Verkiezingen, partijen en het Orakel

Ook de partijen in Wijdemeren zijn druk met de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen. De meeste kandidatenlijsten zijn bekend en zoals gewoonlijk zijn er raadsleden die terugkeren en nieuwkomers. Voor zover bekend loop ik de kandidatenlijst na en geef natuurlijk enig commentaar.

Dorpsbelangen

Het eerste dat opvalt bij deze partij is het afscheid van Ria Hennis. Van het ontstaan van de gemeente was zij erbij en na 10 jaar trouwe dienst is het begrijpelijk dat zij er mee stopt. Zij heeft op een duidelijke manier haar rol vervuld, sprak nooit met meel in de mond en liet zien waar haar prioriteiten lagen. Ria bedankt!
De lijsttrekker is tot niemands verrassing wethouder Jan Jaap de Kloet. Daar loopt de partij wel een risico mee. Niemand is natuurlijk het fiasco vergeten rondom Zuidsingel 8. Hoe hij met een vluggertje het bestemmingsplan door de raad kreeg, bewust geen overleg met de provincie wilde en het “neen” van die provincie kreeg. De Kloet is een man die liever met projectontwikkelaars dan met natuur- en cultuurbeschermers aan de tafel zit.

René Voigt, 35 jaar raadslid! (Foto Douwe van Essen)

Opmerkelijk is dat Rene Voigt gewoon doorgaat. Het record van Wim de Kwant is er al aan of gaat eraan. René behoorde in 2016, met 30 jaar raadslid, al tot de top van de langstzittende raadsleden in ons land. In dat jaar stond hij ex aequo op de vijfde plaats. We zijn vijf jaar verder en ik kon geen nieuwe cijfers ontdekken, maar we kunnen gerust aannemen dat René verder gestegen is. Hij is de nestor van  de nestors.

Het CDA

Het eerste dat bij deze partij opvalt is het vertrek van enkele prominente raadsleden. Zowel Jan Verbruggen als Eric Torsing komen niet meer terug. Vooral de laatste heeft op diverse onderwerpen van openbare werken een kritische, opbouwende rol gespeeld. Op dit beleidsterrein was hij zonder meer het beste raadslid. Om iedere CDA kiezer daaraan te herinneren is hij nu met Jan Verbruggen lijstduwer. De jonge en ambitieuze wethouder Rosalie Van Rijn is de nieuwe lijsttrekker. Zij heeft de verdienste onze gemeente op de landelijke kaart gezet te hebben. In menig jaaroverzicht keerde de Wijdemeerse boodschappentas terug. Ze is trots op haar woonvisie, maar tegelijkertijd krijg ik niet de indruk dat ze zich sterk maakt voor sociale huurwoningen. Ik wil haar niet al te zeer bekritiseren, want voordat je het weet, wordt je weer uitgenodigd voor een kopje koffie bij haar.

PvdA/Groen Links
Ram Lachman. (Foto gemeente Wijdemeren)

Bij de PvdA/Groen Links keert Ram Lachman niet terug en dat moet voor de VVD-er Van Balen een opluchting zijn . Hoeft hij nooit meer die Lastige Naam uit te spreken. Met Wilna Wind heeft deze partij een sterke kandidaat op de lijst. Zij brengt veel maatschappelijke ervaring mee, opgedaan bij FNV bondgenoten en als directeur van de Landelijke Patiënten Federatie.

De Lokale Partij

Ik zag nog geen lijst maar wel een verspringend fotootje met DLP-ers. Volgens mij verandert niet veel. Waarom ook als je voldoende kwaliteit in huis hebt.

VVD
Sieta Vermeulen (VVD). (Foto Douwe van Essen)

Hoewel de VVD op haar site toezegt op 20 december j.l. de kandidatenlijst vast te stellen, kon ik deze nog niet op internet vinden. We weten al wel dat het gezicht van de VVD van de laatste jaren Sieta Vermeulen vertrekt, wat zeker een aderlating voor deze partij is. Zij wordt opgevolgd door de jonge Bo de Kruijff en dat is goed voor de dorpspolitiek waar te weinig jongeren actief in zijn. De vraag is wel of hij genoeg tijd ter beschikking heeft. Hij moet nog afstuderen, heeft al een volle baan en dan ook nog eens het lijsttrekkerschap.

D66

Deze partij verdient een hartelijke felicitatie. Zij hebben “Het Orakel van Loosdrecht”, Wim van Oudheusden binnengehaald. Vorig jaar bij de  Kamerverkiezingen was hij de man Van Code Oranje en stond hij op  een foto naast een oud FvD lid en een arts die allerlei goede dingen in derde wereld had gedaan in het Weekblad Wijdemeren. Van Code Oranje nooit meer iets gehoord. Daarna startte hij de beweging Nieuwe Democratie. Nu wijst de geschiedenis uit, dat je moet oppassen voor het woord “beweging.” Wim droomde ervan dat hij alle mensen die niet gelukkig zijn met het beleid van het huidige college achter zijn vaandel zou kunnen verenigen.

Wim van Oudheusden (D66) foto: Douwe van Essen.

Op een moment schreef hij dat hij cursussen voor de leden ging geven. Ik heb sterk de indruk dat Wim het enige lid van zijn beweging gebleven is. Daarna liet hij merken dat de beweging omgezet zou gaan worden in een politieke partij die aan de gemeenteraad mee zou gaan doen. In die tussentijd verklaarde hij op Twitter een aanhanger van Omtzigt te zijn.

Nieuwe Democratie is niet meer

Plots lees ik dat “Nieuw democratie” niet meer bestaat en dat Wim van Oudheusden zich bij de zestigjarige Democraten heeft aangesloten. “Nieuwe democratie”, was dat Wim in zijn eentje, of waren er meer? Betekent dat nu dat D66 de opvatting van Wim deelt dat er een herindeling moet komen van de veenplassen tot de IJsselmeerkust? Deelt D66 het idiote en kansloze plan van Wim, eigenlijk van Ben Steenvoorden, maar Wim heeft daar dingen aan toegevoegd, om de sportvelden te verplaatsen naar de polder van Kortenhoef, de sporthal en de scholen af te  breken om allemaal op  de vuilnisbelt te herbouwen.  Wim was erg trots op de uitslag van de enquête. Maar is het geen pure volksverlakkerij een onderzoek  te houden over een idee, want een plan is het niet, over iets wat een volstrekte illusie is?
En heeft D66 inmiddels aan Wim duidelijk gemaakt, dat het overgrote deel van de 885 woningzoekenden nimmer in deze gemeente zal wonen . Ik vind het onbegrijpelijk dat een serieuze partij als D66 met dit politieke warhoofd in zee gaat dat tal van onsamenhangende kritieken schrijft, maar nooit iets zelf verzint.

Wim Kozijn

7 gedachten op “Verkiezingen, partijen en het Orakel”

 1. Beste Wim, ik mis de ChristenUnie in je overzicht. Die gaan dit jaar toch echt (weer) meedoen en lijken mij zeker niet kansloos. Groet, Nico

 2. Altijd leuk om een reactie te geven op deze oud burgermeester van PvdA van ‘s-Graveland die ons landgoed heeft verkwanseld aan Natuurmonumenten waardoor we nu geen kant meer op kunnen. Zijn ongezouten mening aan het adres van inwoners van ons mooie dorp siert deze man niet immers wat heeft deze heer zelf voor initiatieven voor onze inwoners gedaan?

  1. Ik weet niet welk landgoed wordt bedoeld.
   Niks verkocht aan Natuurmonumenten.
   Een lijstje met 20 punten uit voorraad leverbaar.

   Wim Kozijn

   Sorry voor de Christen Unie. Veel succes.

  2. Ik ben goed op de hoogte van de bestuurlijke geschiedenis van de gemeente ‘s-Graveland. Ik graaf in mijn geheugen naar een landgoed dat volgens de heer Berghuis indertijd door Wim Kozijn “verkwanseld” zou zijn aan Natuurmonumenten.
   In gedachten loop ik ze af. Van Schaep en Burgh tot Gooilust en van Hilverbeek tot Jagtlust. Die waren altijd al van Natuurmonumenten of (bijv. Jagtlust) ze zijn door NatMon gekocht.

   Kan de heer Berghuis zijn beschuldiging nader toelichten? Welk landgoed? Ik begrijp niets van die beschuldiging “verkwanselen”.

 3. Misschien bedoelde Mark iets anders dan het letterlijk in de grote van Dale te vinden begrip “landgoed”? Het lijkt hier wel een woordenspelletje te worden tegenover eenvoudige inwoners die bv. schrijven over “landgoed” of “plan” in plaats van “visie” zoals het “plan” Steenvoorden officieel is benoemd…. Slimpie tegenover Dompie?

 4. Ik zie reactie na reactie van de heer Van Oudheusden op dit artikel en de hierboven gegeven reacties binnenkomen, die niet aan onze regels voor reacties voldoen. Als we elkaar woordspelletjes gaan verwijten en “Slimpie en Dompie” gaan noemen, als antwoord op een normale vraag, dan is het tijd om de reactiebrei even te stuiten.

  Bij deze.

  Beheerder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.