Leuk: Jan is binnen

Het zat er aan te komen, maar onzeker bleef wanneer het zou gebeuren. Wel, deze week ís het gebeurd: Jan Klink, nog niet zo lang geleden wethouder van financiën van Wijdemeren, trad toe tot de Tweede Kamer.

Jan Klink in de Wijdemeerse raadzaal.

De verkiezingsavond in maart was voor Klink een tegenvaller. Hij stond nummer 35 op de kandidatenlijst van de VVD, zoveel zetels leken de liberalen ook te halen, maar het werden er uiteindelijk 34. Dus viel Jan nog even buiten de boot.

Dat hij zichzelf sinds deze week alsnog Kamerlid mag noemen, komt doordat demissionair minister van Economische Zaken (en tevens Kamerlid) Bas van ’s Wout zich voor vier maanden ziek moest melden. Is Van ’t Wout na die periode weer opgeknapt en duurt de formatie dan nog voort, dan kukelt Klink overigens weer uit de Kamerbankjes. Voor eventjes, zo valt aan de te nemen, want het ligt voor de hand dat een aantal VVD’ers uiteindelijk van de Kamer doorschuift naar het kabinet en dan is er voor Klink dus weer een plekje vrij.

Maar goed, voorlopig is hij dus binnen en is Wijdemeren, wat zeg ik, is  Loosdrecht in het parlement vertegenwoordigd. Hoe zeer Klink daar een beginneling is, blijkt uit zijn anciënniteit die de website van de Tweede Kamer weergeeft. Bij Klink staat deze vrijdagmiddag: 3 dagen. De andere nieuwelingen scoren inmiddels 66 dagen. Bij Mark Rutte staat de teller op 2.013 dagen, terwijl Mark Harbers in de VVD-fractie koploper is met 3.611 dagen.

Eén gedachte op “Leuk: Jan is binnen”

  1. Hij had en heeft altijd een baan om op terug te vallen bij het ministerie van Economische Zaken, dus zijn risico was van begin af aan beperkt. In een volgend leven word ik ambtenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.