Maiden Speech van Burgemeester Verheijen

De afgelopen week was druk bezet met twee commissies waarin drie belangwekkende onderwerpen besproken werden. De belt Groenewoud, het Huisvestingsplan voor de scholen en de keuze van PMD scheiding, bron of na. Daardoor zou het eerste optreden van de nieuwe waarnemend burgemeester Mark Verheijen bijna in de emotionele debatten verdrinken. En dat willen wij natuurlijk niet.

Die toezeggingenlijst komt wel in orde. Burgemeester Mark Verheijen. (Foto: Douwe van Essen)

Dus memoreren wij even het eerste optreden van een burgemeester met een Limburgse achtergrond (die hadden we nog niet in Wijdemeren) toch even met een vriendelijk welkomstwoord. Zelf was ik verhinderd om in levenden lijve aanwezig te zijn op de perstribune afgelopen week. Maar die schade haalde ik in door, gedeeltelijk live en gedeeltelijk achteraf, die omissie in te halen op de website van Wijdemeren.

De maiden speech van Mark Verheijen in de Gooi en Vechtstreek. (Foto: Douwe van Essen)
Bewogen weekje

Daarbij zocht ik natuurlijk in  die opnamen naar die die over over de hierboven genoemde onderwerpen gingen. Heel vrolijk werd ik daarvan afgelopen week niet. Een wethouder die zijn oren laat hangen naar de plotseling gewijzigde wensen van de Provincie, Natuurmonumenten, AGV en de Omgevingsdienst, maar niet voor zijn inwoners opkomt is niet leuk. En als die wethouder de volgende dag verklaart dat er een overeenstemming is met de scholen over de huisvesting (wat prima is), maar in één adem zegt dat de raad nog maar één rol daar in speelt, namelijk de plicht om het geld voteren en verder niets, dan slaat het ongeloof toe. Een wethouder die iets toe zegt, moet dat altijd doen onder voorbehoud goedkeuring raad. En die goedkeuring was er niet! Hier was het voorbehoud “onder goedkeuring schoolbesturen” een nieuwe experimentele bestuursvariant veronderstel ik.

Belegen Toezeggingenlijst
Eric Brand (CU) (Foto: Douwe van Essen))

Het was Eric Brand (CU) die er bij de behandeling van de toezeggingenlijst op wees dat er wel een zeer ruime toezeggingenlijst is. Maar daarvan is ongeveer de helft al flink belegen, om niet te zeggen bejaard. Zo lang geleden als die toezegging gedaan werd. Hij verzocht het college daarom om bij iedere toezegging een geplande datum van afhandeling te zetten om antieke toezeggingen te vermijden. Daarop mengde René Voigt (DB) zich in de vraag met de terechte opmerking dat het de burgemeester is die moet toezien op dit soort zaken.

De Denker. (Foto: Douwe van Essen)

Commissievoorzitter Bo de Kruijff pakte de opmerkingen van Brand en Voigt flexibel op en verzocht burgemeester Mark Verheijen om het antwoord op deze vraag te komen geven.

En daar stond hij! Enthousiast, goed geluimd, dat hij zijn allereerste inbreng kon leveren, Zijn “maiden speech”, zoals hij het zelf noemde. Uiteraard viel de vraag hem rauw op het dak, maar hij pareerde die soepel met, jawel, de toezegging dat hij de kwestie aan de orde zal stellen bij griffie en presidium.

Ik zal mijn best doen! (Foto: Douwe van Essen)

De auteurs van Rading Nul wensen Mark Verheijen het beste in Wijdemeren en in de Gooi en Vechtstreek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.