Ron de Haan wordt nieuwe wethouder

Ron de Haan uit Bakkum (gemeente Castricum) wordt namens De Lokale Partij de nieuwe wethouder in Wijdemeren. In de raadsvergadering van 13 april wordt hij beëdigd. Dat komt op een hoogst eigenaardige manier aan het licht.

Ron de Haan. (Foto gemeente Castricum)

Er is geen persbericht van De Lokale Partij (DLP) over de beoogde nieuwe wethouder. Geen persbericht ook van de gemeente Wijdemeren. Nee, het voorgenomen besluit om De Haan te benoemen tot opvolger van de begin februari teruggetreden Alette Zandbergen zit verstopt tussen de vergaderstukken voor de raadvergadering van volgende week.

Eerlijk is eerlijk: ik heb dat niet zelf ontdekt. René Voigt, naast wie ik donderdagavond zat tijdens een presentatie over de Wijdemeerse financiën, wees me op het vergaderstuk. En passant bevestigde Voigt overigens dat hij in de raadsfractie van DorpsBelangen de plek gaat innemen die Jan-Jaap de Kloet achterlaat omdat deze wethouder wordt in Zandvoort. Voigt heeft er zin in, begreep ik.

In dat vergaderstuk staat dat er ook een brief van burgemeester (en raadsvoorzitter) Crys Larson over De Haan is. Nou, die brief komt vast nog wel, maar is er nog niet. Wel lezen we in het voorstel om De Haan te benoemen nog dit over die brief van Larson: ,,Ze meldt daarin onder andere of het gesprek bijzondere aandachtspunten heeft opgeleverd.’’

Integriteit

Dat klinkt pikant, want het gesprek tussen Larson en De Haan ging of gaat over het integriteitsonderzoek dat bureau Berenschot in Larsons opdracht naar De Haan heeft gedaan. Vermoedelijk, hopelijk, is de mededeling simpelweg: er zijn wat betreft De Haans integriteit geen aandachtspunten naar voren gekomen. Maar door de manier waarop zijn kandidatuur nu naar buiten komt, kan toch een rare indruk ontstaan.

Enfin, Ron de Haan dus, voluit Ronald Arthur de Haan, bijna 64 jaar oud. Vorig jaar was hij lijsttrekker voor de Castricumse lokale partij De VrijeLijst (geen tikfout, die laatste twee woorden schrijven ze zelf aan elkaar). Op dit moment is hij er raadslid (in een drie leden tellende fractie). In de jaren 2018-2022 was De Haan in Castricum wethouder, daarvoor bijna veertien jaar raadslid, meestal als éénpitter.

Vlieland

Vorig jaar zag het ernaar uit dat hij wethouder zou worden op Vlieland. Hij zou met de eveneens nieuwe wethouder Roel de Jonge (uit Joure op het het Friese vasteland) op Vlieland een woning moeten delen. Daags voor zijn beëdiging tot wethouder bleek dat een breekpunt. De Haan zag het niet zitten. ,,Het voelde niet goed’’, zei hij tegen de Leeuwarder Courant.

Onelegant

Maar nu wordt hij dus alsnog wethouder. Buiten zijn eigen woonplaats, maar tussen Bakkum en Loosdrecht kan hij gewoon op en neer rijden. Dat is goed te doen.

En nu maar eens zien of DLP en/of de gemeente het nog nodig vinden om De Haans beoogde wethouderschap aan te kondigen. Het zou tegenover hem wel erg slordig en onelegant zijn als we niets vernemen.

3 gedachten op “Ron de Haan wordt nieuwe wethouder”

  1. Op zijn minst fascinerend dat er een ervaren wethouder van een lokale partij uit Wijdemeren beschikbaar is voor een wethoudersfunctie, maar dat deze naar Zandvoort vertrekt. En dat de andere lokale partij uit Wijdemeren een wethouder uit Castricum (niet ver van Zandvoort) haalt. Een soort wethouder ruilverkaveling. Ik wens beiden heel veel succes!

  2. Toch even op de website van delokalepartij.org gekeken. Zou er echt niets over hun nieuwe wethouder staan?
    Nee dus. 😳
    We wachten het af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.