Bij de gemeente Wijdemeren heerst kennelijk een heel eigenaardige kijk op de omgang van de gemeente met media. Ditmaal bleef mijn oog in dat verband hangen bij een zin in de brief die burgemeester Crys Larson woensdag namens het college stuurde aan de gemeenteraad. Onderwerp: ‘Erkenning Moluks leed’.

Vooraf even dit. Over het onderstaande zou u kunnen denken: die Frisart is bevooroordeeld, want hij heeft een eigen belang bij wat hij schrijft. Dat misverstand wil ik op voorhand wegnemen. Ja, op freelance-basis schrijf ik nog wel eens iets voor De Gooi- en Eemlander. Gewoon omdat ik dat leuk vind. Maar ik sta er niet meer om den brode op de loonlijst. Bovendien is deze bijdrage niet bedoeld om enig medium te verdedigen. De bedoeling is erop te wijzen hoe burgemeester Larson bepaalde dingen beziet.
Maar goed, die brief van woensdag aan de gemeenteraad dus. Daarin beschrijft de burgemeester wat het college tot nu toe heeft gedaan met de motie ‘Hoogste tijd voor erkenning Moluks leed!’ die de raad op 16 december vorig jaar aannam.
Herdenking
Larson meldt dat de gemeente contact heeft met de twee Molukse initiatiefnemers en dat de gemeente een jaarlijkse herdenking heeft gesuggereerd. In Molukse kring in Loosdrecht beraadt men zich daar nu op.
Verder hebben burgemeester en wethouders besloten dat de gemeente de kosten van de grafrechten van dertien Molukse graven in Wijdemeren tot 2050 overneemt van de nabestaanden. Al vooruit betaalde kosten gaat de gemeente terugstorten.
Ook vroeg de raad het college om de geschiedenis van de Molukkers in Nederland/Loosdrecht ‘onder de aandacht van de inwoners te brengen’. Wat Larson daarover aan de raad meldt, viel me op.
Ze schrijft: ,,(. . .) onze communicatie afdeling (kan) het verhaal actief onder de aandacht brengen (. . .). Dat kan zijn door een interview in bijvoorbeeld De Gooi- en Eemlander of een reportage bij NH Nieuws.’’
‘Interview doen?’
Het deed me denken aan een mailtje dat ik begin dit jaar aantrof tussen de spullen die ik van de gemeente had gekregen na een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Dat betrof het rapport van bureau Necker van Naem. Op 10 september 2021 kreeg Larson een mail, zo te zien van de afdeling communicatie. Daarin stond onder meer: ,,Zullen we een interview doen in het weekblad?’’
Dat laatste besprak ik op Rading Nul al op 18 januari dit jaar. Mij was opgevallen dat bij de afdeling communicatie blijkbaar wordt gedacht dat ze simpelweg een interview in Weekblad Wijdemeren kunnen bestellen en dat dat dan ook wordt gemaakt en in het weekblad afgedrukt. Van zo’n publicatie kwam het nooit, maar een bijzonder vreemde gedachtegang was het wel.
Regelen
En nu komt Larsons met bijna een kopie van die malligheid: onze afdeling communicatie kan wel even een interview in De Gooi- en Eemlander regelen of een reportage bij NH Nieuws. Burgemeester, kom nou toch! Zo werkt het natuurlijk niet. Tenzij u advertentieruimte koopt en daarin zo’n interview plaatst.
Jazeker, de afdeling communicatie kan contact opnemen met de redactie van De Gooi- en Eemlander en/of die van NH Nieuws. En uw afdeling communicatie kan dan vragen of de redactie iets voelt voor zo’n interview of reportage. Waarna die redactie bepaalt of ze er iets mee doet of het verzoek terzijde legt.
Iets heel raars
Een burgemeester zou toch moeten weten hoe contact met media werkt. Maar deze burgemeester blijkbaar niet. Het kan uiteraard best zijn dat het (wellicht onbedoeld) nogal dom is geformuleerd door de ambtenaar die de brief heeft opgesteld. Maar dan had Larson moeten zijn opgevallen dat er in het ontwerp iets heel raars stond en had ze het moeten laten aanpassen. Maar haar is kennelijk niets opgevallen. Heel jammer.
Doet me denken aan een song uit het verre verleden. This is not America.