Wethouder de Haan: “His Masters Voice”

Een gemeente kan lijnrecht tegenover andere overheden staan. Soms is dat hard nodig en soms heeft dat succes. Wijdemeren heeft een track record op dat gebied met de Republiek Horstermeer. Toen won de Horstermeer. Maar toen stonden burgemeester en wethouders achter de inwoners. Dat is nu wel anders, zo bleek vanavond.

Commissievoorzitter Bo de Kruijff. (Foto: Douwe van essen.)

Met ontzetting keek ik vanavond naar een deel van de commissievergadering waarin enige uren besteed werden aan de tournure die Noord-Holland maakte over de inrichtingen van de polder Kortenhoef Oost. En het “Feitenrelaas” dat het college daarover samenstelde en aan de raad toe zond. Ik kon door omstandigheden pas vanaf een uur of half negen inschakelen om de commissie te volgen. Ik viel er in, net toen Olivier Goetheer zijn dank uitsprak o.a. aan Rading Nul. Dat was een leuke binnenkomer.

Magistraal optreden Rosalie en Wilna!

Wat er door bijv. DLP en DB verklaard werd kreeg ik niet mee. Dat zal ik morgen bekijken.
Wat ik wel zag was het magistrale optreden van Olivier Goetheer (GG), Wilna Wind (PvdA/GL) en Rosalie van Rijn (CDA), alsmede het straffe doortastende optreden van voorzitter Bo de Kruiff (VVD). De voorzitter die keer op keer de meanderende woordenwaterval van wethouder Ron de Haan een halt toeriep als deze uit naam van het college van Wijdemeren uitlegde wat de provincie Noord-Holland wil en daar van alles bijhaalde. His NH Masters Voice.

Wat de provincie wil, lichte sanering van de belt en de hele polder NNN plas-dras gebied maken, dat wil de bevolking niet en dat wil de raad niet. De raad legde dat vast in een motie. Een motie is een dwingende opdracht aan het college, die maar twee einden kent, opstappen of uitvoeren.

Daar wrong de schoen en daar ging het hele debat over. En daar kwamen wethouder en de raad niet tot elkaar. De wethouder legde steeds opnieuw uit dat het college geen eigen standpunt heeft, maar volgt wat Haarlem ook mocht besluiten. Vanavond werd zelfs ook minister De Jonge door de wethouder te hulp geroepen, die iets besloten schijnt te hebben over klimaat neutraal bouwen in Kortenhoef.

De raad zei voortdurend tegen de wethouder: “Er is onrust in de bevolking. De belt is zwaar vervuild. Die moet gesaneerd worden, in een integraal plan met natuur en beperkte woningbouw, zoals de afgelopen tien jaar ook door de provincie gewenst en bevorderd werd. Ga daar voor staan namens raad en inwoners van Wijdemeren. Ook in de werkgroep waar we lid van zijn.

We zijn er bijna. Maar nog niet helemaal!

Het was en het bleef een debat van een wethouder die óf niet begreep dat de raad de baas is of een wethouder die dacht dat voldoende woorden en fantasie argumenten de raad wel kon overtuigen van de onbeperkte macht van de provincie Noord-Holland in deze kwestie. “We zijn er bijna” :riep wethouder de Haan. “Waar dan? :riep de raad. “Niet waar wij willen zijn!”

Volstrekt oneens!

Commissievoorzitter Bo de Kruijff sloot de vergadering met de conclusie dat de commissie en de wethouder het volstrekt oneens waren en daar volgende week in de raad verder over zullen strijden. Alle partijen, behalve DLP kondigden een motie aan, die weinig goeds voor de wethouder betekent als deze niet het belang van Wijdemeren gaat verdedigen.

Morgen meer, als ik de hele commissie heb kunnen bekijken, met verse foto’s van Douwe van Essen er bij. Misschien wat nuancering.

Eén gedachte op “Wethouder de Haan: “His Masters Voice””

  1. Rik
    Dank voor je ontluikende bericht. Met deze wethouder kan de vraag worden gesteld: zijn de ambtenaren voor de burgers of omgekeerd.
    Groet
    Matthijs van den Adel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.