Joodse begraafplaats: mooie stap in de goede richting, nu nog de volgende

Met de joodse begraafplaats in Kortenhoef heeft de gemeente Wijdemeren deze week een mooie stap in de goede richting gezet. Afgelopen dinsdag heeft eindelijk weer een hard noodzakelijke onderhoudsbeurt plaatsgevonden.

Wethouder Els Kruijt dinsdag bij de ingang van de kleine begraafplaats. (Foto gemeente Wijdemeren)

Dat goede nieuws meldde wethouder Els Kruijt donderdagavond aan de gemeenteraad. De afdeling communicatie wijdde er vrijdag een kort persberichtje aan.

Er is op de begraafplaats welig tierend onkruid gewied en hagen zijn genipt. Er moet alleen nog een keer een en ander worden ingezaaid, aldus de wethouder, maar daarvoor is het eventjes wachten op het daarvoor meest geschikte moment in het jaar – zal wel over een of twee maanden zijn.

Hoe mensen van de gemeentelijke buitendienst bij het begraafplaatsje achter de bebouwing aan de Koninginneweg zijn gekomen vertelde Kruijt de raad niet. En het persberichtje schept nauwelijks meer duidelijkheid. De onderhoudsbeurt, lezen we daarin, kon worden uitgevoerd ‘dankzij medewerking van omwonenden’.

De gemeentewerkers zullen er dus niet zijn gekomen dankzij de grondstrook van boer Kemp rechts van de kleine dodenakker. Kemp immers is geen omwonende. Zou de ‘blokkeer-eigenaar’ die overpad over zijn grond naar de begraafplaats in 2020 ineens afsloot dan nu ineens hebben meegewerkt? Dat lijkt onwaarschijnlijk. Blijft als mogelijkheid over dat de gemeentemensen er zijn gekomen door de woning of garage van een andere bewoner.

Hoe dan ook is het natuurlijk heel mooi dat er eindelijk weer eens een onderhoudsbeurt is uitgevoerd. Het persberichtje meldt ook nog: ,,Nu deze inhaalslag is afgerond, gaat de gemeente over op regulier tweejaarlijks groenonderhoud van de begraafplaats.’’ Ook dat roept weer een vraag op.

‘Tweejaarlijks’ betekent immers: elke twee jaar ofwel één keer in de twee jaar. Is dat niet wat weinig? Heel lang namelijk kwamen gemeentelijke groenwerkers twee keer per jaar langs, dus vier keer zo vaak als ‘tweejaarlijks’. Ik sluit niet uit dat de afdeling communicatie iets anders heeft opgeschreven dan de bedoeling was.

Verder zwijgt het persberichtje over die andere belangrijke kwestie: de publieke toegankelijkheid van het begraafplaatsje. Maar gelukkig vroeg Rosalie van Rijn (CDA) daar donderdagavond tijdens de raadsvergadering wel naar. Antwoord van de wethouder: ,,Daar kom ik op een later moment op terug’’. Het blijft dus spannend hoe dat gaat aflopen. En wanneer we er iets over vernemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.