Wie wordt het? En voor hoe lang?

De verrassende aankondiging dat Charlie Aptroot eind deze maand alweer stopt als waarnemend burgemeester roept diverse vragen op – over het recente verleden en uiteraard vooral over de nabije toekomst.

Charlie Aptroot, enkele weken na zijn aanstelling. (Foto Douwe van Essen)

Half oktober trad Aptroot aan als waarnemend burgemeester van Wijdemeren. Hij kwam Chris Larson vervangen, die door long-covid voor langere tijd was uitgeschakeld. Volstrekt onduidelijk was destijds hoe lang Aptroot zou blijven – althans: onduidelijk voor de buitenwereld.

Op Rading Nul is ervoor gepleit dat hij zou blijven tot het gemeentelijke fusieproces in zoverre zou zijn afgerond dat in elk geval geheel in kannen en kruiken zou zijn met welke buren Wijdemeren gaat fuseren. Ook in de politieke wandelgangen viel die wens te beluisteren, aangezien men ook daar niet erg zat en zit te wachten op terugkeer van de – ik probeer het netjes te zeggen – als minder competent ervaren Larson (hoewel iedereen haar persoonlijk natuurlijk een voorspoedig herstel toewenst).

Half jaartje

Naar nu blijkt, heeft Aptroot al bij zijn aanstelling bedongen slechts voor zeer beperkte tijd beschikbaar te zijn. Dat wordt op een paar weken na dus een half jaartje. Op zichzelf jammer, want hij bleek (als we althans even afzien van zijn recente terroristen-mispeer) het burgemeestersvak prima te beheersen, wat een verademing was.

Maar goed, nu moet er dus al een nieuwe plaatsvervanger komen. Terugkijkend valt de vraag te stellen of het van commissaris van de koning Arthur van Dijk wel zo verstandig is geweest Aptroot aan te stellen, wetende dat deze maar heel kort wilde blijven. Of dacht Van Dijk dat Larson na een half jaartje wel weer aan de slag zou kunnen? Of – ook een mogelijkheid – had Van Dijk in de herfst geen andere kandidaten beschikbaar dan Aptroot?

Sterkte!

Dat is natuurlijk allemaal praten achteraf en op zichzelf best boeiend, maar minder interessant dan de vraag wat de nabije toekomst gaat brengen. Want welk ‘konijn’ gaat Van Dijk nu uit de hoge hoed toveren? En hoe lang blijft die tweede plaatsvervanger dan? Tot het fusieproces is afgerond (wat zeer te hopen valt)? Of wil Van Dijk alsnog de mogelijkheid open houden dat Larson een poosje terugkeert (wat niet te hopen valt, maar waarbij wel arbeidsrechtelijke zaken meespelen)?

Voor nu: fractievoorzitters, veel sterkte bij de besprekingen met de CdK.

Eén gedachte op “Wie wordt het? En voor hoe lang?”

  1. Wat een schaamteloze vertoning. Als het echt zo is dat Aptroot had aangegeven voor maar een zeer beperkte periode beschikbaar te zijn dan had de CdK Van Dijk deze man toch nooit moeten benoemen. Wetende voor welke opgaven (financiële perikelen, aanstaande fusie) Wijdemeren staat. En waarom hierover destijds geen transparantie voor raad en burgers. Als de raad hierover wel was geïnformeerd kan ik mij niet voorstellen dat zij had ingestemd met de benoeming van Aptroot. Is de uitglijder van Aptroot niet veel meer de aanleiding om maar op te stappen en een draai te geven aan het waarom. Hoe oprecht was zijn kennismakingsronde in de kernen eigenlijk als hij toen al wist 31 maart op te stappen? De geloofwaardigheid in politiek en bestuur zal voor velen weer een flinke knauw krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.