Lokale partijen zitten ietsje rechts van het midden, zo blijkt uit onderzoek

Lokale partijen in Nederland bevinden zich in het links/rechts-spectrum door de bank genomen ietsje recht van het midden. Dat blijkt uit onderzoek van Simon Otjes. Als wetenschapper is hij verbonden aan de Universiteit Leiden en het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen, dat is ondergebracht bij de Rijksuniversiteit Groningen.

Zelf noemt Otjes zijn onderzoek ‘baanbrekend’. Dat is het in elk geval in zoverre dat voor het eerst in kaart is gebracht waar lokale politieke formaties ongeveer staan. Dat is interessant omdat deze partijen vaak van zichzelf zeggen dat links noch rechts zijn. Het is geregeld ook wel lastig lokale partijen ideologisch te plaatsen. Van pakweg de VVD weten we dat, van de PvdA en GroenLinks ook, maar de lokalen?

Programma’s

Otjes heeft voor zijn onderzoek gekeken naar de verkiezingsprogramma’s 2014 en 2018 van honderden politieke partijen. Hoe hij te werk is gegaan en wat hij heeft aangetroffen legt hij uit in een YouTube-filmpje. Dat ziet er in het begin wat saai uit (hij legt dan zijn werkwijze uit), maar vanaf minuut 9:00 wordt het interessant, want dan laat hij de resultaten zien.

De onderzoeker concludeert dat lokale politieke partijen met hun standpunten best coherent zijn, wat leidt tot een ideologische positie ietsje rechts van het midden, zo’n beetje tussen D66 en de ChristenUnie.

Anti-elitair

Een andere conclusie: hun woordgebruik is zodanig dat ze als anti-elitair te kenmerken zijn. Het meest anti-elitair is het woordgebruik volgens Otjes bij PVV, Partij voor de Dieren en SP, maar onmiddellijk daarop volgen lokale partijen.

Verder karakteriseert hij ze als behoorlijk ‘lokalistisch’, dat wil zeggen met veel aandacht voor heel lokale kwesties. Als voorbeeld noemt hij aandacht voor de veiligheid op een bepaald kruispunt in de eigen gemeente. Niet zo gek natuurlijk, want daarvoor zijn het nu eenmaal lokale partijen.

En DLP en DB?

En waar plaatst Otjes nu de Wijdemeerse lokale formaties De Lokale Partij en DorpsBelangen – als hij die althans in zijn onderzoek heeft meegenomen? Ook ietsje rechts van het midden? Dat zou kunnen, maar zeker weten doe ik het helaas niet, want Otjes bleek vandaag telefonisch niet bereikbaar. Als ik op dat punt verder kom, laat ik u dat uiteraard weten. Vooralsnog moet u dus even zelf uitmaken waar volgens u de ‘eigen’ lokalen staan.

Eén gedachte op “Lokale partijen zitten ietsje rechts van het midden, zo blijkt uit onderzoek”

  1. “De onderzoeker concludeert dat lokale politieke partijen met hun standpunten best coherent zijn, wat leidt tot een ideologische positie ietsje rechts van het midden…”
    Mag ik die ook omdraaien ? Dat partijen ietsje links van het midden best incoherent zijn?

    Tuurlijk niet, dat mag je niet omdraaien:
    “Als het regent is de straat nat” mag je niet omdraaien tot “Als de straat nat is, dan regent het”
    Maar ik vond de bovenste omdraaiing wel grappig…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.