Ook voor lokale partijen subsidie

Het is ondergesneeuwd door ander nieuws, maar het is (ook) voor Wijdemeren best belangrijk: voor lokale politieke partijen komt er subsidie aan. Minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) moet nog wel even op zoek naar geld.

(Wikipedia/publiek domein)

De Tweede Kamer nam dinsdag een motie aan die erop aandringt ook lokale politieke partijen van rijkswege te subsidiëren. Landelijke partijen (voor zover vertegenwoordigd in de Eerste en Tweede Kamer) toucheren nu jaarlijks 27 miljoen euro overheidssubsidie, de lokalen krijgen niets.

,,Top, die motie’’, aldus voorzitter Jan van Zanen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Zijn club maakt zich al langer sterk voor subsidie voor lokale partijen. In het gemeentelijke landschap zijn die inmiddels niet meer weg te denken. Landelijk scoorden ze bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen zo’n 36 procent van de stemmen.

In Wijdemeren scoorden de lokalen nog beduidend meer: De Lokale Partij (DLP) en DorpsBelangen (DB) samen waren vorige maand goed voor 48,3 procent van de stemmen (DLP 36 procent, DB 12,3). In de gemeenteraad bezetten de Wijdemeerse lokalen samen zelfs 52,6 procent van de zetels, namelijk 10 van de 19 (8 DLP, 2 DB). Die cijfers leiden overigens tot de observatie dat krap drie keer zoveel stemmen kan resulteren in vier keer zoveel zetels, maar zo werkt het nu eenmaal met restzetels.

Volgend jaar

Kleine kanttekening: voor DLP en DB zal niet op korte termijn een mini-zilvervloot afmeren in een van de vele Wijdemeerse havens. Het is de bedoeling dat de subsidiëring voor lokale politieke formaties in de loop van volgend jaar ingaat. In de Kamer vroeg minister Bruins Slot tijd om het goed uit te werken. De regeling zal worden ondergebracht in de Wet op de politieke partijen. Bruins Slot wil het wetsontwerp begin volgend jaar bij de Kamer indienen.

Verder moet de bewindsvrouw op zoek naar het benodigde geld. Gemikt wordt op jaarlijks 10 miljoen euro subsidie voor de lokalen. En het is niet de bedoeling dat daarvoor wordt beknibbeld op de 27 miljoen die landelijke partijen momenteel jaarlijks van rijkswege ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.