Woensdag komt Commissaris Van Dijk

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk laat er geen gras over groeien: woensdag (4 oktober) komt hij naar Wijdemeren om te spreken met de fractievoorzitters uit de gemeenteraad. Heel goed. Da’s een mooie gelegenheid om het te hebben over de vlotte aanstelling van een waarnemend burgemeester.

Commissaris van de Koning Van Dijk. (Foto provincie Noord-Holland)

Deze maandagavond viel het bezoek van de Commissaris af te leiden uit diverse opmerkingen die werden gemaakt in de agendacommissie van de raad. Toen ik vervolgens telefonisch de peilstok in de gemeentelijke wandelgangen stak, kreeg ik de bevestiging.

Eén keer

Die agendacommissie is normaal gesproken een puur technisch beraad en voor de buitenwacht totaal oninteressant, maar deze maandag was dat anders. Vorige week nam de raad unaniem een motie aan van Olivier Goetheer (Groep Goetheer) die het (online) bekijken en beluisteren van de agendacommissie voor deze  ene keer toch boeiend zou kunnen maken.

Het eerste dat opviel: uitgerekend Goetheer zat de commissie voor. Overigens was dat wel logisch. Om te beginnen zit de normale voorzitter, namelijk de raadsvoorzitter en dat is de burgemeester, sinds vorige week ziek thuis. Verder was plaatsvervangend raadsvoorzitter Jan Willem Nienhuis (CDA) kennelijk verhinderd en dus was nummer drie aan de beurt: het één na langst zittende raadslid, en dat is Goetheer.

Politieke pijn

Geen politiek vuurwerk uiteraard deze maandag – daar is deze commissie niet voor – maar er viel wel politieke pijn te noteren. Het voor de buitenwacht interessante punt was de vraag hoe de politiek deze week omgaat met de stukken over de voorgenomen gemeentelijke fusie. De bedoeling is dat de raad definitief besluit het fusie-pad te gaan bewandelen, dat de raad het college vraagt verkennende gesprekken te beginnen met mogelijke fusiepartners en dat de raad de uitgangspunten vaststelt die het college daarbij moet hanteren.

Het is al met al pittig wat leeswerk en Goetheer – daarin door enkele anderen bijgevallen – waagde allereerst te betwijfelen of het gaat lukken alle technische vragen van de fracties tijdig beantwoord te krijgen. Hem werd door griffier Elske Hörchner echter verzekerd dat het ambtenarenapparaat op scherp staat om die klus te klaren.

Enige tijd golfde het gesprek heen en weer. Was het handig al morgen (dinsdag) een commissievergadering over de fusiezaken te houden en al donderdag de raadsvergadering? Het werd natuurlijk een vergadertechnisch gedoe. Wat kan de agendacommissie? Wat moet aan het presidium (de fractievoorzitters) worden overgelaten?

Geschrapt

Een paar keer viel de opmerking dat het nu eenmaal zo is afgesproken, maar daarbij wilde zowel Goetheer als Wilna Wind (PvdA/GroenLinks) wel een kanttekening plaatsen. Goetheer zei wat omfloerst dat er nog wel iets op te merken valt over hoe dat is gegaan (in zijn interpellatieverzoek van vorige week verwijt hij burgemeester Larson onterecht ingrijpen op eigen houtje). Wind werd ietsje (maar niet heel veel) concreter: ,,Er zou een proces aan vooraf gaan, maar dat proces is geschrapt.’’

Politieke pijn dus. Waarvoor, zoals we sinds vorige week weten, de burgemeester als schuldige wordt beschouwd door minimaal een deel van de gemeenteraad.

Maar goed, woensdag komt commissaris Van Dijk met de fractievoorzitters praten. Hopelijk brengt dat de boel iets verder. Hopelijk komt snel na dat beraad de aankondiging dat een waarnemend burgemeester zal worden aangesteld.

Commissie en raad

En die commissievergadering van dinsdag? Die gaat in elk geval door, al is het maar om eventuele insprekers niet te frustreren. Of donderdag de raadsvergadering doorgaat, staat nog te bezien. Mogelijk wordt het presidium met spoed bijeen geroepen om daarover iets te besluiten. In het uiterste geval kan de raad het donderdag heel kort houden door na de opening te besluiten de voorliggende stukken niet te behandelen, maar te kiezen voor een week of nog wat langer uitstel.

4 gedachten op “Woensdag komt Commissaris Van Dijk”

 1. Je brengt nieuws, Rob.
  Hoeveel inwoners zijn we kwijtgeraakt de afgelopen jaren? Bijna niemand heeft er nog vertrouwen in dat hun mening telt. Waarom komt er zo’n klein percentage opdraven om hun mening te geven? Die gaan nooit meer stemmen, Rob! Tenzij wij, jij en ik, ze erbij gaan betrekken!
  Wat is jouw verklaring? De meerderheid wil naar Stichtse Vecht en Zagt weigert met de provincie Utrecht te gaan praten! Waarom? Omdat hij al een dealtje had gesloten met Noord Holland?

  1. Beste Wim.
   Ik geloof niet dat kiezers niet geïnteresseerd zijn, dat zijn zij wel zeker. Ze voelen zich niet of onvoldoende gehoord. Neem kiezers serieus. Populisme belooft altijd veel, maar waar maken is iets anders. Let maar op verkiezingen 2026, de kiezer heeft dan het laatste woord.

 2. Hoe lang is het gemeenschappelijk geheugen? Wijdemeren 2020 heeft een handtekeningenactie gehouden onder alle inwoners van Wijdemeren van 18 jaar en ouder. Het ging destijds over de door de provincie opgelegde plannen om Wijdemeren met Hilversum te laten fuseren. De Lokale Partij onder leiding van Zandbergen en Zacht en mijn persoontje als initiatiefnemer van die handtekeningenactie en nog vele anderen hebben zich zeer actief ingezet en huis aan huis de formulieren opgehaald.
  Ruim 7400 hand tekeningen tegen de fusie met enkel Hilversum werden door de vrijwilligers opgehaald. Dat is bijna de helft van alle inwoners van 18 jaar en ouder. Dit kan en het mag niet worden genegeerd.
  De bewoners van Wijdemeren hebben recht om gehoord te worden DLP heeft destijds zichzelf de plicht opgelegd om voor het belang van de inwoners op te komen dus zeker geen fusie met Hilversum alleen.
  Nu geen overhaaste besluiten omdat dat zou zou zijn afgesproken. Het overheidsspoorboekje geeft aan dat er zeker 4 jaar nodig is om tot een gedegen fusie traject te komen. dus niet eerder dan 1-1-2028.
  de Raad is aan zet om verstandiger te zijn dan het voorgenomen besluit dat onder leiding van bureau KdV is doorgedrukt. Geen excuses om het eerder te willen of spelen de verkiezingen van 2026 een rol?

 3. Hoop dat de Gemeenteraad / commissie zich vanavond realiseert waar het wel om gaat:
  – dat het fusie-proces nog niet op orde is
  – dat er voor de start van de uitvoering geen voldoende capaciteit bij B&W is

  Hoop dat fractievoorziters vd Gemeenteraad zich morgen / woensdag realiseren waar het wel om gaat
  tijdens het gesprek met de CvK Arthur van Dijk
  – dat Wijdemeren door de provincie verweten wordt te weinig bestuurskracht te hebben – echter wel gedwongen worden om een fusie-proces “gewoon” te gaan beginnen. Met een onderbezette B&W, met een niet goed doorsproken Fusie-proces. Met onvoldoende informatie en communicatie naar de “stakeholders” waar het om gaat: Inwoners & ondernemers van de kernen.
  – met onvoldoende externe begeleiding vwb. het fusie proces

  Hoop dat de Gemeenteraad / commissie zich donderdagavond realiseert waar het wel om gaat:
  – dat je maar 1 kans krijgt om een fusie proces goed te starten (spoiler…. en dat is niet nu….)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.