Raadsleden zeer ontstemd: de Visionair maakt er een potje van

Het was weer een bijzondere vertoning, de commissievergadering van donderdagavond. Bijzonder, maar allerminst verheffend. In de hoofdrol Ron de Haan, u weet wel, de wethouder die ‘een beetje visionair’ is.

Wethouder Ron de Haan, de Visionair. (Foto’s Douwe van Essen)

De Haan mag dan naar eigen zeggen enige kijk hebben op wat zich in de toekomst gaat afspelen, met zijn omgang met heden en recent verleden heeft hij meer moeite. Dat bleek donderdag tijdens de bijeenkomst van de raadscommissie Bestuur en Middelen. Bij twee onderwerpen maakte hij er een potje van: bij de bespreking van het bestemmingsplan evenemententerreinen Nederhorst den Berg en bij vragen van de CDA-fractie.

Bij het evenementen-onderwerp ging het om de regels en voorwaarden die moeten worden vastgelegd voor drie grote plaatselijke evenementen: het Lentespketakel, het Zomerspektakel en Nederhorst on Ice. In hoofdzaak steunde de commissie het college van harte. Wel waren er een paar vragen.

Jan Willem Nienhuis.

Zo vroeg Jan Willem Nienhuis (CDA) zich bezorgd af of er geen risico is dat de gemeente problemen krijgt met de Raad van State, mocht iemand daarheen stappen om het bestemmingsplan aan te vechten. Nienhuis wees erop dat de tent met de ijsbaan er ’s winters zes weken staat, terwijl de nieuwe regels bepalen dat daarvoor maar maximaal 12 ‘evenementendagen’ worden uitgetrokken. De CDA’er onderstreepte dat hij niet wil dwarsliggen, maar wel zorgen heeft of het voorgestelde bestemmingsplan juridisch standhoudt.

Best beetje gek

Het antwoord van De Haan: ,,Twaalf dagen is iets anders dan 42 dagen, dat klopt.’’ Punt. Op zichzelf al een hoogst onbehoorlijke manier van ‘beantwoorden’. Nienhuis: ,,Wat een niveau is dit! Ik verwacht normaal antwoord.’’ Maar de wethouder zag ook iets over het hoofd en da’s best een beetje gek voor een beetje visionair.

De ijsbaan ligt er elk jaar zes weken, zeven dagen in de week. Maar in de door het college voorgestelde regels van het bestemmingsplan staat ook: ,,De ijsbaan wordt op maandag tot en met donderdag niet als evenement beschouwd.’’ Dat scheelt natuurlijk. Dan blijven er per week nog maar drie evenementendagen over (vrijdag, zaterdag en zondag). Maar dat is in die zes weken 6 x 3 = 18 dagen, terwijl in de regels ook staat dat slechts maximaal 12 dagen worden toegestaan. Met andere woorden: wethouder, 18 is iets anders dan 12, levert dat geen moeilijkheden op?

Wat De Haan daarover denkt, weten we niet bij gebrek aan antwoord. Wel bood hij Nienhuis aan ‘het er buiten de vergadering nog even over te hebben’, maar het kwaad was natuurlijk al geschied. Bovendien hebben andere fracties niets aan een eventueel onderonsje achter de schermen.

Rob Koedijker.

Rob Koedijker (D66) stuitte eveneens op onwil. Hij vroeg zich af of het met de koek en zopie van de ijsbaan wel goed komt in een strenge winter, wanneer op natuurijs kan worden geschaatst. Zijn uitleg over de kwestie laat ik even onbesproken, want het gaat hier om het ‘antwoord’ dat Koedijker kreeg: ,,Ja, sommige winters zijn streng.’’ Opnieuw een verbluffend onbehoorlijke reactie van de visionair in het college.

Rosalie van Rijn.

En dan de vragen van het CDA. Die gingen over de manier waarop de begroting 2024, die binnenkort in een commissie en vervolgens in de gemeenteraad wordt behandeld, te laat bij de raadsleden is gekomen. In een toelichting op haar op schrift gestelde vragen liet Rosalie van Rijn er geen twijfel over bestaan hoe ze de gang van zaken ziet: ,,Onvoorstelbaar . . . ik viel van m’n stoel . . . treurig . . . we (raadsfracties, red.) hebben ons er allemaal vreselijk aan gestoord.’’ Even later deed Patricia IJsbrandij (DorpsBelangen) soortgelijke duiten in het zakje: ,,Stoom uit m’n oren . . . nog meer stoom uit m’n oren . . . dit kan echt niet.’’

Wat was er aan de hand? Donderdagavond 5 oktober vergaderde de gemeenteraad. Over verzending van de begroting 2024 aan de raadsleden zei het college die avond niets. Vrijdagochtend 6 oktober kregen de raadsleden een briefje van het college: we hebben de begroting op 5 oktober vastgesteld, maar bij de drukker is de inhoud veranderd door een technische storing, dus u krijgt de begroting niet op de afgesproken tijd, maar pas op dinsdag 10 oktober.

Heel vervelend, want daarmee kwam de leestijd van raadsleden in het gedrang. De begroting omvat 146 pagina’s vol met soms knap weerbarstig materiaal. Het weekend van 7 en 8 oktober konden raadsleden zich er mooi in verdiepen, maar daar ging dus een streep doorheen.

Het bleef stil

Vanuit de raad zijn daarover diverse vragen gesteld, onder meer of de raadsleden dan vast de digitale versie van de begroting konden krijgen. In de CDA-vragen lezen we: ,,Vanuit het college was men niet bereid antwoord te geven op deze vragen. Sterker nog, het bleef stil vanuit de wethouder financiën. Pas na het weekend, op dinsdagmiddag, kreeg de CDA-fractie te horen dat het college de vragen alleen beantwoordt als ze gesteld worden als officiële schriftelijke vragen.’’

De wethouder van financiën, Gert Zagt, was er afgelopen donderdagavond niet. De Haan nam de honneurs waar. Hij vertelde dat de storing zich donderdag 5 oktober ’s avonds laat had voorgedaan, dus was er daarom die avond niets over meegedeeld aan de raad. Een of meer Excel-bestanden waren in het ongerede geraakt, waardoor allerlei bedragen in verkeerde kolommen waren beland.

Waarop zich een discussie ontspon over Excel bij de drukker, originele pdf’s bij de gemeente die toch gewoon aan de raad verstuurd hadden kunnen worden en meer van die dingen. De Haan verklaarde ‘een discussie over Excel en pdf niet zo interessant te vinden’. ,,U negeert gewoon een verzoek van de raad’’, beet Van Rijn hem toe. Ja maar, repliceerde De Haan, de beschikbare digitale versie was ook niet correct, dus die kon niet aan raadsleden worden gestuurd.

Het beeld bleef hangen dat er niet alleen bij de drukker kennelijk iets mis is gegaan, maar dat de gemeente/het college ook intern de boel niet op orde had. Waarom wethouder Zagt over gestelde vragen zweeg en waarom het college slechts op formele technische vragen wenste te antwoorden waren zaken waaraan De Haan zelfs geen woord wijdde.

Schofferen, hoe lang nog?

Visionaire wethouders, je kunt er niet genoeg van hebben, maar ik zou denken dat je nóg meer hebt aan wethouders die zorgen dat de zaken op orde zijn en dat de raad (of commissie) gewoon ordentelijk antwoord krijgt op alleszins redelijke vragen. Het gepasseerde in de commissievergadering nog eens overdenkende, vraag ik me eerlijk gezegd af hoe lang de raad zich nog door het college of individuele wethouders laat schofferen.

2 gedachten op “Raadsleden zeer ontstemd: de Visionair maakt er een potje van”

  1. Visionair? Korte termijn geheugen verstoord! Waarom zouden we die automatische incasso’s voor de WOZ niet stopzetten met zijn allen tot B&W weer, of beter gezegd eindelijk , foutloos manoeuvreert? En dan zeggen dat het aan onze bank ligt?

  2. Een reactie…. Ja hoe kun je hier nu inhoudelijk zinvol nog op reageren. Afhakend maar nog enigszins belangstellend in de lokale politiek probeer ik deze nog te volgen. Maar kan slechts één reactie geven op alle berichten uit Rading 1 en 0 : wat een grote poppenkast! Graag morgen een fusie met welke andere gemeente dan ook. Slechter en amateuristischer dan dit kan niet. Totale regie ontbreekt. Poppenkast. Arme inwoners (waaronder ondergetekende die weer rekening mag houden met OZB verhoging, dit keer 8.9%. Dank beste mis-managers Rading 1). Morgen fusie aub.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.