Motie van Treurnis voor College

Ik heb jarenlang vrijwel alle raadsvergaderingen meegemaakt. In ‘s-Graveland vanaf 1975 en in Wijdemeren vanaf 2002. Eén keer maakte ik een interpellatie mee.  Een agendapunt op de raadsagenda van de meerderheid, of in dit geval van alle leden van de raad samen. Vanavond was het weer zover! De complete raad wilde helderheid over de plannen van het College van B&W en het COA voor een AZC bij het Nera gebouw in de Horstermeer.

Wethouder Hoelscher excuseert en verdedigt zich voor het Nera-AZC gebrek aan communicatie. Foto: Douwe van Essen.

Fort Rading 1

Dat werd een hallucinante vergadering in het gemeentehuis dat gebarricadeerd was met hekken en een verbodsbord. Bij binnenkomst voor de, altijd openbare, vergadering werden identiteitsbewijzen gecontroleerd. Kennelijk was de burgemeester zeer bevreesd voor raddraaiers en actievoerders die buiten de deur gehouden moesten worden.
Het werd de merkwaardigste raad die ik ooit mee maakte. De publieke tribune zal goed vol ondanks de veiligheidsmaatregelen. Horstermeerders deelden actiemateriaal uit als protest om bij het Nera gebouw een AZC te vestigen.

Feestbom

Bij de mededelingen wierp wethouder Hoelscher een soort vuurpijl, een feestbom, in de raadszaal naar binnen.Hij verklaarde: “ Het onderzoek naar de lokatie voor een AZC bij het Nera gebouw is gestopt vanwege gebrek aan draagvlak.” Achter uit de zaal klonken een beetje applaus en enkele vreugdekreten.

Onvoldoende spijt

Bij de behandeling van de interpellatie leek even de kou uit de lucht na deze mededeling. Niets was echter minder waar. Het vertrouwen van de raad in het college bleek zodanig geschonden, bij alle fracties (!), dat er nog drie uur (3 uur!) over vergaderd werd met wethouder Maarten Hoelscher die gemangeld, afgewassen, in de tang genomen en afgedroogd werd door alle partijen. Zijn excuses, mea culpa en andere in het stof bijterijen bleken onvoldoende om de bloeddorst van de raad te stillen.

Woede, raadsbreed

Die woede kwam voort uit de compleet ontbrekende communicatie over het AZC onderzoek. Ontbrekend voor de raad, ondanks drie besloten vergaderingen waar veel vragen werden gesteld, maar geen antwoorden werden gegeven. En ontbrekend voor alle bezorgde inwoners van De Horstermeer, Nederhorst den Berg en de rest van Wijdemeren. Maar wel een interview in de krant dat de raad met stijgende verbazing las.

Aan het eind vroeg Margriet Rademaker (DLP) om een schorsing van 15 minuten. Later met een verlenging van nog eens 15 minuten. Er was echt iets aan de hand, dat was duidelijk. Werd er een motie voorbereid? Wat voor motie? Van treurnis, van afkeuring of van wantrouwen? Voor wie? Voor wethouder Maarten Hoelscher? Voor het hele college? Inclusief de eerder vanavond geïnstalleerde wethouder Ron de Haan (DLP)? (Dat zou een unicum opleveren.)

Motie van Treurnis

Het werd een unaniem door de hele raad gesteunde Motie van Treurnis, die niet aan het adres van een collegelid was  geadresseerd, dus voor het hele college. Voor wethouder Ron de Haan moet dat een hele belevenis zijn geweest. Een Motie van Treurnis aan de broek zonder nog maar iets gedaan te hebben.

Morgen meer

Morgen meer over het verloop van de interpellatie waarbij Jan-Jaap de Kloet (DB), Esther Kaper (CU), Rosalie van Rijn (CDA) en Sorrel Hidding (VVD) nu eens niet met meel in de mond praatten, maar glashelder waren met hun ernstige kritiek op het college. Ook Wilna Wind (PvdA/GL) en Margriet Rademaker (DLP) lieten zich niet onbetuigd al waren zij wat milder.

2 gedachten op “Motie van Treurnis voor College”

 1. Goed scherp commentaar van Rik Jungmann, bijna hilarisch als het niet zo treurig is en ik ben benieuwd naar het vervolg. De ingezonden brieven (Weekblad Wijdemeren) van D66, DB, CDA en VVD hielden zich op de vlakte, kan met alle winden meedraaien, dus dat belooft wat.
  De reactie van Renée Wijnen is begrijpelijk, maar komt er dan een meer adequate B&W ? De communicatie was/is inderdaad abominabel. Wat waren voor de Burgemeester de concrete bedreigingen om de info-avonden af te gelasten?? De AZC-kwestie was een leerproces op het scherp van de snede. Laat B&W hier lering uit trekken. Dank aan alle Wijdemeerders die hun stem hebben laten horen.

 2. Wat mij betreft kan dit college zijn biezen pakken!
  We hebben de portefeuillehouder met al zijn gepraat nu leren kennen, en hoe!
  Geen enkele affiniteit met Wijdemeren en het karakter van zijn inwoners en bovenal niet met het coalitie akkoord: luisteren naar de inwoners en transparant bestuur.
  En waar is die burgemeester? Helemaal niets van haar gezien of gehoord over communicatie en veiligheid tijdens dit dramatische proces. Wat heeft zij eigenlijk ooit wél goed gedaan?
  En de wethouder financiën had zijn collega veel beter kunnen ondersteunen met raad en daad.
  Esther Kaper (CU) en Rosalie van Rijn (CDA) waren terecht aangeslagen en hun scherpte bracht kwaliteit in het debat.
  Ik zie uit, Rik, naar het vervolg van je analyse.
  Wijdemeren staat er weer mooi op, om met de wethouder te spreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.