‘Gemeente Wijdemeren zocht nooit contact met eigenaar van de joodse begraafplaats in Kortenhoef’

In het kader van het onderzoek naar de problemen rond de joodse begraafplaats in Kortenhoef heeft de gemeente Wijdemeren nooit contact gezocht met de eigenaar van het begraafplaatsje, de Nederlands Israëlitische Gemeente (NIG) Hilversum. Dat zegt Hans Roos namens de NIG Hilversum.

Keppeltje met rechts opdruk van joodse gemeente Hilversum. (Foto Ronald Frisart)

 

Zoals eerder gemeld is de joodse begraafplaats in Kortenhoef niet meer toegankelijk. De route naar de hoofdingang – een eenvoudig hekje – is afgesloten door de eigenaar van een perceel grond tussen de Koninginneweg en het dodenakkertje. De provisorische zijingang was een tijd lang wel bereikbaar via een strook grond die naar een weiland leidt, maar de eigenaar van weiland en grondstrook heeft later een hek geplaatst. Uitvoeriger beschreef ik de problemen al op 20 mei.

Onderhoud

Doordat de begraafplaats niet meer toegankelijk is, is de gemeente Wijdemeren gestopt met het onderhoud dat rechtsvoorganger gemeente ’s-Graveland bijna vijftig jaar geleden op zich nam. In april 2021 beloofde wethouder Jan-Jaap de Kloet te laten onderzoeken hoe het zit met de toegang tot de joodse begraafplaats. Op 20 april dit jaar meldde hij de raad dat ‘grondig’ onderzoek was gedaan, maar dat geen recht van overpad naar de begraafplaats is aangetroffen. Ook schreef De Kloet dat overleg met de eigenaar van het grondperceel tussen Koninginneweg en begraafplaats tot niets had geleid. En hij noteerde dat de joodse gemeente Bussum eigenaar is van de begraafplaats in Kortenhoef.

Dat laatste is onjuist. Pas in een op 25 mei uitgegeven verklaring herstelde de gemeente dat – na een publicatie op Rading Nul. In die verklaring wordt (terecht) de NIG Hilversum als eigenaar aangeduid. Tevens bevat die verklaring de suggestie dat niet alleen is gesproken met genoemde grondeigenaar, maar ook met de NIG Hilversum. Dat laatste spreekt Hans Roos namens het bestuur van de NIG Hilversum ten stelligste tegen. In het kader van het onderzoek heeft de gemeente Wijdemeren met het bestuur van de NIG Hilversum geen contact gehad, vertelt Roos. ,,Tot een paar weken geleden wist het NIG-bestuur Hilversum niets over dat onderzoek.’’

Begin vorig jaar werd de zaak actueel door een brief van Kortenhoevers Robby en Noga Israel aan burgemeester en wethouders van Wijdemeren. Ze vroegen het college iets te doen aan de toegankelijkheid van de joodse begraafplaats – ook, maar niet alleen, omdat zij er zelf begraven wilden en mochten worden. De zaak was des te urgenter omdat Robby Israel kampte met een ongeneeslijke ziekte. Begin oktober vorig jaar overleed hij. Omdat de joodse begraafplaats in Kortenhoef nog steeds ontoegankelijk was, is hij begraven in Bussum.

Verschrikkelijk

Daaraan heeft Hans Roos ‘een heel verdrietig gevoel’ overgehouden, vertelt hij in het kantoortje van de joodse begraafplaats in Hilversum. ,,Dat blijft hangen, het blijft knagen. Dat we aan Robby’s laatste wens niet tegemoet hebben kunnen komen is verschrikkelijk. En dat terwijl de NIG Hilversum de afgelopen veertig jaar verder iedereen tevreden heeft kunnen stellen.’’ Over de begraaf-wens van Robby Israel heeft Roos destijds wel contact gehad met een Wijdemeerse ambtenaar. Maar over het in opdracht van De Kloet uitgevoerde onderzoek is dus nooit contact geweest tussen Wijdemeren en het NIG-bestuur Hilversum.

Over de beweerde grondigheid van dat onderzoek heeft Roos zo zijn twijfels. ,,Ze wisten niet eens wie de eigenaar is van de begraafplaats in Kortenhoef. En dat terwijl die een gemeentelijk monument is. In feite is het een schande. Ik adviseer het Wijdemeerse college eens contact te zoeken met de collega’s in Hilversum, want daar laten ze zien dat het ook anders kan.’’

Voor eeuwig

Hoezo anders? In Hilversum, vertelt Roos, wordt gewerkt aan een voorstel aan de gemeenteraad om ‘voor eeuwig’ de kosten voor het kwalitatief goed in stand houden van de joodse begraafplaats aan de Vreelandseweg – inclusief het gebouwtje met daarin het metaheerhuisje (lijkenhuisje) en kantoortje – voor rekening van de gemeente te nemen.

De Hilversumse wethouder Arno Scheepers bevestigt dat desgevraagd. Hij is er al twee jaar mee bezig. Een door de Hilversumse raad in december unaniem aangenomen motie kwam als ‘een welkome ondersteuning’. Scheepers is doordrongen van de noodzaak ‘het weinige dat nog rest aan joods cultureel erfgoed veilig te stellen’. Scheepers blijft ook in het nieuwe college wethouder en denkt ‘vlak voor of vlak na de zomer’ een voorstel te kunnen voorleggen aan de Hilversumse gemeenteraad.

,,Een heel andere opstelling dan in Wijdemeren’’, aldus Roos.

6 gedachten op “‘Gemeente Wijdemeren zocht nooit contact met eigenaar van de joodse begraafplaats in Kortenhoef’”

 1. Verleden jaar heb ik een aantal keren over deze zaak contact gehad met mevr. Rademaker van De Lokale Partij.
  In oktober heb ik haar nogmaals naar de voortgang gevraagd.
  De toezegging was dat ik op de hoogte gehouden zou worden van de reactie van de wethouder.
  Deze reactie is er nooit gekomen.
  Nu begrijp ik inmiddels wel waarom deze niet is gekomen, maar ik denk ook dat De Lokale Partij wel actiever had moeten zijn en de wethouder vaker had moet bevragen waarom de toegang nog steeds is gesloten. Deze gevoelige kwestie betreft niet alleen het college van B&W, maar ook alle raadsreden Het gaat namelijk over mensen.

 2. Een heel verdrietige zaak, dat de laatste wens van onze vriend Robby Israel om in Kortenhoef, gemeente Wijdemeren, op de Joodse begraafplaats begraven te worden, niet vervuld kon worden, omdat de gemeente verzaakte.
  Dat knaagt.

 3. Gore leugens om onnodig eigen hachje te redden. Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt hem wel. Demissionair B&W moet zich “dood”schamen. Ontslag ambtenaar zou normaal gesproken het gevolg zijn, ware het niet dat we in Wijdemeren “leven”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.