Wethouderswarboel, maar wat ’n geluk: er is een visionair in huis!

Koud had voorzitter Pastricia IJsbrandij de vergadering van de raadscommissie woensdagavond geopend of het werd een warrige boel. Niet door de voorzitter, maar door toedoen van wethouders Els Kruijt en Ron de Haan. Maar o, wat een geluk! De Haan had ook nog een verlossende mededeling.

Wethouder Ron de Haan: verlossende mededeling. (Foto’s Douwe van Essen)

Als bijdrage aan de financiële gezondmaking van Wijdemeren heeft het college ingeboekt dat er jaarlijks een half miljoen euro meer wordt opgehaald aan toeristenbelasting. Onder meer daarover, vertelde Kruijt, heeft vrij recent een goed gesprek met recreatie-ondernemers plaatsgehad.

Wethouder Els Kruijt: ,,Stom van mij.”

Kruijt bedoelde het als een positief nieuwtje, maar al snel liep ze vast in allerlei vragen van commissieleden. Klopt het dat van die vijf ton er drie al binnenkomt en dat er dus nog maar twee ton extra moet worden geheven? Nou ja, verklaarde Kruijt, dat was ‘ambtelijk gezegd’, maar ze moet uitzoeken hoe dat precies zit.

–         Rosalie van Rijn (CDA): Klopt het dat in Wijdemeren volgens een rapport van adviesbureau Legitiem drie ton meer kan worden opgehaald dan nu gebeurt?

–         Kruijt: Dat rapport is er nog niet. En ze zeiden eerder al dat er veel meer (toeristische, red.) objecten zijn die aangeslagen kunnen worden.

–         Margriet Rademaker (De Lokale Partij): Op dat rapport zitten we al heel 2023 te wachten.

–         Kruijt: Het kan pas geleverd worden als het convenant (met de ondernemers, over de belastingheffing, red.) is getekend. Dat duurt lang, want we zijn er achter gekomen dat het convenant juridisch niet goed in elkaar stak.

–         Rademaker: Wie heeft dat convenant dan opgesteld en wanneer kwam u er achter dat er een juridisch probleem was?

–         Kruijt: Laten we het daar een andere keer over hebben.

–         Wilna Wind (PvdA/GroenLinks): Het college lijkt niet te sturen maar een doorgeefluik. Kan het college checken of de informatie in de begroting die ons is aangeboden wel klopt?

–         Kruijt: Ja dat is gewoon stom van mij, dat ik u niet eerder heb geïnformeerd. U krijgt snel meer informatie, we denken aan een raadsinformatiebrief en die komt nog vóór de behandeling van de begroting.

Oef, daarmee had de wethouder zich eindelijk onder de oplopende druk uit gewurmd. Achter de collegetafel kon ze even op adem komen van dit staaltje wethouderlijke dorpspolitiek van een treurige soort.

Oekraïners

Waarna het de beurt was aan wethouder De Haan. Hij had iets mee te delen over de nieuwe huisvesting voor Oekraïners die is gepland aan De Kwakel in Kortenhoef. Daar komen, zei hij onder meer, 46 plekken voor Oekraïners die nu nog zijn ondergebracht aan de Kastanjelaan in Nederhorst den Berg.

–         Bo de Kruijff (VVD): Volgens mij zitten er aan de Kastanjelaan geen 46 Oekraïners, hoe zit dat?

–         De Haan: Dat klopt, aan de Kastanjelaan wonen nu 22 Oekraïners. Maar aan de Kwakel willen we wat overcapaciteit creëren om de gemeente Utrecht te kunnen helpen, want daar zitten ze erg omhoog met een extra  toestroom van zo’n duizend Oekraïners.

Waarop de wethouder werd bevraagd over de zogeheten taakstelling voor de opvang. Die legt de rijksoverheid elk half jaar op aan gemeenten. Commissieleden meenden te weten dat Wijdemeren achterloopt, dus hoezo Utrecht helpen en niet eerst aan de eigen opdracht voldoen?

–         De Haan: Van onze eigen taakstelling hebben we nog 125 mensen te gaan ja. Maar Utrecht heeft een probleem en daarom heeft de voorzitter van de veiligheidsregio omliggende gemeenten gevraagd te helpen.

Boem, boem! Dat waren mijn schoenen die van verbazing uit vielen. Dat de voorzitter van de Utrechtse veiligheidsregio (dat is burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht) aan andere gemeenten in die veiligheidsregio vraagt te helpen, zal ongetwijfeld waar zijn. Maar sinds wanneer ligt Wijdemeren in de veiligheidsregio Utrecht? En waarom lost Wijdemeren niet eerst zijn eigen problemen op? Waarom negeerde De Haan die vraag doodleuk?

Kennelijk wat moegestreden lieten de commissieleden het er verder maar bij zitten. Daarmee was ook dit staaltje wethouderlijke dorpspolitiek van een treurige soort achter de rug.

Enorme opklaring

Maar gelukkig klaarde het meteen daarna enorm op. Het ging over een omgevingsvergunning en de Omgevingswet, maar dat sla ik inhoudelijk over. De Haan erkende dat hij iets te snel van stapel liep door alvast te preluderen op een onderwerp dat pas aan de orde komt in de commissievergadering van donderdag, dus 24 uur later. Maar, sprak de wethouder monter, ‘u weet, ik ben een beetje visionair’.

Wat fantastisch om dat te horen. Wat een geluk voor het benarde Wijdemeren. In het openbaar bestuur van de dorpen bevindt zich een heuse visionair!

Ik moest denken aan Goethes gedicht ‘Natur und Kunst’ (1800) met daarin de beroemde regel: ‘In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister’. Maar dat was natuurlijk heel kinderachtig. De Haan is begiftigd met iets heel bijzonders, hij is visionair! Althans ‘een beetje’, dus hij deed zich niet groter voor dan hij is, hij toonde ‘Beschränkung’. En dus gaat het niet aan daar als eenvoudig mensenkind  jaloersig over te pruttelen. Het is toch niet teveel gevraagd gewoon blij te zijn dat een Waarlijk Groot Vaderlander zich verwaardigt elke dag naar Wijdemeren te komen om de boel in goede banen te leiden?

Eén gedachte op “Wethouderswarboel, maar wat ’n geluk: er is een visionair in huis!”

  1. Wie heeft er visie? Volgens mij de honderden deelnemers aan www. Wijdemerenverrijkt.nl.
    Die dachten door tot 2040.
    De wethouder kan al één dag verder kijken .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.