Lokale fracties krabbelen terug over fusie

Om diverse redenen  gaf de raadscommissie van dinsdagavond een verbluffend staaltje plaatselijke politiek te zien. Voor het gemak van de lezer knip ik het in twee stukken. Hier om te beginnen: het terugkrabbelen van DorpsBelangen (DB) en De Lokale Partij (DLP) ten aanzien van de voorgenomen bestuurlijke fusie van Wijdemeren met een of meer andere gemeenten.

De raadscommissie bijeen. (Foto’s Douwe van Essen)

In juli was het nog duidelijk: op D66 na kozen alle Wijdemeerse fracties voor bestuurlijke fusie. Noodgedwongen, dat wel. Gezien de Wijdemeerse toestand kan het helaas niet anders, zo viel allerwege te beluisteren. Het ging toen om een voorlopig besluit, in afwachting van ‘participatie’ tijdens wat vier avonden voor inwoners werden.

Nu het erop aankomt het definitieve besluit te nemen ligt het voor twee fracties  plotseling anders, zo bleek dinsdagavond: DB en DLP maakten terugtrekkende bewegingen, DLP een beetje, DB zeer aanzienlijk.

Eerst ging het in de raadscommissie liefst u-ren-lang en geregeld slaapverwekkend over de uitgangspunten die de politiek wil hanteren bij de gesprekken met andere gemeenten over herindeling (bestuurlijke fusie).

Patricia IJsbrandij: ambtelijke fusie kan ook.

Patricia IJsbrandij (DB) begon haar betoog met te wijzen op een financieel vraagteken: ,,We weten niet wat het kabinet gaat doen’’. Voorts zei ze maar weer eens dat ‘we er niet alles aan hebben gedaan’. Dat voerde ze al vóór de zomervakantie aan. Ze bedoelde dat Wijdemeren er niet alles aan heeft gedaan om op eigen kracht de boel financieel en organisatorisch op orde te krijgen, ofwel: als we dat wel doen, valt een fusie misschien nog te ontlopen.

Voorts stelde ze dinsdagavond dat uit een brief van de provincie Noord-Holland ‘niet valt af te leiden dat een bestuurlijke fusie moet, een (minder vergaande, red.) ambtelijke fusie kan ook’. Ze zei dat adviesbureau KokxdeVoogd als nadeel van een ambtelijke fusie zich beperkte tot één zin: het is duur.

Wie zulke dingen zegt, kan maar één ding bedoelen: Wij schrikken toch terug voor de bestuurlijke fusie waartoe we voorlopig hebben besloten. Hoogst opmerkelijk. Tussen het voorlopige besluit en nu hebben vier inwonersavonden plaatsgevonden. Zorgen die voor een DB-draai van 180 graden?

Hoe zou dat in elkaar zitten? Zou alleen IJsbrandij, die eerder ook al niks voelde voor bestuurlijke fusie, maar vervolgens bijdraaide, zich hebben bedacht en nu  op haar oude tegenstribbelen terugvallen? Of zou dat haar fractie als geheel gelden, dus inclusief René Voigt, die eerder dit jaar al  meteen koos voor realisme en daarmee voor bestuurlijke fusie? We gaan het zien.

Margriet Rademaker (DLP): eventueel bestuurlijke fusie.

Ook Margriet Rademaker (DLP) maakte een opvallende opmerking. ,,Bestuurlijke fusie?’’, zei ze, ,,De verkenning kan daartoe eventueel leiden.’’ Let wel: eventueel, terwijl DLP zich in juli nog gedwongen zag te buigen voor de realiteit en ‘ja’ zei tegen bestuurlijke fusie. Nu niet meer dus? Althans misschien niet meer?  Ook dat zullen we gaan zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.