Als we even afstand nemen van lokale politiek op millimeter niveau, maar we kijken even met een open blik naar Wijdemeren. Dan zien we een instabiel incompleet college dat struikelt en worstelt. En een raad waarin twee ex-wethouders de oppositie aanvoeren met twee vingers in de neus.
(Die ex-wethouders ontvangen ook nog eens allebei wachtgeld van de gemeente Wijdemeren, wat ze overigens van harte gegund is.) Eén van de huidige wethouders, Gert Zagt, was jarenlang lid van Dorpsbelangen. Althans hij had een soort knipperbolrelatie met Dorpsbelangen. Dan was hij lid en dan weer niet, dan werd het Dorpsbelangen Loosdrecht tegenover Dorpsbelangen Wijdemeren. De twee DB’s kwamen er dan achter dat ze apart geen invloed hadden, waarna er weer gefuseerd werd tot één partij.
De laatste scheiding was het gevolg van een mislukte staatsgreep binnen Dorpsbelangen, waarbij Gert Zagt en Alette Zandbergen probeerden het bestuur van DB af te serveren en te vervangen. Toen dat niet lukte werd Z&Z (Zagt & Zandbergen) opgericht wat later de groeikern van De Lokale Partij bleek te worden.
Maar laten we nu eens van een flinke afstand naar dit gedoe kijken. Als je keer op keer jarenlang lid was van DB, dan kan de ideologische afstand (if any) tussen DLP en DB niet heel erg groot zijn. De afstand is ontstaan uit gekissebis en persoonlijke antipathieën, (Loosdrecht tegen de rest?), niet uit politiek ideologische afstand. Denk aan Wijdemeren 2020, anti-fusie, etc. Daar streden DB en DLP zij aan zij.
In de huidige situatie, waarin Wijdemeren met de nagels boven het ravijn hangt, is er volgens mij maar één belang te dienen en dat is het belang van de Wijdemeerse burger. Als er vanwege dat overstijgende belang wat persoonlijke wrok en antipathie overwonnen moet worden en over de eigen schaduw gestapt moet worden, dan moet dat maar, zou ik zeggen.
Dat maakt dan de weg vrij voor één of beide ex-wethouders om op de rijdende trein te springen en met hun ervaring in het college de helpende hand te bieden. Van de grote DLP fractie moet dan ook een constructieve houding verwacht worden, anders wordt het niks.
Het is tijd voor een zakencollege dat alleen op zijn daden beoordeeld wordt zonder extra onnodige vergroting van de politieke verschillen en gekissebis.
Bewaar dat gekissebis maar voor over een tijdje, als Wijdemeren in rustiger vaarwater is gekomen, op eigen kracht of (wat mij betreft liever) samen met andere Gooise gemeenten.
Om over na te denken.
Een zakenbestuur zoals Rik Jungmann voorstelt kan een goed instrument zijn om een crisis te lijf te gaan. Daarbij dienen dan wel de deelnemers van onbevlekt blazoen te zijn. Daarvan is geen sprake. De 5 punten die Wim Kozijn noemt laten wat dat betreft aan duidelijkheid niets te wensen over.
Als er bij de beoogde ex-wethouders al ideeën bestonden om constructief bezig te zijn dan zie ik daar weinig van. Integendeel.
Maar liefst 3 kwartier zaniken over de betekenis van een woord. En maar doorgaan totdat een raadslid onderbreekt met : voorzitter wat schieten we hier mee op, wat heeft de bevolking hier aan? De bevolking heeft daar geen ene mallemoer aan inderdaad.
Of kennelijk niet in staat zijn de begroting op de juiste wijze te lezen en dan aan de hand van een onjuiste aanname vragen gaan stellen met veel poeha. Ook zonde van de tijd.
Met een overvloed aan vragen aankomen die soms niet eens relevant zijn heeft niets met goed besturen te maken. Dat lijkt meer op egotripperij.
Voor Wijdemeren lijkt het mij het beste als zowel de Kloet als van Rijn uit de raad gaan.
Hun opvolgers kunnen dan er voor kiezen om wel constructief bezig te zijn. En daarmee een inbreng in het bestuur hebben.
Meneer Kozijn prefereert hier klaarblijkelijk de verdeeldheid. Terwijl de raad, het college en de organisatie de verbinding versterkt en samen hard werkt aan de beste toekomst voor Wijdemeren en haar inwoners. Ik zie graag het goede in de mens, maar er meer naast zitten zoals u, kan bijna niet. Om één punt van u aan te halen: de fake-begroting is alle jaren door accountant en provincie keurig akkoord bevonden.
Kundige en bevlogen lokale politici en ambtenaren verdwijnen of nemen afscheid, op geen enkele manier een goede ontwikkeling. Kennis en kunde die in huis is moeten we nu zien vast te houden en inzetten. Teksten als deze meneer Kozijn dragen niets bij, helpen ons allen in z’n geheel niet ..
In zijn laatste column breekt Rik een lans voor een zakenkabinet. Daarmee rekt hij de inhoud van dit begrip nogal op, want meestal wordt daar een kabinet mee bedoeld bestaande uit leden met afstand tot de politiek die eenieder wijs en bekwaam vindt.
Zijn bedoeling is duidelijk: Er staan twee ex-wethouders aan de kant. Zij krijgen wachtgeld van de gemeente en zij hebben ervaring. Wat let de coalitie dus om een van de twee te vragen.
Meestal zijn Rik en ik het eens, maar ditmaal verschil ik van mening met hem. Uit zijn artikel maak ik op dat Jan Jaap de Kloet de eerste gegadigde zou zijn.
Ik vind dat geen goed idee omdat:
1. DB en de Lokale Partij zijn van dezelfde boom afkomstig, maar wethouder De Kloet heeft op een aantal portefeuilles zoals de bouw van Nederhorst Noord, het geklungel met Zuidsingel 8, inclusief de aantasting van de eeuwenoude en nog bestaande, beschermde dorpsstructuur van ’s-Graveland een beleid gevoerd waar DLP fel op tegen was. De Kloet heeft ook nooit afstand genomen van de schandelijke bemoeienis in de verkiezingsstrijd door de beoogde bouwer van Nederhorst-Noord. De Kloet is daarvoor door de kiezer hard gestraft.
2. Door zijn optreden heeft De Kloet de relatie met de provincie zwaar beschadigd.
3. De Kloet is met de andere leden van het voormalige college verantwoordelijk voor de fake-begrotingen en het ontstaan van de financiële puinhoop.
4. De Kloet heeft net als mevr. Van Rijn ooit een idee op tafel gelegd hoe Wijdemeren zelfstandig kan blijven. Wel roepen dat het moet, maar niet aangeven hoe het kan. Hun armetierige partijprogramma bevat slechts één origineel idee: zeilles voor kinderen in deze waterrijke omgeving.
5. Ik vermoed dat door de goedkope wijze waarop zowel de Kloet als mevr. Van Rijn oppositie voeren de onderlinge verhoudingen niet zodanig zijn dat een van de beiden hartelijk welkom in het college zijn.
Ik begrijp de gedachten van Wim Kozijn, maar deze gemeente moet een bestuur met ervaring hebben, want de nood is hoog.
Mijn achterliggende gedachte is dat in het huidige college nog slechts één ervaren Wijdemeerse wethouder zit na het vertrek van Alette Zandbergen. Ik zie een nieuwe wethouder van DLP, of die nu uit de fractie komt of helemaal van buiten, niet het kennisgat invullen dat nu in het college gaapt.
De beide ex-wethouders hebben als nadeel dat hun partijen verloren in de verkiezingen. Dat is waar, maar ze kennen de organisatie, ze kennen de problematiek in Wijdemeren en de regio en zijn dus snel inzetbaar.
(En tenslotte, ze worden nu ook betaald door Wijdemeren (met wachtgeld). Geen doorslaggevend argument, eens, maar voor een armlastige gemeente loopt het aantal wachtgelden ontvangende ex-wethouders nu wel erg snel op.)
Geachte heer Jungmann,
De burger van Wijdemeren verdient waar zij op hebben gestemd.
Een populistische lokale partij en nu mogen zij op de blaren zitten.
De kiezers hebben zich laten verleiden door allerlei populistische uitspraken van Mvr. Zandbergen en consorten.
Heb het geloof ik al eens eerder gemeld, dit had nooit gebeurd met het vorige college mijns inziens.
M. Berghuis.