Wie wordt de Waarnemer?

Het volkomen onverwacht aangekondigde vertrek van waarnemend Burgemeester Charlie Aptroot, twee weken nadat hij een kennismakingsronde in alle Wijdemeerse kernen voltooide, roept vele vragen op. De grootste vraag is echter: “Wie komt er nu?”.

Burgemeester Crys Larson. (Foto: Douwe van Essen)

Uit het persbericht van Noord Holland kan afgeleid worden dat Mevrouw Crys Larson nog onvoldoende hersteld is om haar taken weer op te pakken. In dat persbericht staat:

Het herstel van burgemeester Crys Larson laat helaas langer op zich wachten. Er zal dan ook op afzienbare termijn in een nieuwe waarnemend burgemeester voor Wijdemeren worden voorzien. De commissaris van de Koning Arthur van Dijk zal hierover in maart met de fractievoorzitters in overleg gaan met de verwachting dat er per 1 april een nieuwe waarnemend burgemeester benoemd kan worden.

Wnd. Burgemeester Charlie Aptroot.
Op zoek naar een trainer!

Wijdemeren begint een beetje op een voetbalclub op zoek naar een (tijdelijke) trainer te lijken. In het voetbal worden in zo’n geval namen van beschikbare goede trainers genoemd. In de pers, op TV en aan de borreltafel komen namen van geschikte kundige mensen langs die de klus goed zouden kunnen klaren.
Borreltafels hebben wij in Wijdemeren ook. En ja, ook daar wordt gespeculeerd over de verrassende reden van het plotselinge vertrek van burgemeester Charlie Aptroot en er wordt nagedacht over geschikte kandidaten om hem op te volgen omdat Mevrouw Larson nog niet in staat is de functie te vervullen.

Eureka!!

Al borrelend kwam de naam van Karen Heerschop langs. De borrelaars gingen wat verder zoeken en vonden over haar het volgende:

Ex-wethouder in Hilversum, ex-waarnemend burgemeester in Wijdemeren, ex-waarnemer in Zeevang, interim Directeur van het Goois Natuurreservaat, ex-waarnemer van de Beemster en vanaf 1 januari 2023 waarnemend burgemeester van Castricum. En, in dit verband niet onbelangrijk “partijloos”!

Iemand die de Hilversumse en de Wijdemeerse politiek kent. Bovendien ingevoerd is in de regio en het Gooise natuurbehoud. Ruime bestuurservaring in verschillende gemeenten van een vergelijkbare omvang als Wijdemeren. Een ideale persoon om Wijdemeren te begeleiden naar de fusie met Hilversum of Gooise Meren.

En ze kan, want Castricum stopt op 1 april (geen grap!)
Karen Heerschop op het afscheid van de Wijdemeerse Webkrant. (Foto: Margo Schoote)

Een tweede borrelaar kwam met de volgende opvallende vondst op Castricum.nl. Laat het toeval nu willen dat Karen Heerschop op de avond van 28 maart afscheid neemt van Castricum? Op Castricum.nl staat namelijk het volgende:

“Op 19 februari hebben we het bericht gekregen dat de Koning het Koninklijk Besluit heeft ondertekend. De benoeming van de heer Ben Tap gaat in op 28 maart.

Op 28 maart vindt vanaf 19.30 uur ’s avonds een buitengewone raadsvergadering plaats waarin de nieuwe burgemeester de eed of belofte aflegt voor de commissaris van de Koning en welkom wordt geheten in de gemeente Castricum. Mevrouw Karen Heerschop neemt tot die tijd het burgemeesterschap waar.”

Voor de liefhebber van bestuurlijke achterklap Castricum koos eerst voor Caroline van der Pol, de burgemeester van Terschelling, die midden in een raadsvergadering de telefoon opnam om van de CdK te horen dat ze burgemeester van Castricum werd. Dat gaf haar landelijke bekendheid, om het zwak uit te drukken. Zij trok zich terug.
Karen Heerschop in Wijdemeren

We blikken even terug. Wethouder Karen Heerschop (Leefbaar Hilversum)  werd tot enige verbazing in Wijdemeren op 24 juni 2009 benoemd tot waarnemend burgemeester door CdK Harry Borghouts. Zij ontpopte zich snel tot een graag geziene burgemeester met een plezierige toegankelijke stijl van besturen. Op 10 maart 2010 werd zij opgevolgd door burgemeester Martin Smit. Zij ruilde in feite met hem van plek. Hij was burgemeester in Zeevang en werd het in Wijdemeren. Zij was waarnemer in Wijdemeren en werd het in Zeevang. Overigens was 10 maart 2010 de avond waarop ook de oude raad aftrad en de nieuwe aantrad als gevolg van de verkiezingen op 3 maart 2010.

De borreltafel waar dit scenario opborrelde stond daar positief tegenover. Maar ja, zij gaan er niet over.

 

 

Eén gedachte op “Wie wordt de Waarnemer?”

  1. Is de naam van Bert Blase al gevallen? Oud-interimmer in Heerhugowaard en ook partijloos.
    Oprichter van Code Oranje, een pure democraat. Met een broer in Wijdemeren, bekend als cabomba bestrijder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.