Pmd-tussenstand tussen nascheiden en bronscheiden: 0-1

Een grote meerderheid van de Blaricumse gemeenteraad sprak zich dinsdagavond uit voor voortzetting van bronscheiding van plastic, metalen en drankkartons (pmd) bij inwoners thuis. Daarmee is de tussenstand nascheiding-bronscheiding nu 0-1. Wel maakte de raad van Blaricum diverse kanttekeningen die aandacht verdienen.

Als enige voerde de VVD aan dat alle rationele argumenten leiden tot de conclusie dat overstappen op nascheiding (bij de afvalverwerker) het verstandigst is. Ook waarschuwde Christien Dobber (VVD) dat als het besluit tot nascheiding weer jaren vooruit wordt geschoven, het maar de vraag is of er op dat moment bij afvalverwerkers voldoende nascheidingscapaciteit is.

Het vermocht Hart voor Blaricum, D66, De Blaricumse Partij, PvdA/GroenLinks en CDA niet te overtuigen. Naast diverse andere argumenten werden deze fracties niet moe te onderstrepen dat er, althans in hun ogen, nog te veel onzekerheden zijn om nu de koers te wijzigen. Wat wel opviel, is dat de meeste fracties wel inzien dat op termijn nascheiding het beste is.

Bizarre redenering

In het oog sprong een hoogst wonderlijk argument dat Leon van Urk Dam (Hart voor Blaricum) aanvoerde voor bronscheiding. Hij wees erop dat Blaricum met Laren en Eemnes samenwerkt in de BEL Combinatie en dat ook in Eemnes pmd via bronscheiding wordt ingezameld. ,,Liefst één beleid’’, aldus Van Urk Dam. Een nogal bizarre redenering, want de Gooise afvaldienst GAD komt helemaal niet in Eemnes en wat Eemnes op dit punt wel of niet doet, heeft dus geen enkel effect voor Blaricum en Laren (en omgekeerd evenmin).

Hooguit vier jaar

Het noteren waard tot slot is een amendement van D66, CDA en PvdA/GroenLinks dat met 12-3 (alleen VVD tegen) werd aangenomen, nadat wethouder Frans Cornelis het had aanbevolen. De raad sprak daarmee uit dat het nieuwe pmd-contract dat de Regio Gooi en Vechtstreek gaat afsluiten moet gelden voor maximaal vier jaar. De Blaricumse raad wil daarmee de handen vrij houden om over twee of drie jaar alsnog een besluitvormingstraject in te zetten richting nascheiding. De hoop in Blaricum is dat er dan minder onzekerheden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.