Nieuwe Woonvisie: benieuwd wat wethouder die ik niet zal noemen donderdag aan gemeenteraad voorlegt

Kijk, dát is nou eens positief en leuk: een wethouder die over de ontwerp-Woonvisie voor  Wijdemeren vanuit een raadscommissie enkele bezorgde opmerkingen krijgt, daarop al is voorbereid en belooft te kijken wat er aan die Woonvisie op een paar punten nog kan worden verbeterd voordat volgende week donderdag de gemeenteraad er een besluit over neemt. Wat CDA-raadslid Jan Willem Nienhuis al eens vaker zei, zeg ik hem nu na voor deze wethouder: chapeau!

De Woonvisie 2021-2024 is een belangrijk document. In die visie staan de richtlijnen van de gemeente om te zorgen dat de Wijdemeerse woningvoorraad straks zo goed mogelijk – en in elk geval beter dan nu – aansluit op de behoefte van inwoners.

De belangrijkste doelgroepen zijn de inwoners met lage(re) en  middeninkomens. Zij hebben het op de woningmarkt immers het moeilijkst. Mensen die ruimere middelen hebben, redden zichzelf wel.

1/3 sociaal

Een van de eisen die de nieuwe Woonvisie stelt, luidt daarom: ,,1/3 deel van het totaal aantal te realiseren nieuwbouwwoningen, in projecten vanaf 4 woningen, vindt minimaal plaats in het sociale segment (koop tot 220.000 euro of huur tot 750 euro per maand, peil 2021).’’ De bedoeling is daarmee inwoners met lage(re) inkomens een handje te helpen. Maar hoewel die bepaling er op het eerste gezicht goed uitziet, bleek onlangs dat er toch iets aan schort. Er blijkt een probleem te zijn dat ook ik niet eerder had gezien of vermoed.

Op 22 juni legde de Loosdrechtse projectontwikkelaar Johan Zijtveld van  JeeGee Vastgoed aan raadsleden uit wat de bouwplannen zijn op de plek waar in Ankeveen de Cannenburgerweg en de Herenweg elkaar kruisen (het perceel waar vroeger garage Neef zat). Het plan is daar 33 woningen te bouwen waarvan elf in het segment sociaal. Daarmee voldoet JeeGee Vastgoed keurig aan de eis van 1/3 sociaal. Maar dat 1/3 deel bestaat uitsluitend uit sociale koopappartementen, er komen geen sociale huurwoningen. De ontwikkelaar schermde tegenover raadsleden met Ankeveense omwonenden die van huur in hun nabijheid niets zouden willen weten.

Sleutelen aan Woonvisie

Wat aan het licht kwam, is dat het goed denkbaar is dat ontwikkelaars de komende jaren netjes voldoen aan de eis voor sociale woningen zonder ooit een sociale huurwoning te bouwen. Dat stelde ik vorige week op Rading Nul aan de orde. Mijn suggestie was: om zeker te stellen dat er ook sociale huurwoningen bij komen, moet aan de tekst van de nieuwe Woonvisie nog wat worden gesleuteld.

Terug nu naar de raadscommissie die zich deze week boog over de ontwerp-Woonvisie. Het leek een saaie boel te worden. Stan Poels (PvdA/GroenLinks) was met de nieuwe Woonvisie ‘heel tevreden’. Sorrel Hidding (VVD) was ook ‘heel tevreden’. Barry Rooimans (CDA) was ‘heel blij’. En Patricia IJsbrandij (DorpsBelangen) was weer ‘heel tevreden’.

Margriet Rademaker

De eerste die wél kanttekeningen plaatste, was Margriet Rademaker (De Lokale Partij). Zij zei te vrezen dat zonder verfijning van de regels de doelgroep voor sociale koopwoningen achter het net kan vissen, bijvoorbeeld als zich mensen melden met een ruimere beurs die bij koop geen ‘voorbehoud financiering’ hoeven te maken en dan allicht meer kans maken. Ook zei Rademaker te vrezen dat bij grotere ontwikkelaars de sociale huur in het gedrang kan komen. Ze suggereerde in de Woonvisie ook  verplicht te stellen dat van een bouwproject een bepaald percentage moet bestaan uit sociale huurwoningen.

De wethouder zei op de vraag over sociale huur al te zijn voorbereid na lezing van een stuk op ‘een website waarvan ik de naam niet zal noemen’. Lezers van Rading Nul weten natuurlijk wel dat het om dit stuk gaat dat op 24 juni online kwam. Volgens de wethouder van wie ik de naam niet zal noemen stelde Rademaker ten aanzien van sociale huur een terechte vraag. Op de punten sociale koop én sociale huur beloofde de wethouder nog eens goed naar de bepaling in de Woonvisie te zullen kijken. Chapeau.

Benieuwd

Al met al ben ik nu wel heel benieuwd waarmee de wethouder van wie ik de naam niet zal noemen komende donderdag bij de gemeenteraad komt. Wordt de Woonvisie zo aangepast dat de twee gesignaleerde problemen worden ondervangen? Of wordt het toch een teleurstelling? Voorlopig geef ik de wethouder van wie de naam tot nu toe ongenoemd bleef het voordeel van de twijfel. Dus wethouder, stel de doelgroepen voor sociale huur- en sociale koopwoningen niet teleur. En gun mij het kleine genoegen ook na komende donderdag te kunnen zeggen: chapeau.

P.S. Ik zal niet flauw zijn: de wethouder van wie ik de naam nog niet noemde, is natuurlijk Rosalie van Rijn.

Rosalie van Rijn. (Foto Douwe van Essen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.