Rading 1 enige optie voor nieuw gemeentehuis, de Kwakel valt af

Rading 1, de plek van het huidige gemeentehuis van Wijdemeren, is de enig overblijvende optie voor de bouw van een nieuw gemeentehuis. Dat bleek uit wat wethouder Jos Kea woensdagavond meedeelde aan een gecombineerde vergadering van twee gemeenteraadscommissies. Door een technische stroring was die belangwekkende mededeling niet te horen voor inwoners die niet zelf in de raadzaal zaten. Ook terugluisteren kan niet, want die opname begon pas lang nadat Kea zijn mededeling had gedaan.

Sloop en nieuwbouw op deze plek, andere opties zijn er niet meer.

Dertien mogelijke plekken waren aanvankelijk in beeld voor de bouw van een nieuw gemeentehuis. Maar om allerlei redenen vielen er al meteen elf af. Over bleven de locatie van het bestaande gemeentehuis aan de Rading in Loosdrecht en een locatie achter de gemeentewerf aan de Kwakel in Kortenhoef.

Tijdens een informatie-avond liet Peter Buijs namens de gemeente al doorschemeren dat ‘de Kwakel een wat meer complexe opdracht (lijkt) dan de Rading’’, zo meldde De Gooi- en Eemlander op 18 juni. Die taxatie blijkt nu bewaarheid.

Uitdagingen

Woensdagavond begon wethouder Kea met de vaststelling dat de Kwakel voor een nieuw gemeentehuis – dat van de gemeenteraad moet worden gecombineerd met woningen – tal van ‘planologische uitdagingen’ met zich meebrengt. Hij wees erop dat de Provinciale Omgevingsverordening (POV) daarbij een rol speelt. Ook wees hij erop dat de Kwakel in een gebied ligt dat is aangewezen als bijzonder provinciaal landschap. ,,Dan weet u wel wat dat betekent’’, hield Kea de commissieleden voor, impliciet verwijzend naar hoe het is gelopen met het woningbouwplan Zuidsingel Fase 8 in Kortenhoef. Dat plan stuitte behalve op tegenstand van inwoners ook op een vierkant ‘njet’ van de provincie Noord-Holland.

Kea wond er vervolgens geen doekjes om. Met de provincie is overlegd en de provincie is voor de locatie de Kwakel ‘tegen een gemeentehuis en tegen woningen’. Geen doorkomen aan dus. ,,We kijken nu opnieuw naar mogelijke scenario’s’’, sloot hij zijn mededeling af. Er is dus nog maar één optie voor de combinatie van een nieuw gemeentehuis en woningen. Die optie is Rading 1. Tenzij bij het bezien van ‘mogelijke scenario’s’ plots een onverwacht konijn uit een hoge hoed zou komen.

Streep erdoor

Half juni vertelde Buijs op bovengenoemde informatie-avond nog dat er toen diverse mogelijkheden waren, zo viel te lezen in De Gooi- en Eemlander. Zou de combinatie gemeentehuis/woningen aan de Kwakel komen, dan zouden er aan de Rading woningen kunnen verrijzen. En zou, omgekeerd, de combi gemeentehuis/woningen aan de Rading worden gebouwd, dan zou aan de Kwakel woningbouw mogelijk zijn. Hebben we Kea goed beluisterd, dan kan daar nu een streep door. Wel een gemeentehuis met woningen aan de Rading, maar aan de Kwakel én geen gemeentehuis én geen woningen.

4 gedachten op “Rading 1 enige optie voor nieuw gemeentehuis, de Kwakel valt af”

  1. Gemeente Wijdemeren moet zich alleen maar concentreren op projecten die nuttig en noodzakelijk zijn. Daarbij rekening houdend met de tekorten die er zijn. Laat de gemeenteraad ook eens nadenken over het leefbaar houden van deze mooie dorpen en niet alleen aan bouwen denken voor mensen die van buiten de regio komen. Voor de jongeren is het zo langzamerhand onbetaalbaar of ze gaan gezellig in Amsterdam wonen waar wat te doen valt. Het zal een moeilijke tijd worden om Wijdemeren overeind te houden.

  2. Ongelooflijk koninginnegedag psychologisch gezien. Ver voor het Corona-tijdperk sprak ik in aan de tafels in de gang van het gemeentehuis met DB, CDA en PvdA/GL. Twee van de drie vonden mijn inbreng zeker de moeite waard. Namelijk om, gelet op de toekomst, te garanderen dat er in elk van onze kernen een aantal ambtenaren zou blijven werken dichtbij de inwoners. Het zou terugkomen als variant. Nooit meer iets van gezien! Porseleinhaven is een prima deeloplossing. En nu zouden we de financiële enorme kans laten lopen op dikke winst na een compleet gespiegeld Erve Knorr invulling???? Hallo, raadsleden, wordt eens wakker!!!

  3. Wijdemeren piept en kraakt. De reserve wordt incidenteel gebruikt om de structurele lekken te dichten. Over een paar jaar zijn we geheringedeeld (zoals in het collegeprogramma staat). Dus wat doen we? We gaan flink investeren in de bouw van een nieuw gemeentehuis dat overcompleet wordt. Wie het begrijpt mag het zeggen.

  4. Het blijft onbestaanbaar dat een gemeente die op sterven na dood is over een investering in deze omvang nadenkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.