Maandag extra raad over brandbrief!

Bericht voor de liefhebbers en voor mensen die het ergste vrezen! Het duurde even, maar nu weten we het: komende maandag is er een extra raadsvergadering over de financiële noodsituatie waarin de gemeente Wijdemeren is beland.

Pompen of verzuipen.

 

Afgelopen donderdag kwam in de gemeenteraad bij herhaling de brandbrief aan de orde die wethouder van financiën Gert Zagt die middag had gestuurd over de financiële toestand van de gemeente. Dat die situatie niet best was, wist iedereen al lang. Maar Zagt luidde nu de noodklok: het is ‘echt ernstig’. Aan preventief toezicht door de provincie valt niet meer te ontkomen.

Wijdemeren is daarmee een flink deel van zijn zelfstandige beslissingsbevoegdheid kwijt. Drastische en dus voor inwoners pijnlijke maatregelen zijn noodzakelijk. De optie van gemeentelijke fusie is een niet meer te vermijden gespreksonderwerp.

Niet zo gek dus dat Jan-Jaap de Kloet (DorpsBelangen) donderdagavond vroeg om een extra raadsvergadering over de centen en wel op zeer korte termijn. Burgemeester Crys Larson deed nog moeilijk, maar de rest van de raad steunde De Kloet.

Eerlijk gezegd had ik een beetje verwacht dat in de loop van vrijdag wel iets bekend zou worden over die extra raad over dit hoogst urgente onderwerp. Maar het bleef stil. Conclusie vrijdagavond: ze zullen wel wachten op de bijeenkomst van de agendacommissie van maandag. Dat bleek juist, want deze maandagavond verscheen op de website van de gemeente: maandag 3 oktober raadsvergadering over ’het proces begroting’.

Dus voor de liefhebbers van de lokale politiek en voor inwoners die het ergste vrezen: komende maandag om 20.00 uur aanschuiven in het gemeentehuis of bij de live-uitzending op de gemeentelijke website.

Overigens mag ik toch hopen dat het over iets meer zal gaan dan alleen over ‘het proces begroting’. Raad en inwoners hebben er gezien de ernst van de materie naar mijn smaak recht op bij benadering te horen hoe diep de financiële gaten inmiddels zijn. En ook wat, naar eerste taxatie van het college, daarvan de oorzaken zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.