Kieskompas Wijdemeren

Volgend jaar maart (16 maart 2022) zijn er verkiezingen in Nederland, gemeenteraadsverkiezingen. Dan begint voor de inwoners van Wijdemeren weer het verzamelen van verkiezingsfolders, het aandachtig doorlezen en vergelijken en op grond van al die informatie tenslotte… het bepalen van een politieke keuze. Althans, zo zou het kunnen gaan.

Mijn vermoeden is dat de meeste mensen die folders direct bij het oud papier dumpen (geen slecht idee, maar daarover straks meer) en hun keuze voor 2022 vlak voor de verkiezingen bepalen langs een van de twee volgende wegen:
1) Ik heb vorige keer/keren op ABC gestemd, laat ik dat nu maar weer doen.
2) De buurvrouw zegt dat XYZ wel goede dingen doet, die kies ik maar.

Maar, gelukkig… dit jaar zouden we ook het Kieskompas Wijdemeren kunnen raadplegen, als…. als de gemeente daar 10.000 euro in wil investeren, want dat kost het. Voor dat geld mogen alle partijen samen 40-50 stellingen inbrengen die op een later tijdstip worden teruggebracht tot 30 stellingen. En u kent het proces daarna wel, u vult per stelling in wat u ervan vindt en na afloop krijgt u een overzicht van hoe dichtbij of veraf een politieke partij van uw eigen ideeën afstaat (en vervolgens kiest u op 16 maart toch weer voor ABC, want daar heeft u altijd al op gestemd.)

Die stellingen moeten wel heel overwogen geformuleerd worden, willen ze waarheidsgetrouw zijn. Voorbeeldvraag: “Moet Wijdemeren als zelfstandige gemeente doorgaan?” Ik garandeer u dat meer dan 90% van de antwoorden “JA” zal zijn. Of moet die vraag luiden: “Gegeven het feit dat Wijdemeren tot de top-10 van duurste gemeentes in Nederland hoort, dat de gemeentelijke reserves met rasse schreden dalen, dat de dienstverlening door veel inwoners en ondernemers als “problematisch” wordt ervaren, dat diverse gemeentelijke diensten al door een andere gemeente wordt ingevuld omdat Wijdemeren het zelf niet meer aankan, dat uw gemeentelijke aanslag na de verkiezingen flink verhoogd gaat worden om het hoofd boven water te houden, vindt u dat Wijdemeren zelfstandig moet blijven?” Ach, u merkt het al, ook ik probeer u te beïnvloeden… maar dan richting “NEE”. Feit blijft dat al die 30 stellingen de waarheid moeten vertellen, de hele waarheid en niets dan de waarheid.

Tenslotte, die ronkende folders. Allereerst moet u het echt zien als reclame. En ik weet niet hoe het u vergaat, maar de reclame weet zaken altijd veel mooier voor te spiegelen dan de werkelijkheid ooit zal zijn… Wat men daar schrijft wordt nooit doorgerekend (dus ze kunnen inderdaad gouden bergen beloven, die komen er toch nooit. Dat weet u ook wel.. kwartje van Kok, de 1000 euro* van Rutte, verlaging van de gemeentelijke aanslag.) Ten tweede krijgen diverse landelijke partijen een partijprogramma uit Den Haag waar ze alleen nog even de naam van de gemeente moeten invullen en als ze zich dan nog een beetje willen inspannen komen er nog een paar lokale zaken en standpunten in.

Maar waar we echt op moeten letten is de hoeveelheid geld die een partij heeft om campagne te voeren en hoe men dat vergaard heeft. Hoe meer geld, hoe glanzender de brochure, hoe meer reclameborden langs de straten, hoe groter de foto’s en de praatjes en hoe meer ballonnen, stickers, pennen en andere plastic rotzooi. Geld beïnvloedt onbewust uw politieke keuze… hoe fout is dat. Alleen daarom zou je al overwegen om voor een zich bescheiden profilerende partij te kiezen. Gaat de ChristenUnie overigens deze keer weer meedoen, Esther Kaper ?

*Ik moest mijzelf hier corrigeren, ik schreef “de ton van Rutte”

9 gedachten op “Kieskompas Wijdemeren”

 1. Ik citeer Democratisch Zaanstad: “25 miljoen subsidie, inderdaad 25 miljoen!!! krijgen landelijke politieke partijen om de democratie te versterken. Lokale partijen krijgen daar geen cent van. Dat dit nog bestaat in Nederland. Tijd dat de koek eerlijk verdeeld wordt “.
  Uit eigen (PvdA, Wim Kozijn) ervaring weet ik dat ook de Provinciale partij organisatie daar nog eens een schepje bovenop doet met , ja echt, een PR/campagne budget.
  De laatste zin van Kozijn? Geen commentaar.

 2. Landelijke partijen krijgen geen geld uit Den Haag voor campagnes. De wetenschappelijke bureaus worden gedeeltelijk gesubsidieerd. Lokale partijen hebben die niet.
  Geen onjuiste informatie Wim!
  Misschien de WimvanOudheusdenstichting van de Nieuwe Democraten?

  Wim Kozijn

 3. De landelijke kieskompas geeft mij altijd de uitkomst die ik van te voren al had bedacht. Dat zal plaatselijk niet anders zijn. Maar voor mensen die het nog niet zo duidelijk hebben kan het een functie hebben.
  Ik gebruik een andere methodiek om mijn keuze te bepalen. En dat begint al bij die ergerlijke reclamefolders. Ik heb een sticker op de brievenbus dat ik geen reclame wens te ontvangen. Partijen die dan toch een folder er in gooien krijgen mijn stem niet, want partijen die een eenvoudig verzoek van een burger niet respecteren zijn zeker niet capabel genoeg om de gemeente te besturen.
  Verder kijk ik ook niet wat partijen voor de toekomst beloven, maar wat ze in het verleden gepresteerd hebben. Ik kan nu al verklappen dat geen van de huidige coalitie partijen voor mijn stem ik aanmerking komt.
  Tot slot : ik ben niet religieus dus ik zal er niet op stemmen, maar ik denk wel dat de ChristenUnie een positieve bijdrage zou kunnen leveren aan het gemeentebestuur.

 4. Nieuwe Democratie Wijdemeren spant zich sinds juli 2020 op landelijk niveau in om de ongelijke behandeling van lokale partijen weg te nemen samen met Code Oranje, VPPG, Meer Democratie, Democratie in Actie (van BZK) en het Kennispunt lokale partijen. Landelijke partijen blokkeren dat terwijl liefst 35% van de raadsleden uit lokale partijen afkomstig is .. . Wie de macht heeft wil die zolang mogelijk behouden natuurlijk.

  Landelijke partijen krijgen van den Haag campagnebudget, geven dat deels aan hun lokale afdelinkjes, die zo gratis of in ieder geval goedkoop campagne kunnen voeren. Lokale partijen als DB en DLP hebben dat financiële voorrecht niet, oneerlijk? Ja zeker.

  1. U schrijft: “ Landelijke partijen krijgen van den Haag campagnebudget, geven dat deels aan hun lokale afdelinkjes, die zo gratis of in ieder geval goedkoop campagne kunnen voeren. ”

   Mijn ervaring uit, ik geef het toe, het grijze verleden, is dat landelijke partijen maar heel weinig tot niets financieel bijdragen aan de lokale afdelingen. Wel zorgen ze voor centrale ondersteuning met posters, pennen, ballonnen en een website. (Uw ervaring als voormalig raadslid voor de PvdA in Loosdrecht zal niet anders zijn denk ik.)

   Maar al met al echt veel te weinig om een lokale campagne op te kunnen draaien. Ik weet zeker dat er indertijd lokale sponsors waren die kwistig met geld strooiden om hun lokale partij te steunen. (En dat mag.) En dat lokale partijen daardoor soms echt ruimere middelen hadden dan afdelingen van landelijke partijen.

 5. Heel goed idee, zo’n lokaal Kieskompas. Martin Vuyk heeft natuurlijk gelijk dat tal van kiezers op grond van andere overwegingen het vakje van partij ABC of XYZ zullen aankruisen. Maar het zou toch mooi zijn als de lokale overheid kiezers in elk geval de kans biedt een zo rationeel mogelijke afweging te maken. Zelf constateerde ik dat mijn beide dochters, die bij de laatste Kamerverkiezingen voor het eerst mochten stemmen (de oudste was tot haar ergernis bij de raadsverkiezingen in 2018 nét twee maanden te jong), het Kieskompas raadpleegden, al was het maar om te checken of hun spontane voorkeur klopte. Zelfs het financieel piepende Wijdemeren kan zich voor de inwoners dat lokale Kieskompas wel permitteren, lijkt me. Als het inderdaad 10.000 euro kost, dan is dat geen geld. Ga maar na: bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 telde Wijdemeren 19.004 kiesgerechtigden van wie er 11.658 ofwel 61,34 procent ook een stem uitbrachten (bron: gemeente Wijdemeren). Uitgaande van dat getal 19.004 is 10.000 euro voor een lokaal Kieskompas geen geld: 52,6 cent per kiesgerechtigde.

  1. Esther, ik laat me graag aangenaam verrassen door je verkiezingsprogramma. Misschien neem ik de punten waarover wij nu eenmaal “agreeën to disagree” wel voor lief als de rest mij voldoende overtuigt. Als het maar integer en sociaal is en daar heb ik wel vertrouwen in.

   Rik Jungmann

  2. Martin ik herinner mij de vorige verkiezingen daar deden jullie als O-lib toch ook aan mee. gaan jullie dit keer weer een gooi doen naar die zetel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.