Modern Times in Noord-Holland

Een maand geleden stond er een opmerkelijk stuk in Binnenlands Bestuur. Dat ging over de vervulling van de vacature van burgemeester in Oostzaan. Wat was het geval? Arthur van Dijk (Commissaris van de Koning in Noord-Holland, CdK) verbood de vertrouwenscommissie die de sollicitanten moest beoordelen om hen te Googelen.

Daarbij hield de CdK zich aan de circulaire ‘benoeming, klankbordgesprekken en herbenoeming burgemeester’ van het Ministerie van Binnenlands Zaken uit 2017. In die circulaire staat dat de vertrouwenscommissie zich moet baseren op gegevens van de kandidaten die de CdK hen verstrekt. Dus zelf op zoek gaan is er niet bij. De Oostzaanse vertrouwenscommissie hield zich strikt aan dat verbod en koos de gedroomde kandidaatburgemeester. Dat werd Marvin Polak (VVD).

So far, so good zou je zeggen.

Maar nadat de naam van de kandidaat bekend werd, ging men er natuurlijk wel links en rechts op internet naar zoeken. Dat leverde nogal wat aanvullende informatie op in de vorm van brisante tweets. In het artikel in Binnenlandse Bestuur van 29 maart staat wat men zoal vond maar wat de CdK niet vertelde:

Deuggleuf

Sigrid Kaag zou Hamas financieren, GroenLinks zou een failliete partij zijn en antisemitisch bovendien. Een scroll door de Twitter-tijdlijn van Marvin Polak leverde tot voor kort een aantal zeer gekleurde berichten op. Ook de ‘likes’ van Polak lieten een merkwaardig patroon zien – hij gaf onder meer een hartje aan een bericht waarin een bekende actrice een ‘deuggleuf’ werd genoemd. Het kwam pas aan het licht toen een wakkere burger na Polaks benoeming alarm sloeg. Enkele dagen later nam de beoogde burgemeester op de lokale nieuwswebsite De Orkaan afstand van de tweets. De fractievoorzitters namen daar in een verklaring genoegen mee.

Geheimhouding

In het artikel wordt met enig begrip aangevoerd dat men in de circulaire bang is dat de geheimhouding niet bewaard kan blijven, omdat anderen bij het Googelen wellicht kunnen mee kijken.
Gisteren stond er weer een artikel in Binnenlandse Bestuur over de kwestie. Nu bleek het licht toch wel doorgedrongen, omdat de kop luidt “Burgemeesterskandidaten Googelen moet kunnen”.
Maar er worden, terecht, kanttekeningen geplaatst bij de informatie die op internet te vinden is. Het is wel een beetje een jaren negentig discussie.

Het college van B&W van Oostzaan.
Kijk daar nu eens!

Ik las dit en vroeg mij af of Marvin Polak uiteindelijk wel of niet burgemeester werd, want dat stond niet in de artikelen. Dus ging ik even naar Oostzaan.nl. Even kijken wie daar burgemeester is.

Daar stond een foto van een ambitieuze wethouder uit Hilversum. Wimar Jaeger… Waarnemend burgemeester in Oostzaan.

 

 

Eén gedachte op “Modern Times in Noord-Holland”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.