Raad Hilversum kiest massaal vóór vliegen en daarmee tegen wonen

Het bestuur van vliegveld Hilversum zal vast heel blij zijn met de Hilversumse politiek. Die koos er deze week namelijk in overgrote meerderheid voor het vliegveld alle ruimte te geven. Dat is tevens een keuze tegen de mogelijkheid van woningbouw op het vliegveldterrein en tegen de bouw van meer woningen op Ter Sype in Loosdrecht.

Beeld van de webcam van het vliegveld. Op vrijdagmiddag voor Kerstmis, toen dit werd opgenomen, was het er natuurlijk stilletjes.

In De Gooi- en Eemlander van deze vrijdag stond het logischerwijs heel beknopt: ,,Twee voorstellen kregen (in de Hilversumse gemeenteraad, red.) geen meerderheid. Zo stelde de PvdA tevergeefs voor om de huurovereenkomst van de gemeente met Vliegveld Hilversum niet met meer dan vijf jaar te verlengen.’’

Stemverhouding

Ik was wel benieuwd hoe daarbij de stemverhouding afgelopen woensdagavond heeft gelegen, dus heb ik het even opgezocht. En ook heb ik even naar dat PvdA-voorstel gekeken.

Eerst maar eens dat laatste, in de vorm van een motie. Zoals bekend bepleitte de Hilversumse PvdA vorig jaar sluiting van het vliegveld en de bouw van een nieuwe woonwijk op het vliegveldterrein. Daarna lanceerde de Hilversumse VVD het idee om een onderzoek te doen naar de toekomst van het vliegveld en de aanpalende terreinen van het MOB-complex en de Van Oudheusden-kazerne. Een van de mogelijke uitkomsten: het vliegveldterrein al dan niet gedeeltelijk bebouwen met woningen. Maar toen kwam recent het nieuwe Hilversumse coalitieakkoord van Hart voor Hilversum, GroenLinks, VVD en CDA: een langjarig huurcontract aangaan met vliegveld Hilversum. De VVD stond alleen met het onderzoeksidee en legde zich daarbij neer.

Afgelopen woensdag probeerde de PvdA in Hilversum ten behoeve van de zo broodnodige woningbouw nog te redden wat er te redden viel. Vandaar die motie om weliswaar dan maar een nieuw huurcontract met de vliegveldstichting te sluiten, maar voor hooguit vijf jaar. Dat zou de kans bieden om daarna misschien toch nog iets anders te doen met het vliegveldterrein. Deels teruggeven aan de natuur was in de VVD-verkiezingscampagne ook een optie, naast woningbouw.

35-2

Maar zie hoe de Hilversumse raad stemde over die PvdA-motie: twee stemmen (van de PvdA-raadsleden) voor en alle 35 andere tegen. Coalitiefractie VVD koos er daarmee voor braaf de coalitiediscipline in acht te nemen en de eigen opvattingen definitief in te slikken. Ook de andere drie coalitiefracties (Hart voor Hilversum, GroenLinks, CDA) hielden vast aan het coalitieakkoord. Steun kregen ze daarbij van oppositiefracties D66, Democraten Hilversum, SP, ChristenUnie en BVNL.

In Hilversum koos dus alleen de PvdA ervoor de mogelijkheid van woningbouw open te houden. Alle andere fracties kozen voor: ruim baan voor vliegen en tegen woningbouw, of dat laatste nu is op het vliegveldterrein, op Ter Sype of allebei. Dat voorspelt weinig goeds voor collegiaal overleg tussen Wijdemeren en Hilversum over Ter Sype.

Nog één mogelijkheid

Al is er, in elk geval in theorie, nog wel één mogelijkheid. De mogelijkheid namelijk dat bestuurlijk Hilversum en Wijdemeren elkaar vinden in het streven de gewraakte start- en landingsbaan 13-31 buiten gebruik te (laten) stellen. Dan kunnen alsnog meer woningen op Ter Sype worden gebouwd. Dat er een schreeuwend gebrek is aan woningen zal zelfs in de Hilversumse raad toch niemand willen bestrijden.

Interessant – en misschien wel knap lastig – wordt het trouwens voor de gezamenlijke fractie PvdA/GroenLinks in Wijdemeren. Hun Hilversumse partijgenoten zijn over dit onderwerp immers verdeeld. Benieuwd hoe dat straks in Wijdemeren zal gaan als de zaak aan de orde komt.

6 gedachten op “Raad Hilversum kiest massaal vóór vliegen en daarmee tegen wonen”

 1. Er gaat wel degelijk gebouwd worden op Ter Sype. Tot 150 woningen schijnt mogelijk te zijn las ik laatst ergens. De rest van het terrein wordt door de ondernemers geclaimd voor industrieterrein. En aangezien de ondernemers een (te) grote vinger in de pap hebben in Wijdemeren zal dat dus wel gebeuren.
  Het lijkt mij sterk dat er geen enkele manier is waarop Vliegveld Hilversum wat zou kunnen inkrimpen.
  Waar een wil is , is een weg.
  En als die van Oudheusden nou eens wat meer consistente verhalen zou schrijven zodat eenvoudige burgers zoals ik het ook kunnen begrijpen zou dat prettig zijn.

 2. Nul komma nul woningbouw in Ter Sype…… dat is het beste bericht wat ik in de afgelopen 25 jaar gehoord heb over dit kansloze project. Natuurlijk moeten hier geen huizen komen blijf van het vliegveld en het weinige groen wat we nog hebben af.

  1. Ter voorkoming van een misverstand: nergens staat nul komma nul woningbouw in Ter Sype. Wel is het zo dat er nu heel veel minder woningen kunnen worden gebouwd dan in eerdere plannen.

 3. Pardon?ik heb deze informatie van het vliegveld zelf….en wat u zegt klopt dus….ik zeg namelijk hetzelfde…😬
  Maar de rest van uw bewoording;wat mij betreft een hoop bla bla bla ..net zoals de politici !
  Wat wilt u nu eigenlijk toevoegen meneer van Oudheusden?

 4. Onjuist geïnformeerd, Esther. Dankzij het militaire luchtruim én de parachutisten/zweefvliegers komt Schiphol NOOIT lager te vliegen. Geloof toch niet alle valse argumenten die je hoort of leest.

  Sinds 1995 zie ik al het op en af gaan van de Hilversumse politici. Toen bedacht ik al een overal door alle ambtenaren en het vliegveld omarmd compromis. Zodra bestuurders er zich echter mee gaan bemoeien is het een armzalig zooitje. Gieskens VVD versus zijn Hilversumse “collega”. Wat een haat. Op een moment heb je een B&W-meerderheid in Hilversum, komt er ene wethouder Ed Reijn en die laat zonder raadsbesluit zijn CDA-voorganger compleet afgaan. Ineens is dit ego tegen een compromis om baan 13-31 te sluiten. Later is zijn broer Theo in Wijdemeren wethouder en die is dan weer voor, ook CDA. Intussen heb ik ongeveer 10 ambtenaren én wethouders in Wijdemeren en Haarlem ingewerkt op het compromis, met succes. Maar Hilversum bewijst telkens weer géén enkele visie op samenwerking rond woningbouw te hebben. Komt nog bij dat de Hilversumse Groen Links-gedeputeerde Heller, u weet wel, die de portefeuille in Haarlem als gedeputeerde overneemt van partijgenoot Moens, die het compromis altijd (!) ondersteunde. Vanwege de GL-achterban “Geen herrie op de hei” én ‘onafhankelijk’ journalist De Paepe, die op de hei woont in een ruimtelijk ontoelaatbaar (oude HTS) nieuwbouwplan trekt Bart net als CDA zijn keutel in: géén compromis.
  Ik was begin 50 en PvdA-fractievoorzitter toen ik dit plan bedacht, sprak de inmiddels historische woorden: “Voor mijn 65e de eerste spa de grond in”. Nu ben ik 75 en voorspel dat “het politieke Gooi&Vecht-spel hier voor eeuwig nul komma nul woningbouw mogelijk zal maken in Ter Sype”. Met dank aan al die draaikonten uit Hilversum! NOOIT mee herindelen zou ik zeggen. Wat een onbetrouwbaar zooitje. Was gezegd. Nog vele jaren touwtrekken toegewenst, ik kap er mee.

 5. Ik ben zo blij dat er niet gebouwd gaat worden!!!
  Bovendien; er gaat als het vliegveld weg zou gaan,ook nog eens veel lager over onze huizen gevlogen worden door de razende ellende van Schiphol!
  Ik ben iedereen die de bouw tegen heeft gehouden ontzettend dankbaar!!!!lang leve de groene omgeving hier!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.