Tegennatuurlijk

In de wetenschap bestaan tal van experimenten met tegennatuurlijke uitkomsten. Willem Ruis had een spelshow waar de finalist mocht kiezen uit een prijs achter een van drie deuren.

Hij liet de finalist kiezen, maar voordat de gekozen deur openging opende Willem zelf een van de twee andere deuren, een deur waar niets achter zat. Dan mocht de finalist nog wisselen van deur… Verandert dat je kans ? Nee, toch….? Jazeker, heel tegennatuurlijk, maar statistisch correct: zie hier

Een simpeler experiment uit de natuurkunde: Je zit op een draaistoel, je armen zijwaarts uitgestrekt met in elke hand een vol pak vruchtensap. Je krijgt een slinger van iemand en terwijl je draait breng je de pakken vruchtensap naar je lichaam…. En je gaat sneller draaien !  Dat heet de wet van behoud van impulsmoment: zie hier Het voelt tegennatuurlijk, maar het is experimenteel vast te stellen en wetenschappelijk te verklaren. Wanneer je na de ervaring en de wetenschappelijke uitleg dan toch nog volhoudt dat het niet waar is…. dan liggen er bij mij theezakjes in de kast met meer denkvermogen dan jij.

Ander voorbeeld: Biomassacentrales… zo op het eerste oog een best aardig plan. Al het brandbare organische materiaal uit de natuur wat toch maar ligt weg te rotten gewoon een grote oven in…voila, gratis energie! Slim toch. Totdat je merkt dat het zeer veel CO2 uitstoot en er helemaal niet voldoende biomassa in Nederland voorhanden is om ook maar een handjevol van die centrales brandend te houden. Dus gaan we gezonde bomen kappen en hout uit Brazilië importeren om het vlammetje maar brandend te houden…  Heel tegennatuurlijk, stoppen dus.

Laatste voorbeeld: Gescheiden inzamelen van PMD (Plastic, Metaal en Drankkartons). Op zich lijkt dat best wel een aardig plan als je er voor de eerste keer over hoort. Maar als je je er ook maar een heel klein beetje in verdiept… (raadsleden, dat wordt écht van u verwacht) dan kom je erachter dat het een heel verkeerd plan was en is. Dat klinkt tegennatuurlijk, maar is het niet, echt niet. Daar zijn we al zo vaak op gewezen,het is al zo vaak voorgerekend, bewezen en uitgelegd, dat ga ik niet meer herhalen.Wanneer je als wethouder of raadslid dan tóch blijft volhouden dat het wél een goed idee is… juist ja, theezakjes bij mij in de kast.

5 gedachten op “Tegennatuurlijk”

 1. Ben ik nou echt de enige die in deze raadsperiode steeds vaker denkt dat “de inwoners” van onze gemeente met z’n allen méér inzicht hebben in de lokale vragen en antwoorden dan de namens ons indertijd verkozenen? Ik kijk wel eens online mee…!!
  Dat ons Weekblad Wijdemeren méér lijkt te worden gevuld door meedenkende (deskundige?!) burgers dan door ingehuurde redacteuren spreekt m.i. boekdelen.
  Theezakjes vind ik wel erg ver gaan….

 2. Beste Henk,
  Staan de beste stuurlui niet altijd aan de wal, omdat ze dat denken? Of denken de bij toeval en gebrek aan gewicht omhoog gevallen stuurlui dat zij de wijsheid in pacht hebben?
  Een goede balans tussen macht en machteloosheid is altijd moeilijk te vinden. De beste stuurlui in de raad beseffen m i. dat ze de macht louter en alleen te danken hebben aan het stomme geluk dat hen ten deel viel toen de nog betere weinige stuurlui één keer per vier jaar een rondje voor hun naam rood kleurden ! Om die simpele reden streeft Nieuwe Democratie Wijdemeren naar een omwenteling en permanente invloed van die potloodhanteerders.

 3. wat is dan wel de oplossing Martin ; voor een PMD 2.0 .
  Een beter milieu begint bij jezelf (zou zo maar eens een mooie slagzin kunnen worden… 😉
  “iedereen” staat met z’n handen over elkaar aan de zijlijn. De fabrikanten van de PMD verpakkingen vinden het wel best, zo lang het maar bij een soort inspanningsverplichting blijft, de consument vindt het ook prima ; zolang ze alle zooi maar in een bak kunnen gooien, zonder een beetje beter hun best te doen (daar reken ik mijzelf ook toe). en dat de bakken maar op tijd opgehaald worden. en de verwerkingsindustrie (die uit eindelijk met bijv. de plastics aan de gang gaat … die kan z’n producten niet verkopen omdat de prijs van virgin plastics aantrekkelijker is. ligt dan je (terechte) opmerking / vraag niet bij de verkeerde partij?

  1. Hans,
   Ik ben vanaf 2016 al bezig met dit vraagstuk; deskundigen gesproken, dikke (overheids) rapporten doorgewerkt, eigen analyses opgesteld, presentaties gehouden… ik durf te beweren dat ik niet met mijn handen over elkaar sta toe te kijken. En ja, wanneer de verpakkingsindustrie (maar uiteindelijk de consument) bereid zou zijn iets meer te investeren in de recyclebaarheid van hun producten dan zouden we al stappen dichterbij een circulair systeem zijn.
   Vanaf 2016 heb ik betoogd dat NA-scheiding (bij de vuilverwerker) beter, efficiënter en goedkoper is dan BRON-scheiding (gescheiden ophalen PMD). Niet omdat ik zo’n ziener ben, maar omdat ik me goed oriënteer en inlees. Steeds meer gemeentes zien dat in en schakelen over (weer terug..). Na-scheiding blijkt keer op keer goedkoper en levert een hogere scheidingsgraad op dan bron-scheiding.
   De GAD als gemeenschappelijke regeling heeft ooit haar bestuur (burgemeesters met nul kennis van vuilverwerking) zover gekregen om met gescheiden PMD ophaal te beginnen. Wethouders namen en nemen dat klakkeloos over, gespeend van enige relevante kennis. Het gros van de raadsleden kan of wil zich er niet in verdiepen en loopt bij gebrek aan kennis veiligheidshalve de wethouder achterna. Ziehier de besluitvorming van de BV Nederland in een notendop. Het resultaat ? Jij en ik (en alle inwoners van de regio G&V) betalen honderden euro’s per jaar teveel voor een uit de hand gelopen mislukt experiment van de GAD. Door het democratische gat worden ze niet teruggefloten door de raden en blijven ze maar langjarige contracten afsluiten met SUEZ. Over circulair gesproken.
   De oplossing ? De GAD manen tot stopzetting gescheiden PMD ophaal, contract afsluiten met een vuilverwerker die PMD scheiding toepast (en die zijn er voldoende, men is ook sterk aan het uitbreiden) en je (beperkte) verlies nemen door afkoop van het lopende contract met SUEZ. Vooral de GAD niet de kans geven om die SUEZ contracten wederom langjarig af te sluiten.

  2. helemaal goed Martin, dank je wel!
   dat klinkt plausibel , is duidelijk, overtuigend.
   nog nog maar een paar andere in de gemeenteraad… 😉
   al lastig genoeg

   groet
   hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.