Poppenkast

OK, burgemeester Charlie Aptroot stopt er binnenkort dus mee. Maar, schoot me te binnen, waartoe diende dan zo’n vier, vijf weken geleden zijn ‘dorpentour’? Wat was dat voor poppenkast?

Charlie Aptroot: Toedeledokie. (Foto Douwe van Essen)

In De Gooi- en Eemlander van deze woensdag valt te lezen waarom Aptroot de Wijdemeerse voorzittershamer binnenkort al binnen en half jaar weer neerlegt. Hij had, zegt hij, eigenlijk gedacht dat hij nog wat korter van zijn woonplaats Zoetermeer naar Loosdrecht v.v. had moeten forensen. Meer zoiets als toen hij in Hilversum de tijdelijk ziek uitgevallen Pieter Broertjes 4,5 maand verving.

Begrijpelijk

Op zich prima, Aptroots argumenten zijn alleszins begrijpelijk en ze vallen te billijken. Alleen was dat iets wat de buitenwereld niet wist. Een waarnemend burgemeester immers kan voor een paar maanden komen, maar een invalbeurt gedurende een jaar, twee jaar en nog langer komt in Nederland ook geregeld voor. Vraag maar aan Joyce Sylvester. Zij was in Naarden waarnemer van half september 2009 tot en met 31 december 2015. De dag erna bestond de gemeente Naarden niet meer en was deze opgegaan in Gooise Meren.

De gemeentelijke digitale nieuwsbrief van 14 februari: een foto-impressie van Aptroots rondgang door de dorpen.

Maar met Aptroot en Wijdemeren lag dat dus anders en hij had ook tevoren aan commissaris van de koning Van Dijk laten weten dat hij maar kort beschikbaar zou zijn. De buitenwereld wist dat echter niet, dus leek het een goede zet dat Aptroot op 30 januari, 1 en 8 februari een ‘dorpentour’ door Wijdemeren maakte. Al is hij niet voor de volle zes jaar benoemd, ook een waarnemend burgemeester moet natuurlijk een beetje weten met welke dorpen en inwoners hij te maken heeft.

Wegwijs maken

En dus kwamen tal van inwoners opdraven om Aptroot de hand te schudden en vooral ook om hem te helpen wegwijs te worden in de dorpen. Het leek een goede investering in een hopelijk vruchtbare samenwerking. Wisten zij veel dat Aptroot een maand later al zou zeggen: toedeledokie!

Zouden die inwoners de moeite ook hebben genomen als ze wél hadden geweten dat hij al bijna weer weg was? Of zouden ze dan hebben gedacht: hij is er nog maar heel even, het heeft geen zin daarin tijd en moeite te steken?

Neus

Nogmaals: Aptroots argumenten om op 31 maart de deur in Wijdemeren definitief achter zich dicht te trekken zijn zowel begrijpelijk als te billijken. Maar waarom dan met die ‘dorpentour’ de indruk gewekt dat hij nog wel een poos zou blijven? Waarom dan die poppenkast waarvan de betrokken inwoners niet konden weten dat het een poppenkast was?

Heeft Aptroot zelf een taxatiefout gemaakt? Is hij wellicht verkeerd geadviseerd? Kan allemaal zijn, maar fraai is het niet. ‘Jan Klaassen neemt u bij de neus’ – het lijkt me niet bevorderlijk voor het vertrouwen in het openbaar bestuur.

4 gedachten op “Poppenkast”

  1. Vreemd is het wel. Op 6 februari werd nog een nieuwe portefeuille verdeling gemaakt tussen burgemeester en 3 wethouders. Dat doe je toch niet als je weet dat je binnen enkele weken onze gemeente in de steek laat. Wie gaat nu de fusiegesprekken leiden??

  2. Ik krijg sterk het gevoel dat onze burgervader het hazenpad kiest.
    Pensioen in zicht is een slechte smoes voor een wijs besluit, denk ik.
    Er is in Wijdemeren volgens mij, momenteel geen eer te behalen voor een burgemeester.

  3. Zou het kunnen zijn dat er nog iets anders achter het onverwachte vertrek van de heer Aptroot zit dan bovenstaande suggesties?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.