Michiel van Balen (VVD) begint meteen met nuttige vernieuwing

Kijk, dat was deze maandagavond nou eens aardig: koud had Michiel van Balen de belofte afgelegd om zich als tijdelijk lid van de gemeenteraad netjes aan de regels te houden of hij begon aan vernieuwing. Met succes.

‘Wisselspeler’ Van Balen (rechts) zit nog even op de bank. Heeft hij de vernieuwing al in zijn hoofd? (Foto’s Douwe van Essen)

De aanleiding was dat Sorrel Hidding (VVD) heeft laten weten haar raadslidmaatschap voor zestien weken op te schorten. Maandagavond legde burgemeester Charlie Aptroot tijdens de extra raadsvergadering uit dat Hidding ziek is geweest en nog kampt met naijlende effecten daarvan.

VVD-fractielid Bo de Kruijf had er afgelopen donderdag al een persbericht over verspreid. Hidding maakt gebruik van een bestaande verlofregeling voor raadsleden, De Kruijff neemt voor die zestien weken het fractievoorzitterschap van haar over en Van Balen bezet de tijdelijk vrijkomende zetel.

Belofte en bloemen
Aptroot vraagt Van Balen de belofte uit te spreken. De wethouders kijken toe.

Nu is Van Balen natuurlijk een oude bekende in de Wijdemeerse politieke arena, maar hij moest als (tijdelijk) raadslid wel formeel worden geïnstalleerd. Dat gebeurde deze maandagavond doordat hij ten overstaan van raadsvoorzitter Aptroot de belofte aflegde. Vervolgens kreeg hij de gebruikelijke bos bloemen, waarna Aptroot de vergadering even schorste en Van Balen voor een novum zorgde.

Gebruikelijk is dat het nieuwe raadslid zich al dan niet glunderend opstelt om felicitaties in ontvangst te nemen. De andere aanwezigen vormen daartoe een vaak vrij lange rij en de plichtpleging neemt meestal aardig wat tijd in beslag.

Zo gepiept
Van Balen gaat zelf rond, hier bij de DLP-fractie.

Zo niet dit keer. Van Balen liet er geen gras over groeien en begon meteen zelf al handen schuddend aan een rondje langs de overige raadsleden. De felicitaties waren er vast niet minder om, maar het was dit keer wel in een ommezien gepiept. Met maar weinig oponthoud kon de vergadering weer worden voortgezet. Ik zou zeggen:

Efficiëntiewinst behalen?

Wendt u tot Michiel van Balen!

De raad moest vervolgens formeel de uitgangspuntennotitie en het plan van aanpak vaststellen waarmee een kleine Wijdemeerse delegatie onder aanvoering van Aptroot de eerste fusiegesprekken gaat voeren met buurgemeenten Gooise Meren, Hilversum en Stichtse Vecht.

Hou het kort
Aptroot: Laten we het kort houden.

Aptroot vroeg de raad de vergadering beknopt te houden. Het gebruikelijk drankje na afloop was ook al op voorhand geschrapt. Als een ware vader van de raad hield de burgemeester de volksvertegenwoordigers voor dat het op de weg hier en daar glad zou kunnen worden en dat het dus fijn zou zijn als iedereen tijdig weg zou kunnen om kalmpjes rijdend huiswaarts te keren.

En beperkt bleef het beraad inderdaad. Aan het besprokene in de commissievergadering van vorige week viel ook weinig toe te voegen. Zoals toen al aangekondigd kwam het CDA wel met een amendement. Namens de christendemocraten stelde Rosalie van Rijn voor in de uitgangspunten voor de fusiegesprekken drie passages te schrappen. Het doel daarvan was, legde ze uit, dat de politiek de vrijheid houdt over woningbouw naar eigen goeddunken te beslissen en dat ‘we onszelf niet vastzetten en beperken’.

Uit de reactie van de andere fracties bleek dat het amendement kansloos was, ook als het CDA het in een paar onderdelen uit elkaar zou trekken, zoals Hendrieke Abrahamse (PvdA/GroenLinks) suggereerde. Daarom liet het CDA splitsing maar achterwege, waarna het amendement werd weggestemd met 6-13 (alleen CDA, DorpsBelangen en D66 voor).

Stekelig

Voor de politieke fijnproevers lollig was nog wel een stekelig debatje dat zich ontwikkelde tussen Van Rijn (CDA) enerzijds en De Kruijff (VVD) en Margriet Rademaker (De Lokale Partij) anderzijds.

De Kruijff (VVD): Nuancering kan altijd nog.

De Kruijff had verklaard dat zijn fractie onder meer het uitgangspunt wilde handhaven om bouwen in de groene (nu nog) Wijdemeerse polders af te wijzen. De VVD wil dat ‘niet nu al weggeven’. Ter verduidelijking merkte hij op dat ‘nuancering altijd nog kan’. En voor wie het nog niet helemaal had begrepen voegde hij daaraan toe dat de VVD voorstander was en nog steeds is van het woningbouwplan Nederhorst Noord (aan de rand van de Horn- en Kuijerpolder).

Van Rijn (CDA): Déjà vu.

Van Rijn hakte daarop in door op te merken dat ze een ‘déjà vu-gevoel’ kreeg. Toen het nog niet zo lang geleden ging over de hoogte van de onroerendezaakbelasting (OZB) had de VVD zich eerst uitgesproken voor beperking van de OZB-verhoging om zich, toen puntje bij paaltje kwam, toch neer te leggen bij de volledige verhoging. En nu bleek de VVD voor beperkt bouwen in een polder, maar toch te kiezen voor afwijzing van die mogelijkheid, aldus Van Rijn. De VVD, stelde ze, koos ervoor ‘zich te voegen’ naar het bestuursakkoord (van de coalitie, met De Lokale Partij als grootste partner, red.).

Gevoelig

De Kruijff reageerde als door een adder gebeten. ,,Schoffering’’, vond hij Van Rijns opmerkingen. ,,Alsof de VVD altijd buigt voor De Lokale Partij’’ en niet zelf kan nadenken. Steun kreeg hij van Rademaker (DLP) die het beeld hekelde ‘alsof hier een dictator zit en daar (aan de VVD-zijde van de vergadertafel, red.) een slaafje’.

Rademaker (DLP): Hier dictator, daar slaafje?

Wat Van Rijn weer aanleiding gaf om op te merken: ,,Ik zeg alleen dat de VVD De Lokale Partij volgt. Dat ligt blijkbaar gevoelig.’’ Als laatste deed De Kruijff een duit in het zakje door vast te stellen dat onder het bestuursakkoord van de coalitie meerdere namen staan, ook van VVD-huize.

Pikant: wie draaide ook alweer?

In dat laatste had hij natuurlijk gelijk. Maar politiek pikant was de korte, knetterende twist wel. Een paar jaar geleden immers kwam het erop aan dat de gemeenteraad definitief ja of nee zou zeggen tegen het woningbouwplan Nederhorst Noord. De VVD behoorde tot de voorstanders. Maar die voorstanders, die eerst een meerderheid in de raad vormden, bleken op het cruciale moment ineens in de minderheid te zijn. Dat kwam doordat een andere aanvankelijke voorstander plots tegen bleek, omdat deze het heilloos vond tegen de onwillige provincie Noord-Holland in te gaan. De fractie die eerst voor woningbouw was, maar uiteindelijk toch tegen – waardoor het hele woningbouwplan schipbreuk leed – was die van het CDA.

Eén gedachte op “Michiel van Balen (VVD) begint meteen met nuttige vernieuwing”

  1. Wanneer stoppen partijen met het vliegen vangen om partij, of persoonlijke, belangen te behalen.
    Dat helpt op geen enkele wijze in bestuurbaarheid. Noodzakelijke besluiten over bouwen en doorgaand verkeer verzanden in politiek geneuzel. Maar wel roepen dat we de belangen van de dorpen koesteren. Stap eens een keer over de politieke schaduw heen, breng een saamhorig standpunt en zorg voor richting en oplossingen.
    Dus..stop met het benadrukken van verschil, de bewoners zijn het zat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.