Renée Wijnen (De Lokale Partij) keert niet terug in de nieuwe gemeenteraad. Alleen al uit haar allerlaatste daad als raadslid blijkt dat dat jammer is. Met die laatste daad laat ze zien de lokale democratie een warmer hart toe te dragen dan het nu nog zittende college doet.

Deze dinsdagavond neemt de oude gemeenteraad afscheid, woensdag treedt de nieuwe aan. Bij het scheiden van de markt stelde Wijnen maandag haar laatste vragen aan het college. Die vallen maar op één manier uit te leggen: als een voor burgemeester en wethouders pijnlijke tik op de vingers.
Op 17 februari stelde Wijnen het college vragen over de uitrol van glasvezel in Wijdemeren, op 25 februari over werk aan wegen. Bij haar vervolgvragen schrijft ze dat ze via de griffie meer dan eens heeft geïnformeerd waar de antwoorden bleven. Maar die zijn er nog steeds niet. Terwijl het Reglement van Orde van de gemeenteraad toch voorschrijft dat antwoorden er na hooguit 30 dagen moeten zijn. Ook liet het college na om met redenen omkleed (zoals het reglement eist) te laten weten waarom de antwoorden langer op zich laten wachten, aldus Wijnen.
Raak
Vandaar dus maandag haar nieuwe vragen. De eerste laat zich raden: ,,Wanneer kunnen wij de antwoorden op onze vragen (. . .) ontvangen?’’ Maar de angel zit in de tweede: ,,Hoe kan een gemeenteraad zijn werk op de goede manier doen als u de procedurele afspraken over beantwoording van vragen vanuit de raad niet nakomt?’’ Die is raak.
Inderdaad: als het college zich al niet houdt aan zoiets basaals als tijdig antwoord geven op vragen, hoe kan de gemeenteraad dan behoorlijk zijn taken vervullen? En als het college de raad daarin hindert, hoe kan de lokale democratie dan naar behoren functioneren?
In beide gevallen betroffen de vragen (over glasvezel en over onderhoud wegen) overigens de portefeuille van wethouder Joost Boermans (D66).
Schoffering
Dat antwoorden niet tijdig komen, kán eens gebeuren. En het kán zijn dat daarvoor eens een keer een goede reden is. Maar dat er geen (verplichte) tussentijdse melding komt waaróm het college zich niet aan de afspraken houdt – een simpel briefje, nog geen tien minuutjes werk – is van een andere orde.
In het beste geval is er dan sprake van onachtzaamheid of gedachteloosheid. Maar zelfs dan is het een schoffering van de raad, het hoogste democratische orgaan in de gemeente. Dat is niet bevorderlijk voor een naar behoren functionerend openbaar bestuur. Goed dus dat afzwaaiend raadslid Wijnen daarop de vinger legt.
P.S. En dat komt dan bovenop het hier eerder besproken uitblijven van het ‘ambtelijk overdrachtsdocument’ en de burgemeestersbrief waarom de onderhandelaars voor de formatie van een nieuwe coalitie zitten te springen.
Heel jammer dat Renée Wijnen de raad verlaat. Ze ontpopte zich in de loop van de tijd tot een kritisch raadslid met een heldere kijk op het (al dan niet) functioneren van de lokale democratie en de rol van raad en college daar in.
Van dat soort raadsleden kun je er nooit genoeg hebben.
Renée bedankt voor je bijdragen. Het ga je goed!
Dat is inderdaad jammer dat Renée Wijnen er mee stopt. Van raadsleden van dat kaliber kun je er nooit genoeg hebben.
Maar wat is dat toch met het college van B&W? Ik lees niets anders dan geklungel en geknoei. Het is te hopen dat de nieuwe raad er wel in slaagt om wethouders aan te trekken die de competentie voor hun taak hebben. Anders kon het met de zelfstandigheid van Wijdemeren wel eens eerder afgelopen zijn dan veel mensen willen.
Groot verlies voor Wijdemeren is het vertrek van Renée Wijnen uit de gemeenteraad. 4 jaar lang heeft zij zeer vakkundig en met gevoel ingezet om de dorpen hun identiteit te laten behouden, zonder aantasting van de open ruimten. Het is jammer dat DLP haar niet binnenboord heeft kunnen houden. Ook zij zullen haar deskundigheid op het gebied van ruimtelijke ordening, recreatie en natuur missen. Ik wens een nieuw College veel inzicht moed en wijsheid toe. Met een reeds jarenlang tekort aan deskundige ambtenaren en te weinig financiën zal het een grote uitdagende klus worden.