College laat 5 sociale woningen glippen

Burgemeester en wethouders laten vijf sociale woningen door hun vingers glippen. Dat blijkt uit de antwoorden die wethouder Alette Zandbergen donderdagavond gaf op CDA-vragen over het gestrande woningbouwproject aan de Molenmeent in Loosdrecht.

(Foto Stanislaw Skowron, publiek domein)

De treurnis met het Molenmeent-bouwproject besprak ik al eerder op Rading Nul. Ultrakort samengevat: door falen van het vorige college gaat de bouw van veertien woningen aan de Molenmeent niet door. Dat betekent niet alleen dat die veertien woningen er niet komen. Het betekent misschien ook dat de bijbehorende vijf sociale woningen extra op de bouwlocaties Kininelaantje (’s-Graveland) en/of Anton Smeerdijkgaarde (Kortenhoef) er niet komen. Zie voor uitleg daarover de eerste bijdrage op Rading Nul over het Molenmeent-echec.

Vragen

Omdat het vorige college een uitdrukkelijke wens van de gemeenteraad (woningbouw aan de Molenmeent) de grond in heeft geboord, stelde de CDA-fractie daarover vragen. Afgelopen donderdag kwam wethouder Zandbergen tijdens een commissievergadering met antwoorden. Twee daarvan verdienen aandacht.

Zo vroeg het CDA: ,,Vanaf wanneer was het duidelijk dat er geen mogelijkheden meer waren om te bouwen aan de Molenmeent?’’ Beter zou zijn geweest, denk ik, te vragen waarom het vorige college de boel heeft laten voortsukkelen totdat er geen tijd meer was om de deadline te halen voor het wijziging van het bestemmingsplan. Dat is namelijk de kern van het falen van het vorige college.

Risicovol

Maar goed, het CDA formuleerde het een slag anders. Hoofdzaak is wat wethouder Zandbergen antwoordde: ,,Vanaf de start is gezegd dat het risicovol was in verband met de POV.’’ Met dat laatste bedoelde ze de Provinciale Omgevingsverordening 2020. Die verbiedt woningbouw aan de Molenmeent, maar biedt wel een ontsnappingsroute. Die wilden college en raad bewandelen, maar dan moest wel tempo worden gemaakt. En dat deed het vorige college niet. Het zweeg bovendien tegen de raad over het feit dat in 2021 over het project werd voortgepraat en -besloten, terwijl toen al duidelijk was dat de deadline niet meer kon worden gehaald.

Dan is het wel bijzonder pover om nu, als nieuw college, te zeggen: vanaf het begin is gezegd dat er risico’s waren. Alsof het aan de gemeenteraad te wijten is dat onvoldoende vaart is gemaakt. Dit is een wel erg doorzichtige poging het falen van het vorige college toe te dekken. Een kansloze poging bovendien, want het vorige college heeft de boel aantoonbaar verknald. Kennelijk hoopt het huidige college dat gemeenteraad en kiezers zo dom zijn dat ze daar in trappen.

Toekomst

En dan de laatste CDA-vraag. Die ging niet over het verleden, maar over de toekomst: ,,Wat voor gevolgen heeft dit voor het Kininelaantje en de Anton Smeerdijkgaarde?’’ Het antwoord van Zandbergen was kort: ,,Niets’’.

Daarmee zei ze in feite: de vijf extra sociale woningen die aan Kininelaantje en/of Anton Smeerdijkgaarde gebouwd hadden moeten worden als de bouw Molenmeent was doorgegaan – die vijf woningen komen er niet.

Het nieuwe college is dus niet van plan om zelfs maar te probéren die vijf sociale woningen – de categorie waaraan in Wijdemeren zo veel behoefte is – te redden. De conclusie kan niet anders zijn dan dat dit college vijf sociale woningen doodleuk door de vingers laat glippen. En dat in een tijd van woningnood, waarin de bouw van iedere betaalbare woning telt.

PS In reacties is het technisch helaas niet mogelijk afbeeldingen op te nemen. Maar Johan van der Wolk verwijst in zijn reactie hieronder naar een luchtfoto die een deel van zijn betoog ondersteunt. Om lezers niet in het duister te laten tasten daarom hierbij die foto:

Anton Smeerdijkgaarde. geheel links van boven naar beneden: De Kwakel. (Afbeeling Apple Kaarten)

2 gedachten op “College laat 5 sociale woningen glippen”

  1. Ook al ben ik persoonlijk blij, dat het aanzicht als je Loosdrecht binnenrijdt onaangetast blijft (zie je meteen dat we in het Groene Hart wonen!), viel me wel iets anders op. Namelijk het grote gemak waarmee onze raad vorig jaar de geplande appartementen verplaatste naar de kant van het Jagerspaadje. Terwijl daar de enige bezwaarden wonen met sterke tegenargumenten. Met name de VVD bij monde van dhr van Balen maakte het bont door tijdens die vergadering van mening te veranderen. Je zou toch juist dankzij de inzichten van omwonenden denken, dat het omgekeerde was gebeurd. Of woont daar aan de dijk toevallig misschien een belangrijk raadslid?

  2. Dat is duidelijk een gemiste kans het bouwplan Molenmeent. Maar ja, als je alle energie in een plan stopt dat niet kan (Zuidsingel f8) dan blijf er (te) weinig over voor een plan wat wel kan. Een blunder van de eerste orde van de vorige coalitie.
    Het plan Molenmeent is onderdeel van een 3 in 1 plan: Molenmeent, A. Smeerdijkgaarde, Kininelaantje.
    Niet in elk van de 3 zowel vrije sector als sociale koopwoningen en sociale huurwoningen, maar meer per onderdeel het 1 of het ander. Een nogal kromme constructie want nu 1 onderdeel niet doorgaat komt het hele plan in de knel.
    Daarbij is het bouwen op de A.Smeerdijkgaarde sowieso discutabel. Een blik op de luchtfoto geeft genoeg info: er kunnen hooguit een paar huizen gebouwd worden zonder de woonomgeving te verzieken.
    En al helemaal geen flatgebouw. Het doet visueel afbreuk aan het wijkje. Voor de hoeveelheid extra verkeer en personen is de wijk niet ontworpen. Er zijn zelfs niet voldoende toegangswegen en niet voldoende parkeerplaatsen.
    Een uiterst onwenselijk plan en de eigen woningzoekenden schieten er niks mee op. Dan liever helemaal niks bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.