Kijk nou toch eens wat leuk!

Op zoek naar heel andere dingen stuitte ik deze week op een prachtige oude foto van kasteel Sypesteyn in Nieuw-Loosdrecht. Vanuit de lucht nog wel. Het is letterlijk en figuurlijk een pláátje.

Eigenlijk zocht ik beeldmateriaal van vliegveld Hilversum. U weet wel: omdat de Hilversume PvdA dat wil sluiten en er woningbouw bepleit, terwijl de Hilversumse VVD in het verkiezingsprogramma heeft staan dat zoiets in elk geval moet worden onderzocht.

Maar al grasduinend kwam ik bij puur toeval ook deze foto tegen en die wil ik u niet onthouden.

Kasteel Sypesteyn. (Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie)

De opname vanuit de lucht is ongedateerd, maar werd gemaakt ergens tussen 1920 en 1940, aldus de databank van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). Als ‘vervaardiger’ wordt genoemd de Fototechnische Dienst Luchtvaartafdeeling.

Wat me opvalt, is dat de buitenmuren van het kasteel zo licht zijn. En misschien zijn er onder onze lezers wel die herkennen waar ze nu zelf wonen of het pand waar hun opa en oma hebben gewoond of, wie zal het zeggen, waar ze zelf zijn geboren.

De ruimte voor reacties onder dit stukje is natuurlijk niet van eindeloos elastiek, maar biedt toch best mogelijkheden om het een en ander aan reacties op te vangen – als die er zouden zijn. Dus als u over deze foto iets interessants hebt op te merken, aarzel dan niet een reactie te sturen. Wel graag enigszins beknopt, niet ellenlange epistels, maar dat snapt u ook wel.

2 gedachten op “Kijk nou toch eens wat leuk!”

    1. Als daarbij in elk geval wordt vermeld ‘collectie Nationaal Instituut voor Militaire Historie’ dan wordt keurig aan de voorwaarden van dat instituut voldaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.