst omdat ze de gemeenteraad kon melden dat de gemeente Wijdemeren eindelijk weer eens onderhoudswerk had kunnen plegen aan het dodenakkertje bij de Koninginneweg. Er was onkruid gewied, er waren heggen gesnoeid. Kruijt liet zich met een brede glimlach fotograferen bij de ingang van de begraafplaats.

Wethouder Els Kruijt: brede glimlach. (Foto gemeente Wijdemeren)

Hoe gemeentewerkers bij het begraafplaatsje hadden kunnen komen, bleef schimmig. ‘Dankzij medewerking van omwonenden’, aldus een gemeentelijk persberichtje van toen. Maar gezien het probleem met de begraafplaats was die mededeling wel erg vaag.

Toegang geblokkeerd

Ter opfrissing  van het geheugen even hoe het ook alweer zit. Het begraafplaatsje ligt iets van de weg af. Het was de laatste decennia bereikbaar via een pad over particuliere grond van een omwonende. Maar de grondeigenaar blokkeerde dat in september 2020. Een alternatieve toegangsroute liep over een grondstrook rechts naast de begraafplaats. Die grondstrook leidt naar een erachter gelegen weiland. De boer die daarvan eigenaar is, liet dat een tijdlang toe, heel vriendelijk legde hij zelfs een houten vlonder over een greppel om de gang naar een zij-hekje van de begraafplaats te vergemakkelijken. Maar op zeker moment sloot hij die route af, naar zijn zeggen omdat er overlast door jeugd was geconstateerd voor bewoners naast de grondstrook.

Sindsdien is de begraafplaats dus geheel ontoegankelijk. Dat geldt zowel voor belangstellenden die een kijkje willen nemen bij dit stukje cultuurhistorisch erfgoed als voor gemeentewerkers die er moeten kunnen komen voor het lang geleden afgesproken periodieke onderhoud.

Maar in februari vorig jaar kon Kruijt dus melden dat het toch was gelukt een dringend noodzakelijke onderhoudsbeurt te verzorgen. Sindsdien is het echter weer stil rond deze kwestie. Heeft intussen een volgende onderhoudsbeurt plaatsgevonden? Staat er misschien voor binnenkort weer eentje in de planning? We weten het niet.

Mogelijkheden

En dan het belangrijkste, namelijk het onderliggende probleem: de geblokkeerde toegang tot de begraafplaats, met als voornaamste veroorzaker de grondeigenaar die in 2020 roet in het eten gooide. In september 2022 beantwoordde het college hierover vragen vanuit de raad. Daaruit twee citaten. Eén: ,,We willen de begraafplaats graag onderhouden. Ook willen we dat de voor onze gemeente speciale plek kan worden bezocht.’’ Twee: ,,Wij zien zeker mogelijkheden om tot een oplossing te komen, maar zijn daarvoor afhankelijk van de andere betrokken partijen.’’

Daaruit leek een klein sprankje hoop te kunnen worden gedestilleerd en dat werd wat groter door de onderhoudsbeurt die nu dertien maanden geleden kon plaatsvinden. Maar sindsdien dus louter zwijgzaamheid. Nu kan het soms verstandig zijn een broedende kip niet te storen, maar daaraan zit in redelijkheid natuurlijk wel een keertje een einde.

Goede wil

Het college is kennelijk (zie boven) van goede wil. Maar gebeurt er ook iets? Zit er voortgang in het overleg met een of beide grondeigenaren? Is er eigenlijk nog wel overleg? Geen mens die het weet. Ja de wethouder (en wellicht de rest van het college), maar die houdt/houden de kaken stijf op elkaar.

Voor de zekerheid heb ik het nog even nagevraagd bij de eigenaar van de begraafplaats, de Nederlands Israëlitische Gemeente Hilversum, die ook de joodse begraafplaats in Hilversum in eigendom heeft. Namens deze NIG Hilversum liet woordvoerder Hans Roos een paar dagen geleden weten: ,,Geen voortgang in Kortenhoef’’.

Bijpraten

Na een jaar diepe stilte lijkt het me niet zo gek als het Wijdemeerse college de raad binnenkort eens zou bijpraten, hetzij door een mondelinge mededeling aan raad of een raadscommissie, hetzij door middel van een briefje aan de raad. Want wie van goede wil is, moet toch uiteindelijk eens met iets concreets komen, zou je denken.

4 gedachten op “Joodse begraafplaats Kortenhoef: komt er nog eens schot in de zaak?”

  1. Heer Frisart heeft afgelopen week de Gooi- en Eemlander gelezen betreffende de joodse begraafplaats in Hilversum. Het deed hem herinneren aan de moeilijkheid van het reguliere onderhoud van de joodse begraafplaats in Kortenhoef waar eerder over is geschreven. En terecht! Mevrouw Kruijt staat wel pontificaal bij het geopende hekje van de begraafplaats dat suggereert dat de bewoner van de grond aldaar het hekje voor haar geopend heeft. Maar zeg dat dan ook mevrouw Kruijt.
    Is het u, mevrouw Kruijt, ook opgevallen dat er nogal wat achterstallig onderhoud is aan het baarhuisje en de omheining? Een gemeentelijk monument onwaardig!
    Ik ben bang dat er geen oplossing komt voor de toegang tot de begraafplaats, alle inspanningen ten spijt. Dit omdat de bewoner van de grond aldaar dit tegenwerkt ondanks het recht van overpad tot de begraafplaats.

  2. Dat viel mij eerder niet op, maar wethouder Els Kruijt staat naast een huisnummer. Vijf en zeventig A (75 A).
    Dat is heel apart. In de huidige situatie is dat een huisnummer zonder straat, omdat de begraafplaats onbereikbaar is gemaakt.

    Kan dat? Een huisnummer zonder bijbehorende straat, weg, plein of laan? Lijkt mij niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.