Voor 1 eurootje per jaar zijn we af van pmd thuis scheiden en van pmd-kliko

Tegen betaling van ongeveer één euro per jaar per inwoner van de Regio Gooi en Vechtstreek kan worden gestopt met bronscheiding (bij inwoners thuis) van plastic, metalen en drankkartons (pmd). Dat blijkt uit het deze donderdag online gekomen voorstel over pmd-scheiding van het college van Gooise Meren aan de gemeenteraad daar. Het is een verstandig voorstel dat navolging verdient, ook in Wijdemeren.

Al eerder kwam op Rading Nul aan de orde dat vanwege af te sluiten nieuwe contracten met afvalverwerkers de Grondstoffen en Afvalstoffen Dienst (GAD) en dus de Regio zeer binnenkort voor de keuze staat: doorgaan met bronscheiding van pmd bij mensen thuis of overschakelen op nascheiding bij afvalverwerkers. Het bestuur van de Regio Gooi en Vechtstreek wil uiterlijk 10 mei weten hoe de gemeenteraden erover denken. Op 27 juni hakt het algemeen bestuur van de Regio dan definitief de knoop door.

Gooise Meren eerste

Als eerste college in de Regio heeft dat van Gooise Meren nu een voorstel gemaakt voor de eigen gemeenteraad. Ultrakort luidt dat: laten we aan de Regio melden dat wij ervóór zijn om te stoppen met pmd-bronscheiding en over te stappen op nascheiding.

Wethouder Hugo Bellaart. (Foto gemeente Gooise Meren)

Dat Gooise Meren de eerste is, verbaast me niets. Ze hebben daar een wethouder met de GAD in portefeuille die als raadslid al heel erg veel kennis had verzameld over pmd-scheiding: Hugo Belaart (VVD).

In dat voorstel aan de raad van Gooise Meren gaat het college dan ook grondig te werk. Zo worden diverse zaken uit het rapport dat de Regio over eventuele overschakeling op pmd-nascheiding liet maken door adviesbureau KplusV met kracht van argumenten onderuit gehaald. U kunt de details er zelf op nalezen in het raadsvoorstel uit Gooise Meren. Mocht dat niet lukken (er lijkt zich een technisch probleempje voor de doen) gebruik dan deze link, dan krijgt u een download met het voorstel:

https://bestuur.gooisemeren.nl/vergaderkalender/agenda-raadsvergadering/?tx_windmeetings_windmeetings%5Baction%5D=downloadDocument&tx_windmeetings_windmeetings%5Bcontroller%5D=Agenda&tx_windmeetings_windmeetings%5Bdocument%5D=14053480&cHash=49a58d3418bd61dbeefd160cf1db9a78

Resultaat

Hoe dan ook, onder de streep  is het resultaat van dat raadsvoorstel het volgende. Volgens KplusV kost nascheiding van pmd, los van eenmalige kosten, jaarlijks 798.000 euro meer dan bronscheiding. Niet waar, schrijft het college van Gooise Meren aan de eigen raad. Burgemeester en wethouders laten zien dat allerlei posten in werkelijkheid lager uitvallen dan KplusV stelt. Al met al bedragen de meerkosten van nascheiding volgens het college geen 798.000 maar zo’n 240.000 euro per jaar. Dat is per inwoner ongeveer een eurootje.

Daarnaast merkt het college van Gooise Meren terecht op dat KplusV eigenlijk alleen naar de centen heeft gekeken. Maar er zijn nog twee aspecten van belang bij het besluit om de pmd-inzameling zo te houden als nu of over te gaan naar nascheiding: duurzaamheid en dienstverlening. Beide zaken vallen volgens het college duidelijk uit in het voordeel van nascheiding.

Pmd-minicontainer heet dit officieel, maar het is een kloeke kliko.

Nogmaals: zie voor de details het raadsvoorstel uit Gooise Meren. Maar op het punt van dienstverlening zal iedereen ook zonder nadere toelichting wel snappen wat de voordelen van nascheiding voor inwoners zijn: geen extra afvalbak meer in de keuken voor pmd, voor bewoners van hoogbouw geen geloop meer met pmd-zakken naar ondergrondse afvalcontainers en voor bewoners van laagbouw geen pmd-kliko meer in de tuin of de schuur.

Verstandig voorstel overnemen

Al met al zou ik denken: het college van Wijdemeren kan het voorstel van de collega’s in Gooise Meren bijna letterlijk overnemen, dan krijgt ook de Wijdemeerse raad een verstandig voorstel voorgelegd. En als het Wijdemeerse college dat doet – of in elk geval dezelfde lijn kiest als in Gooise Meren is gedaan – dan zou het mooi zijn als de Wijdemeerse raad daarmee instemt. Want thuis alles in de grijsbak kieperen en pmd bij de vuilverwerker laten nascheiden  is voor inwoners makkelijker, voor de duurzaamheid beter en kost per inwoner naar schatting maar één euro meer per jaar (en heel misschien zelfs dat niet).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.