Zie: ‘mene tekel’ in Wijdemeren

Stel het u eens voor. Op de muur van de Wijdemeerse raadzaal aan de Rading verschijnt plots een hand die schrijft: ‘mene mene tekel ufarsin’. Dan is het lelijk  mis. Het beeld schoot me te binnen tijdens de commissievergadering van  woensdagavond. Dat beraad leverde een niet mis te verstane vingerwijzing op over de vraag of Wijdemeren als zelfstandige gemeente met goed fatsoen nog houdbaar is.

In het Aramees (geschreven van rechts naar links) zouden deze woorden zijn verschenen op een muur in Babylon: mene mene tekel ufarsin.

Dat ‘mene mene tekel ufarsin’ komt voor in de Bijbel (Daniël 5:5, 25 en 27). De letterlijke vertaling is erg cryptisch, maar velen van ons kennen wel het daarop gebaseerde ‘gewogen en te licht bevonden’. In het Bijbelboek Daniël voorspelde dat het einde van het Babylonische rijk. En volgens het verhaal kwam dat einde al de volgende dag.

Met de gemeente Wijdemeren zal het zó razendsnel niet gaan, maar de commissievergadering van woensdag was wel een teken aan de wand. In feite waren we getuige van een nieuwe bestuurskrachtmeting.

Porseleinhaven

Het eerste onderwerp van de avond betrof de jongste episode van de Porseleinhaven-tragedie. Details zal ik u besparen. We hoorden een nauwelijks te ontwarren kluwen van met elkaar strijdige uitspraken. Kernvraag: zijn er, als bouwer Heijmans aan de nog onbebouwde kant van de Porseleinhaven aan de slag mag, nu wel of niet genoeg parkeerplaatsen? En als het antwoord ‘nee’ is, was is dan de oplossing?

Aan wethouder Gert Zagt werd gevraagd of het college nog vóór de raadsvergadering van donderdag 13 april met wat nadere informatie op schrift kan komen. Te hopen valt dat dat lukt, want ik had de indruk dat niet alleen ikzelf het spoor wat bijster ben, maar een aantal commissie- en raadsleden eveneens.

Gebiedsakkoord

Ook het Gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen kwam voorbij. Er rees een beeld op van veel te weinig praktische voortgang en uit de hand lopende kosten. Zes jaar geleden lag er 78 miljoen euro klaar, maar dat enorme bedrag begon al meteen weg te smelten. Zo was er geen rekening mee gehouden dat hier en daar toch echt ook btw moet worden betaald. En inflatie hebben de 21 deelnemende partijen destijds ook al niet ingecalculeerd.

Al met al lijken er straks maar twee mogelijkheden te zijn. De eerste: de deelnemende partijen meer geld vragen. In elk geval Wijdemeren geeft dan niet thuis, want Wijdemeren heeft geen (extra) geld. Of de provincie Noord-Holland wel fors gaat bijstorten? Daarover is op z’n minst een gezonde dosis scepsis op zijn plaats. Dan rest alleen nog de tweede optie: zo snel mogelijk kiezen welke Gebiedsakkoord-projecten worden geschrapt om straks niet in een dwangpositie te verzeilen. Een droevige vertoning, maar zeker niet alléén aan de gemeente Wijdemeren te wijten. Wel: óók aan Wijdemeren te wijten.

Gemeente reageert niet

Volgende agendapunt: de recreatieve ondernemerskoepel Hiswa-Recron heeft op een brief over de kwestie toeristenbelasting al zo’n beetje een jaar (!) geen reactie gekregen van de gemeente Wijdemeren. De Lokale Partij, het CDA en DorpsBelangen wilden het daar eens over hebben. Maar zie,  ‘toevallig’ had wethouder Els Kruit juist woensdagmiddag een goed gesprek gehad met enkele recreatieondernemers en hun koepelorganisatie.

In het verlengde daarvan wilden De Lokale Partij en het CDA het er ook eens over hebben dat ze verontrustend vaak geluiden horen van inwoners die veel te laat of helemaal geen reactie krijgen van de gemeente op een klacht, een vergunningaanvraag of wat dan ook.

Een inspreekster vertelde wat haar en haar partner was overkomen. Ze wilden weg uit Amsterdam en hadden het oog laten vallen op Nederhorst den Berg, in het bijzonder op een nogal ‘onzuinige’ woonark daar. Die willen ze vervangen door een energieneutrale woonboot. Voor het besluit over de benodigde vergunning heeft de gemeente, diep zwijgend, de maximale 26 weken laten verlopen. Daarop stelde het stel de gemeente in gebreke. Dat is inmiddels ook alweer 27 weken geleden. Nu zien ze zich gedwongen naar de rechter te stappen.

‘Onacceptebel’

Burgemeester Crys Larson noemde al dat wachten weliswaar geen nieuws, maar wel ‘onacceptabel’. ,,Dat vind ik, dat vindt het college en dat vinden onze ambtenaren.’’ Maar het team vergunningen van de gemeente vertoont onbezette plekken, vertelde ze, en er is maar de helft van het benodigde aantal handhavingsjuristen.

Dat betekent niet alleen dat mensen onaanvaardbaar lang moeten wachten. Het kan ook betekenen dat aangevraagde vergunningen waarover niet tijdig is beslist ‘van rechtswege’ (zo heet dat officieel) moeten worden verstrekt. Dat betekent het risico dat ook vergunningen moeten worden afgegeven voor ontwikkelingen die het college en de gemeenteraad onwenselijk vinden.

Schade aan democratie

De ambtelijke onderbezetting kan er dus toe leiden dat dingen moeten worden toegestaan die de gemeenteraad helemaal niet wil. Zo rijdt de krakkemikkigheid van de ambtelijke organisatie de democratie in Wijdemeren dus hardhandig in de wielen. Gekker moet het niet worden!

Larson: ,,Ik kan het niet waarmaken”. (Foto Douwe van Essen)

Maar zo gek is het wel, moest Larson erkennen. ,,Op onderdelen van de organisatie redden we het niet.’’ En: ,,Ik kan u van alles beloven, maar ik kan het niet waarmaken. Dat is de waarheid.’’

Was het een toneelstuk geweest, dan had de regisseur op dat moment op een muur van de raadzaal een schrijvende hand laten verschijnen: ‘mene mene tekel ufarsin’ – gewogen en te licht bevonden. Over niet al te lange tijd zullen we weten wat de gemeenteraad met dat teken aan de wand denkt te doen.

3 gedachten op “Zie: ‘mene tekel’ in Wijdemeren”

  1. Jammer, dat WijWillenWonenWijdemeren geen politieke partij werd. Haar eerste verkiezingsitem had dan kunnen zijn: geen verhoging lokale belastingen zonder evenredige genoegdoening door de schuldigen. Ere wie ere toekomt?

  2. Wat zou deze gemeente zichzelf en al haar inwoners een geweldige dienst bewijzen door zich per direct op te heffen. Als neveneffect kunnen we het dan lege “Huis van de Democratie” (het gemeentehuis op Rading 1) goed inzetten als “Huis voor de Vluchteling” (een AZC voor 350 mensen).

  3. Niet alleen de gemeente is traag met beantwoording aan burgers. Vaak ook met een kluitje in het riet (kir-briefje) gestuurd. Echter, ook de burgemeester, gemeenteraadsfracties en partijen reageren slecht op vragen van ingezetenen. Kortom de “gemeente” is niet betrouwbaar, machteloos en niet in staat ook maar enige verbetering aan te brengen in communicatie en uitvoering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.