Nu echt helemaal definitief streep door De Kwakel. En een merkwaardige uitglijder van wethouder Kea

Beeldvormende sessies zijn bedoeld om raads- en commissieleden bij te lichten in het soms wat donkere politieke en beleidsmatige bos. Meestal lukt dat prima, maar toen het woensdagavond ging over een nieuw gemeentehuis voor Wijdemeren werd de duisternis eerder groter dan kleiner. Met een opvallende miskleun van wethouder Jos Kea als dieptepunt.

Rading 1: enige optie.

Hoe verhelderend zo’n beeldvormende sessie kan zijn, bleek iets later op de avond. Toen ging het erom de volksvertegenwoordigers bij te praten over de stand van zaken bij het beheersen van de almaar toenemende kosten van het sociaal domein. Dat zijn de uitgaven in het kader van de Jeugdwet, de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Participatiewet. Een van buiten ingehuurde ‘interimmer’ en wethouder Rosalie van Rijn deden dat heel effectief. De digitaal aanwezige raads- en commissieleden werden er blij van.

Nieuw gemeentehuis

Hoe anders was dat toen iets eerder de plannenmakerij aan bod kwam voor een nieuw gemeentehuis – waarbij ik voor nu de vraag even oversla of het slim is fors geld te steken in een nieuw gemeentehuis voor een gemeente waarvan we nog maar moeten zien hoe lang of kort die zelfstandig kan voortbestaan. Ook daar waren iemand van buiten (van het Rotterdamse bureau LSa) en een wethouder (Jos Kea) aangeschoven om licht in de duisternis te scheppen.

Aanvankelijk ging dat nog best goed. Maar eerst – voor de duidelijkheid! –  even heel kort hoe het ook alweer zat. Voor een nieuwe gemeentehuis is gekeken naar dertien potentiële locaties in Wijdemeren. De meeste vielen snel af. Alleen de huidige plek (Rading 1 in Loosdrecht) en De Kwakel in Kortenhoef (waar onder meer de gemeentewerf is gevestigd) bleven over. Vorig jaar juni kon ook door De Kwakel een streep, want provinciale regels maakten daar de gewenste combinatie gemeentehuis/woningen vrijwel onmogelijk.

Jos Kea (Foto Douwe van Essen)

Woensdagavond vertelde Kea dat hij toch nog eens is wezen praten met gedeputeerde Cees Loggen (ruimtelijke ordening). Kea kwam echter van een koude kermis thuis. Het enige wat aan De Kwakel misschien mogelijk is, is een nieuw gemeentehuis op de plek van de gemeentewerf. Maar die werf, legde de wethouder uit, is bij lange na nog niet afgeschreven, dus daar een nieuw gemeentehuis bouwen zou kapitaalvernietiging zijn. Dus, zei hij, is het college ‘vol gas’ verder gegaan met de enig overgebleven optie: Rading 1.

Benadering omdraaien

LSa-directeur Carolien Koek legde uit wat de bedoeling is. Als ik het heel kort samenvat, moet er een ‘marktconsultatie’ komen waarbij het vooral raadzaam is aan te sluiten bij de mogelijkheden die ‘de markt’ biedt. Anders gezegd (Koeks woorden): ,,Toetsen wat de programmering aan de Rading kan zijn binnen de mogelijkheden van de markt’’. In een poging de zaak te verhelderen meldde ze dat het handig is de benadering om te draaien: marktpartijen niet vragen naar de mogelijkheden van een combinatie van een gemeentehuis en woningen, maar omgekeerd, vragen naar woningen en marktpartijen tevens vragen eens te kijken of een gemeentehuis en eventuele andere voorzieningen (zoals de bibliotheek) daarin passen.

Patricia IJsbrandij (DB).

Volgens Koek is die omgekeerde benadering ‘voor de markt toegankelijker’. Nou, dat zal best, maar anders dan Koek heb ik geen bouwkunde gestudeerd en ik begreep er geen bal meer van. Het leek wel een woordspelletje. Ook Patricia IJsbrandij (DorpsBelangen) zag slechts een omkering van woorden. Ik ben bang dat de nadere toelichting die volgde haar weinig heeft geholpen. Mij in elk geval niet.

‘. . . dat u als raad niet weet . . .’

Eind van het liedje was dat wethouder Kea beloofde dat hij in de loop van februari met een schriftelijke uitleg komt over hoe het college de procedure voor zich ziet. Hij beloofde tevens nog even op te sommen ‘welke kaders er al liggen’. Maar over de vraag om zo’n overzichtje wilde hij nog wel iets kwijt. Hij toonde zich ‘verbaasd dat u als raad niet weet’ welke kaders eerder door de raad zelf zijn vastgelegd. Ook noemde hij het ‘dubbel werk als ik met een lijstje moet komen’.

Ai! Dat was niet fraai. Vanuit de volksvertegenwoordiging werd gevraagd bij  deze tamelijk ingewikkelde materie een handje te helpen door nog even op een rijtje te zetten welke kaders al van toepassing zijn. En dan vindt de wethouder het nodig zich denigrerend uit te laten omdat ‘u als raad niet weet’ . . .

Neerbuigend

Zulke beledigende neerbuigendheid had ik van Kea niet verwacht. Sinds ik in mei vorig jaar weer ben gaan meekijken naar het Wijdemeerse politieke bedrijf heeft deze voor mij toen nog onbekende wethouder op mij een uitstekende indruk gemaakt. Eigenlijk is hij tegenover de raad en commissies altijd vriendelijk en voorkomend, terwijl zijn informatievoorziening vrijwel altijd duidelijk en ‘to the point’ is. En dan woensdagavond ineens dit! Ik hoop maar dat het een eenmalige uitglijder was.

Eén gedachte op “Nu echt helemaal definitief streep door De Kwakel. En een merkwaardige uitglijder van wethouder Kea”

  1. U werkt bij een bedrijf, verantwoordelijk voor een flink ingewikkeld project. Uw baas vraagt u om nog even op de ins en outs van uw project op een rijtje te zetten in een overzichtje, omdat hij het overzicht kwijt is. Zegt u dan: “Nee dat doe ik niet, want dat je weet best hoe het zit! Ik ga geen dubbel werk voor je doen. Bekijk het maar.”

    Dat kan u doen. Is het slim? Nou nee.

    Kan een wethouder dat dan wél zeggen tegen de gemeenteraad, de baas van Wijdemeren?

    Ja, dat kan. Maar het is niet slim en nogal bot.
    Het is zelfs een beetje dom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.