Nou, nog ééntje dan

Na de fraaie vooroorlogse luchtfoto van kasteel Sypesteyn nóg een mooie foto. Ook deze dateert van voor de Tweede Werelddoorlog en net als de vorige is deze eveneens vanuit de lucht gemaakt. Ditmaal een opname van (een deel van) Oud-Loosdrecht. Kijk, geniet en verbaas u.

Over de vorige foto, die van Sypesteyn, schreef ik: een pláátje. Bijgaande luchtfoto beoordeel ik een slagje anders. Ik vind hem vooral intrigerend.

Een deel van Oud-Loosdrecht voor de oorlog. (Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie)

Waarom dat dan? Nou, kijkt u zelf maar. Er zijn nog vrijwel geen havens – ik zie er maar twee, kleintjes – en maar heel weinig (zeil)boten. Maar ja, de opname dateert dan ook van voor de Tweede Wereldoorlog. Een exact jaartal hebben de archivarissen er niet aan kunnen verbinden. Ze houden het op: tussen 1920 en 1940. Ook deze foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Luchtvaartafdeeling.

Te zien is een deel van de Oud-Loosdrechtsedijk. Als ik het wel heb – maar ik laat me zo nodig graag corrigeren – zien we links van de dijk de Eerste Plas en rechts de Vuntus. En behalve weinig zeilboten zien we ook maar beperkte bebouwing. Heel wat minder althans dan tegenwoordig. Destijds kon je daardoor vanaf de dijk nog gewoon de plassen zien. Moet je nu eens om komen.

En als het klopt dat we links de Eerste Plas zien en rechts de Vuntus, dan is links boven nog net een stukje Veendijk min of meer zichtbaar.

Het nadeel van Rading Nul is dat we deze foto maar in beperkte omvang kunnen weergeven. Terwijl ik denk dat er best Loosdrechters zijn die de foto eens wat nauwkeuriger willen bestuderen. Dat kan. En dan kunt u nog op de opname inzoomen ook. Gebruik daarvoor deze link. Veel kijkplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.