Ook de politiek in Stichtse Vecht heeft geen trek in fusie met Wijdemeren

Net als het college van Stichtse Vecht voelt ook een (ruime) meerderheid van de politiek daar heel weinig voor een fusie met Wijdemeren. Over eventuele grenscorrecties leven daar wel gedachten.

Het gemeentewapen van Stichtse Vecht. (Wiki, publiek domein)

Dat bleek me toen ik vandaag pogingen in het werk stelde de vergadering van de betreffende raadscommissie in Stichtse Vecht terug te luisteren. Dat viel bepaald niet mee. Om te beginnen bleek het geluid niet op een behoorlijk niveau te krijgen. Dat lag niet aan mijn laptop, want de laatste Wijdemeerse raad kreeg is heel goed te horen, zo bleek bij een testje.

Vastloper

Bovendien liep de geluidsopname van het beraad in Stichtse Vecht op een gegeven moment geheel vast – precies op het moment dat burgemeester Ap Reinders begon aan de beantwoording van vragen van commissieleden. Wat het college daar zich voorstelt bij een eventuele kleine grenscorrectie (Breukeleveen plus de Strook of iets anders of iets meer?) viel dus niet te vernemen.

Voorlopige eerste conclusie: wie voor openheid en transparantie van het openbaar bestuur is, moet niet in Stichtse Vecht wezen. Wijdemeren heeft het terugluisteren (en tegenwoordig ook -zien) van raads- en commissievergaderingen een stuk beter voor elkaar. Gooise Meren en Hilversum trouwens ook.

Hilversum is beter

Maar over het antwoord op de voornaamste vraag kreeg ik wel een beeld. Een (ruime) meerderheid van de politiek in Stichtse Vecht is het met burgemeester en wethouders eens dat een algehele fusie met Wijdemeren geen goed idee is. Zo zijn ze nog maar nauwelijks bekomen van de eigen samenvoeging tot wat nu Stichtse Vecht is. Opvallend was de opmerking van een van de commissieleden dat Wijdemeren waarschijnlijk veel beter af is met Hilversum als fusiepartner. Op de vraag hoe dat zit, luidde het antwoord: omdat op de bestuurskracht van Stichtse Vecht het nodige valt aan te merken, terwijl Hilversum op dat punt de zaakjes wél op orde heeft.

De coalitiepartijen in Stichtse Vecht (Lokaal Liberaal, VVD, D66 en Streekbelangen) steunen het standpunt van het college dat hooguit gepraat kan worden over enige grenscorrectie, maar dat een fusie met Wijdemeren geen goed idee is. De meeste andere fracties zijn minder stellig, hebben ook nog vragen, maar neigen toch ook wel in meerdere of mindere mate naar de opvatting van het college. Wat we toch al dachten, is daarmee nu wel zeker: Stichtse Vecht als fusiepartner gaat het niet worden.

Grenscorrectie(s)

Wel vielen – voor zover de vergadering nog enigszins hoorbaar was – een paar opvallende uitspraken te noteren over eventuele aanpassing van wat nu de grens is tussen de huidige gemeenten Wijdemeren en Stichtse Vecht. Tegen de gedachte Breukeleveen en de Strook eventueel over te hevelen naar Stichtse Vecht hoorde ik geen verzet. Wel viel me de opmerking op dat misschien ook eens gekeken moet worden naar de noordelijke kernen van Stichtse Vecht. Die liggen dicht bij Nederhorst den Berg. Zou daar misschien (ook) aan de gemeentegrens gemorreld kunnen worden?

6 gedachten op “Ook de politiek in Stichtse Vecht heeft geen trek in fusie met Wijdemeren”

 1. Hoe langer je nadenkt hoe meer je ziet dat het gerommel in de marge blijft. Fuseren naar één grote Gooise gemeente, gelijk de regio, lijkt een beter plan. Een gemeente van ca. 250.000 inwoners heeft een stem naast de omliggende steden en in de provincie. Synergie kan ook nog wat economisch voordeel opleveren.

  1. Jos dat zou voor ons het beste zijn.
   Er ontstaat dan een evenwichtige balans tussen de dorpen en het stadse Hilversum.
   En een stabiele gemeenschap tussen Amsterdam en Utrecht. met een zwaardere stem in de MRA.

 2. Miscchien moeten we dan Stichtse Vecht maar helpen : als ze nog aan het bijkomen zijn van hun eigen fusie. Dat we ze vragen om de echte Gooi – en Vechtstreken kernen – Vreeland en Nigtevecht (misschien nog Loenersloot erbij) naar Wijdemeren over te hevelen. die passen veel meer bij een combinatie van Wijdemeren met een nieuwe fusie gemeente: dan is de naam van die fusie gemeente ook meteen helder: Gooi -en Vechtstreken.

 3. Slimme gemeente dat Stichtse Vecht. geen algehele fusie maar wel de heerlijke zoete kersen van de taart. Het rekensommetje gemaakt wat er aan WOZ binnenkomt en toerisme van de Strook ook een heerlijke kers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.