Wethouder Kruijt mikt op beperkte openstelling joodse begraafplaats

Wethouder Els Kruijt gaat proberen voor elkaar te krijgen dat de nu onbereikbare joodse begraafplaats in Kortenhoef in elk geval beperkt wordt opengesteld. Dat zei ze dinsdagavond tegen de raadscommissie ruimte en economie.

Wethouder Els Kruijt. (Foto Douwe van Essen)

Aanleiding voor Kruijts uitlating was een vraag over de joodse begraafplaats van Rosalie van Rijn (CDA). Juist dinsdagmiddag had ik op Rading Nul aan de orde gesteld hoe het er nu eigenlijk voor staat met het al geruime tijd niet meer bereikbare begraafplaatsje achter de bebouwing aan de Koninginneweg in Kortenhoef. Van ‘een één-tweetje van Rading Nul en het CDA’ was echter geen sprake, onderstreepte Van Rijn. Dat klopt. Zij kon niet weten dat ik nog geen halve dag eerder een bijdrage over dit onderwerp zou plaatsen op Rading Nul, ik had er, toen ik zat te tikken, geen idee van dat er die avond een vraag over zou worden gesteld in de raadscommissie.

Rosalie van Rijn (CDA): Eén-tweetje. (Foto Douwe van Essen)
Aan de bel

Een één-tweetje was het trouwens wel, aldus Van Rijn, maar dan van het CDA en de ChristenUnie. Beide fracties hadden de wethouder al eens eerder gevraagd op de hoogte te worden gehouden van ontwikkelingen rond de joodse begraafplaats. Ook hen was de langdurige stilte opgevallen, dus trokken ze dinsdagavond maar eens aan de bel. Een stomtoevallige, maar wel mooie samenloop van omstandigheden dus.

Enkele van de grafstenen op de joodse begraafplaats in Kortenhoef. (Foto Wikipedia/C.Muusers, CC BY-SA 3.0)

De wethouder beloofde ‘op niet al te lange termijn’ te komen met een brief over de stand van zaken. Na enig aandringen van Van Rijn maakte Kruijt daarvan: ‘zeg half april’.

Hard maken

Een tipje van de sluier lichtte ze voor de raadscommissie alvast op. Met ‘een van de actoren’ (lees: grondeigenaren) sprak ze al eerder over de mogelijkheid de toegang tot de joodse begraafplaats ‘één keer per maand’ open te stellen voor publiek. Ze gaf aan dat ze daarover nog eens kan gaan praten. ,,Ik zal me daar hard voor maken’’, zei ze over de optie van beperkte openstelling.

Permanente toegankelijkheid van het begraafplaatsje, zoals vroeger het geval was, zit er volgens Kruijt niet meer in. ,,Dat kun je niet vragen van de eigenaar’’, aldus de wethouder. Daarmee doelde ze kennelijk op de grondeigenaar die behalve het algemene publiek ook de gemeente in september 2020 verbood via zijn grond het begraafplaatsje te betreden voor onderhoudswerk.

Zo’n opgelicht tipje van de sluier is natuurlijk mooi, maar het roept ook weer vragen op. Mogelijk beantwoordt Kruijt die in de brief die ze in het vooruitzicht stelde. Even afwachten dus, tot uiterlijk half april.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.