Hoewel er slechts vier zogeheten ‘bespreekpunten’ op de agenda staan, kon de vergadering van de gemeenteraad komende donderdag wel eens (vrij) lang gaan duren. En er liggen in elk geval een paar minder eenvoudige kwesties op tafel.

Met de te verwachten lengte van het beraad is al rekening gehouden. Voor wie er online of in levenden lijve bij wil zijn daarom maar meteen een tip: let op, de vergadering begint een half uur eerder dan normaal, om 19.30 in plaats van 20.00 uur.
Mobiliteitsplan
Het eerste bespreekpunt zal vermoedelijk meteen de meeste tijd vergen: het mobiliteitsplan dat vooruit kijkt tot 2045 en waarin liefst 69 concrete ingrepen in wegen en verkeer zijn opgenomen. Met de hoofdlijnen zal de raad weinig moeite hebben. Denk aan betere doorstroming van het verkeer, duurzaamheid, het beschermen van zwakke verkeersdeelnemers (fietsers en voetgangers) en aan het inperken of helemaal weren van (nachtelijk) doorgaand vrachtverkeer.
De angel – en dat is bij verkeerskwesties per definitie zo – zit echter in de concrete maatregelen. Denk alleen maar aan de Middenweg (Nederhorst den Berg), de Smidsbrug (Kortenhoef/’s-Graveland) en het Noorder- en Zuidereinde (’s-Graveland). Het echte effect van veel maatregelen is op dit moment niet of in elk geval niet precies bekend, al hebben inwoners er hier en daar al wel bange vermoedens over. En van geen enkele maatregel is zelfs maar bij benadering bekend wat de kosten zullen zijn. Toch zegt de raad – aannemende dat het mobiliteitsplan wordt aangenomen – in elk geval in beginsel ‘ja’ tegen die 69 maatregelen.
Tegelijk bevestigde wethouder Gert Zagt vorige week tegenover een raadscommissie dat al die maatregelen nog bij de raad langs komen en ook aan participatie van inwoners zullen worden onderworpen. Dat betekent dus dat de raad de mogelijkheid heeft om donderdag in beginsel met alle maatregelen akkoord te gaan om een aantal ervan later eventueel alsnog naar de prullenbak te verwijzen. Dat kan onder meer gebeuren omdat de raad een maatregel toch niet verstandig vindt als die eenmaal heel concreet is uitgewerkt (ook de effecten ervan, bijvoorbeeld naar andere wegen uitwijkende vrachtwagens). Of omdat de raad vindt dat er wel erg veel geld mee is gemoeid. Of omdat de raad best snapt dat een maatregel een bepaald bedrag moet kosten, maar vindt dat andere dingen op dat moment urgenter zijn.
Opletten
Tegen die achtergrond wordt het voor de raad wel even goed opletten. Het kan namelijk zijn – al zei Zagt dat hij nog niet weet of het ook echt zo zal gaan – dat het college bij de komende begroting alvast een eerste pakketje verkeersmaatregelen in het zogeheten ‘investeringsplan’ stopt. Als de raad de voorgestelde begroting goedkeurt, betekent dat ook een ‘ja’ tegen het investeringsplan en dus ‘ja’ tegen de daarin verwerkte concrete verkeersmaatregelen – althans tegen het geld dat ermee gemoeid is. In dat geval geeft de raad het budgetrecht (waaraan wordt hoeveel geld besteed) uit handen als middel om eventueel later toch minder gewenste verkeersmaatregelen te stoppen of bij te sturen.
Woningbouw Dammerweg
Minder ingewikkeld, schat ik zo, wordt het door het college gevraagde groene licht voor de projecten Dammerweg 108-109 (Nederhorst) en Dennenlaan (Nieuw-Loosrdecht). Bij de Dammerweg komt in elk geval een amendement op tafel om zeker te stellen dat van de daar te bouwen veertien woningen er vijf sociale huurwoningen moeten zijn. Dat amendement gaat het ongetwijfeld halen.
De vraag is nog wel of de raad zich bij het Dammerweg-project ook druk gaat maken over iets anders. De ontwikkelaar vertelde vorige week aan een raadscommissie dat de vijf sociale woningen wat hem betreft een oppervlakte krijgen van 40 tot 45 vierkante meter. Ik kreeg de indruk dat in elk geval sommige fracties dat wel erg krap vinden. Ter vergelijking: bij de sociale appartementen die aan de Dennenlaan zijn gedacht, gaat het om 60 vierkante meter per woning.
Sprekend over de Dammerweg zei wethouder Alette Zandbergen vorige week dat over oppervlakte van sociale woningen ‘iets staat in de Woonvisie’. Dat klopt, maar niet over sociale huurwoningen, waarover het hier gaat. In de Woonvisie staat dat sociale koopwoningen ten minste 55 vierkante meter moeten beslaan.
Woningbouw Dennenlaan
Derde bespreekpunt donderdag is de verkoop aan een woningcorporatie van zo’n 3.400 vierkante meter grond tussen Dennenlaan en Rading in Loosdrecht. In de stukken staat dat er 24 woningen moeten komen, waarvan 14 in de categorie sociaal en 10 in de categorie middelduur. En dat alles dan verdeeld over 7 rijwoningen en 17 appartementen. Er zal misschien nog wat worden geprutteld dat een andere verdeling voor de gemeente meer geld zou kunnen opbrengen, maar vermoedelijk gaat het voorstel het best halen.
Mini-camping
Lastig is het vierde bespreekpunt. De raad wordt gevraagd het licht op groen te zetten voor een mini-camping aan Oud-Loosdrechtsedijk 36A. Op zichzelf vindt iedereen dat een goed idee. Maar de narigheid zit in een onderdeel van de zaak. Vorige week vertelde initiatiefneemster Irma Kemp een raadscommissie dat het altijd haar bedoeling is geweest een mini-camping te beginnen die heel het jaar open is. Ze weet het aan ‘een misverstand’ dat in de officiële stukken nu sprake is van een seizoensgebonden camping, alleen open van april tot en met oktober.
Leugenaar
Hoe dat mis heeft kunnen gaan? Wethouder Zandbergen bracht slechts naar voren dat ze van drie ambtenaren heeft gehoord dat die er steeds vanuit zijn gegaan dat het om een seizoensgebonden camping ging. Kemp voelde zich daarmee in feite voor leugenaar gezet (al zei ze het minder scherp) en zo kwam het inderdaad over.
Hoe dan ook: een vergunningaanvraag die ergens in het gemeentehuis in het ongerede raakt met als gevolg een ongewenste uitkomst – dat kan niet de bedoeling zijn. Natuurlijk, overal kan wel eens een fout worden gemaakt, maar dit gebeurt net weer in de toch al matig presterende gemeente Wijdemeren.
Al met al is de vraag hoe dit op te lossen. Benieuwd wat we donderdag gaan horen. Vooralsnog denk ik dat initiatiefneemster Kemp zich zal moeten instellen op tijdverlies. Met ‘dank’ aan de gemeente.
Governance is de manier van besturen, van toezicht houden en de manier waarop de belanghebbenden worden gediend.
Waarom is Gebiedsakkoord een hamerstuk?
En waarom kan ik de commissievergadering van 15 september niet terug luisteren??? De democratie wordt zo weer geweld aangedaan.
Er is toch van alles aan de hand met de voortgang en het gebrek aan resultaten in het Gebiedsakkoord? Gaat de ‘s-Gravelandsevaart-doorgang nu wél of niet door? Is daar een formeel besluit over genomen? Als dit inderdaad niet doorgaat, blijft er een hoop geld over om anders te besteden en zou de raad daar subiet vragen over moeten stellen. En zijn de doelstellingen van het Gebiedsakkoord nog actueel nu?
Mij dunkt dat dit hele verhaal over de governance aanleiding geeft tot vele vragen.
Governance is maar een middel om doelen te bereiken…….
Wat is governance?
Ik ben benieuwd. Negenenzestig verkeersverbeterpunten. Toe maar.
Tip: er staan nog een stuk of 10 volgroeide bloembakken bij de garages achter De Meenthof. Dus die hoeven niet in het investeringsplan.
🤓