Heel de Wijdemeerse gemeenteraad wil vastgoedondernemers de voet dwars zetten die recreatieparken en jachthavens opkopen, de doodgewone mensen met doodgewone inkomens er wegjagen en er met het oog op geldelijk gewin peperdure recreatiewoningen neerzetten voor de ‘happy few’. Maar de motie die de raad daarover dinsdag unaniem aannam, is een heel sympathiek maar vrij loos gebaar. Het echte probleem moet worden aangepakt, niet in Wijdemeren maar in Den Haag.

PvdA/GroenLinks, VVD, ChristenUnie en De Lokale Partij hadden een motie gemaakt waarin burgemeester en wethouders wordt gevraagd ‘een programma Recreatie en Toerisme 2040 te ontwikkelen’ dat paal en perk stelt aan de praktijken van vastgoedboeren die recreatieparken en jachthavens in Wijdemeren opkopen, de gewone mensen daar wegjagen en er hun winstgevende plannen tot uitvoering brengen waarvan alleen mensen met een dikke portemonnee profiteren (plus de ontwikkelaars zelf natuurlijk).
De aanleiding is wat er gebeurt bij voormalig Caravanpark Nieuw-Loosdrecht, bij recreatiepark Mijnden en naar te vrezen valt in Oud-Loosdrecht bij jachthaven De Otter. Dat de hele Wijdemeerse politiek van die ontwikkelingen gruwt, werd duidelijk doordat alle partijen voor de motie stemden.

Niets illegaals
In de berichtgeving van De Gooi- en Eemlander van deze donderdag kwam al naar voren dat het de vraag is wat met uitvoering van de motie kan worden bereikt. Vooral Rosalie van Rijn (CDA) was daarover in de gemeenteraad duidelijk: niets, stelde ze. Dat komt doordat de vastgoedjongens die zich op het plassengebied storten niets illegaals doen. Ze overtreden geen enkele wet. Een recreatiepark of jachthaven kopen? Dat mag. Erfpachtcontracten met eigenaren van recreatiecaravans of -huisjes opzeggen om die mensen te verjagen? Dat mag. Huurovereenkomsten met woonbootbewoners beëindigen om die mensen te laten ophoepelen? Dat mag.
Het enige middel dat de gemeentepolitiek tegen zulke ongewenste ontwikkelingen heeft, zijn de bestemmingsplanregels. Wilna Wind (PvdA/GroenLinks) zei daarom: ,,We kunnen (als het college met de motie aan de slag gaat, red.) met meer grond dan nu bestemmingsplanwijzigingen tegenhouden.’’ Hoeveel dat helpt, staat echter te bezien. Neem voormalig Caravanpark Nieuw-Loosdrecht. Daarvoor hebben de nieuwe eigenaren helemaal niet gevraagd het bestemmingsplan aan te passen. Dat was ook niet nodig. Hun goudgerande voornemens passen netjes binnen het bestaande bestemmingsplan.
Symbolisch
Rosalie van Rijn (CDA) en Nanne Roosenschoon (D66) tekenden dan ook aan dat uitvoering van de motie weinig of niets, in elk geval veel te weinig, zal oplossen. Toch stemden ook hun fracties voor, kennelijk om geen afbreuk te doen aan het symbolische gebaar van de raad.
Burgemeester en wethouders bleken overigens blij met de motie. Namens het college verklaarde wethouder Els Kruijt (VVD) zelfs dat ‘wij gelukkig (worden) van deze motie’. Wat ze verder zei, was wat raadselachtig. Bijvoorbeeld: ,,Deze motie geeft ons handvatten om mogelijkheden te ontwikkelen. We hebben sterk de indruk dat het kan.’’ Hoezo sterk de indruk? En wat kan dan? Weet Kruijt iets wat wij niet weten, bijvoorbeeld dat de landelijke wetgeving gewijzigd gaat worden? Dat lijkt me sterk, want er is vooralsnog niets wat daarop wijst.
Kruijts uitspraak dat de gemeente nu ‘de kennis en kunde van de inwoners erbij kan betrekken’ was nog mysterieuzer. Om te beginnen was nogal duister wat ze daarmee bedoelde. Bovendien gaat het niet om de ‘kennis en kunde’ van Wijdemeerse inwoners op dit gebied. Het gaat erom of de landelijke wetgeving wordt veranderd.
Actie richting Den Haag
Alleen dat laatste kan nieuwe problemen bij recreatieparken en jachthavens voorkomen. Maar dan moet er dus iets gebeuren in politiek Den Haag. Het zou pas echt zoden aan de dijk zetten als de Wijdemeerse fracties van de landelijke partijen in actie komen. Als VVD, D66, CDA en ChristenUnie hun Haagse partijgenoten mobiliseren, kan in de Tweede Kamer een meerderheid worden gesmeed voor wetswijzigingen die vastgoedboeren in het plassengebied (en elders in Nederland) in het gareel brengen. Als ook PvdA en GroenLinks hun geestverwanten in Den Haag de goede richting op duwen, gloort ook in de Eerste Kamer een meerderheid.
Gemeente Wijdemeren heeft hun toekomstige planologische visie voor het jachthavengebied vastgelegd in de huidige bestemmingsplannen die ook nu van kracht zijn.
Projectontwikkelaars in die gebieden moeten hun plannen ontwikkelen overeenkomstig deze bestemmingsplannen.
Hopelijk is in deze bestemmingsplannen die nu van kracht zijn rekening gehouden met de recente negatieve ontwikkelingen in dit jachthavengebied.
Je zou denken: “Wie betaalt, bepaalt” oftewel, de eigenaar mag zelf weten wat hij met zijn eigendom doet. Ja en nee… bestemmingsplannen kunnen daar sturend in zijn. Maar ja, in deze situatie helpt een bestemmingsplan niet, of onvoldoende. Huurbescherming dan? De eigenaar van een pand kan niet zomaar de huurders op straat zetten…zou daar wellicht een landelijke oplossing liggen? Bijvoorbeeld dat je als huurder van een stukje grond of een ligplaats minstens vijf jaar huurbescherming krijgt?
Er is misschien wel iets aan te doen. Als het goed is komt begin augustus de Commissaris van de Koning op bezoek in Wijdemeren. Zou interessant zijn om te kijken of het onder de aandacht brengen van dit “dossier” bij de CvK (natuurlijk doet hij er zelf niets mee, echter hij kan het natuurlijk wel binnen Prov. Staten als punt aan de orde brengen) of dat de gemeente aangeeft wat de provincie kan doen, er bij kan ondersteunen?
PS sowieso…. wat zou nog meer onder de aandacht bij de CvK gebracht kunnen worden? Waar kan de provincie NH Wijdemeren mee helpen? Geld? Kennis? Energie-transitie, natuurbeheer, meer woningbouw. Stikstof problematiek. Of wordt het gewoon het uitje van de week voor de CvK en laten we de burgemeester er een leuke, gezellige dag van maken zonder al te veel inhoud?