Parkeren bij de Meenthof, de kwadratuur van de cirkel

Voor de liefhebbers van wiskunde. De kwadratuur van de cirkel is een wiskundig vraagstuk dat onoplosbaar is. Probeer met een passer en een lineaal een vierkant te maken dat qua oppervlak gelijk is met een cirkel. De oude Grieken probeerden het al, maar het duurde tot 1882 tot het bewijs geleverd werd dat het onmogelijk is. Dat probleem doet zich nu ook voor bij het parkeren rond de gerevitaliseerde Meenthof.

Informatieavond

Vanavond werd in de Blinker een informatieavond georganiseerd over de plannen om de Meenthof in Kortenhoef een opkikker te geven, de Dobber te slopen, AH te vergroten en langs de Kerklaan en het doodlopende deel van de Hoflaan appartementen te bouwen. Deelproject 1 van de plannen over de Meenthof.

De informatieavond Meenthof. Het publiek. (Foto: Douwe van Essen.)

De avond werd gepresenteerd door een projectleider van de gemeente, een dame die verantwoordelijk is voor de communicatie, een landschapsarchitect en een expert van de gemeente op het gebied van parkeren.

Projectleider Meenthof.  (Foto: Douwe van Essen.)
Niet gemakkelijk

De inleiders hadden het niet gemakkelijk. De landschapsarchitect liet tal van foto’s zien  van plekken waar de Meenthof wel een opknapbeurtje kan gebruiken en suggereerde hoe dat zou kunnen. Terecht.
Op het midden van de Meenthof hebben een aantal ondernemers zelf al de handen ineengeslagen om het aanzien van hun zaak te verfraaien. Maar over de winkels aan de Dodaarslaan ontstond flinke discussie. Dat zijn behoorlijk verwaarloosde huurpanden. Uitzondering is de slijterij. Vanuit de zaal kwam de vraag hoe het aanzien daar door de gemeente verbeterd kan worden. De presentator moest toegeven dat het fijn zou zijn als de ondernemers dat zouden doen, maar dat de gemeente er niets over te zeggen heeft. Wat overigens voor alle winkels op de Meenthof geldt.

Een deelneemster uit het publiek zei dat alles wat nu voorgesteld werd en alles waar op deze avond naar gevraagd werd, al acht jaar geleden onder de aandacht van de gemeente was gebracht, zonder resultaat.

Parkeren, hoofdpijndossier

De klapper van de avond was het parkeren. Er is onderzoek gedaan naar het parkeren rond de Meenthof. In het gebied Kerklaan, Curtevenneweg, Dodaarslaan en Hoflaan. Op verschillende momenten werd geteld hoe hoog de bezettingsgraad was van de beschikbare parkeerplaatsen. De presentatie door een medewerker van de gemeente was nog maar net begonnen of de kritiek barstte los. Het meten was niet op de drukste momenten gebeurd, zei Meenthofbewoner Martijn van den Brand. Er was geen rekening gehouden met de grote vrachtauto’s van toeleveranciers en de GAD, die regelmatig  de weg compleet versperren, of geparkeerd een aantal parkeerplekken in gebruik nemen. Er was geen rekening gehouden met bezoekers van de artsen en tandartsen. Er komen geen 23 appartementen, maar uiteindelijk 53 appartementen waarvan de bewoners toch een eigen parkeerplaats willen hebben.

De nabespreking. (Foto: Douwe van Essen.)
Rondrijden kan niet

De landschapsarchitect liet enkele schetsen zien waarin het parkeerplaatsenprobleem wordt opgelost, alsmede het probleem van het keren van de grote leveranciervrachtwagens  (m.n. Jumbo) met een ronde over de (nu doodlopende) Hoflaan kan worden verholpen. Een éénrichting weg voor de huidige Dobber langs naar de Curtevenneweg, die aansluit op het einde van de Hoflaan. Lily Rootinck (publiek) wees er op dat de gemeente’s-Graveland er bij de bouw van het “nieuwe” middenstuk van de Meenthof, na bezwaren van de bewoners van het doodlopende deel van Hoflaan, bewust voor gekozen had om daar géén verbinding met de Kerklaan te maken. De beide raadsleden uit die tijd, Douwe van Essen en uw redacteur, konden deze lezing bevestigen. Het raadsbesluit werd toen mede door hen genomen om de Hoflaan doodlopend te maken teneinde aan de bezwaren tegemoet te komen en verkeersbewegingen onmogelijk te maken.

Misschien kan het niet

Afsluitend stelde de projectleider vast dat gezocht wordt naar een oplossing van het parkeerprobleem om de bouw van de appartementen en de revitalisering van de Meenthof te kunnen realiseren. Zij gaf echter toe dat het vraagstuk van het parkeren op de zeer beperkte ruimte wel eens onmogelijk kan blijken te zijn. (De kwadratuur van de cirkel.) In welk geval moet worden afgezien van een deel of alle plannen.

Politieke Belangstelling
Henrieke Abrahamse (GroenLinks) Fractie (PvdA/GL) Foto: gemeente Wijdemeren

Vanuit de politiek was de belangstelling zeer beperkt. Er was geen Collegelid aanwezig. Vanuit de Raad was alleen Henrieke Abrahamse (PvdA/GL) aanwezig voorzover wij konden zien.

 

Eén gedachte op “Parkeren bij de Meenthof, de kwadratuur van de cirkel”

  1. Bij de vorige revitalisering van De Meenthof midden jaren 90 heeft men heel wat moeite moeten doen om de benodigde parkeerplaatsen te creëren. Dat is toen wel gelukt. Maar meer zit er echt niet in.
    Ik zie dat al meer mensen zich kunnen herinneren dat er met de bewoners van de Hoflaan is afgesproken dat de Hoflaan een doodlopende weg zou blijven. Die afspraak schenden zou in strijd zijn met de normen voor fatsoenlijk bestuur.
    Ook het stukje plantsoen wat er nog is dient behouden te blijven om te voorkomen dat het 1 en al beton wordt daar.
    Het plan voegt eigenlijk niet veel toe aan het dorp. Maar gaat wel meer overlast geven. Ik zou daarom niet willen spreken van een revitalisering, maar van een devitalisering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.