Zuidsingel fase 8. “Respecteren” is een raar woord.

Met een grote , vette kop meldt de Gooi-en Eemlander ons vanmorgen dat er een streep gaat door Zuidsingel fase 8.  “Wijdemeren accepteert dat fase 8 niet binnen ruimtelijke kwaliteiten voor polder past. “Maar het was wel een zorgvuldig proces” en “we respecteren in dit stadium de opstelling van de provincie” :zegt wethouder De Kloet.

Respecteren is een raar woord in dit verband, want het plan was gewoon in strijd met de provinciale regels. De uitspraak “in dit stadium “is nog merkwaardiger. Wat bedoelt De Kloet daarmee ?. Het is toch uit en over? Er komen toch geen nieuwe stadia meer?

Zorgvuldig proces?

De gotspe in de uitspraak van De Kloet is, dat er sprake was van een zorgvuldig proces. Dit is een aperte onwaarheid. In de reactie van de provincie op de gemeentelijke plannen staat: “U heeft ervoor gekozen om het plan zonder vooroverleg in procedure te brengen” .De  bestuurder die dit leest weet dat dit een flinke tik op de vingers van de gemeente is en dat de provincie het onbehoorlijk vindt dat zij gedwongen wordt om door een zienswijze  hun opvattingen te laten blijken In de start van het proces om te komen tot Zuidsingel 8 is met opzet er voor gekozen om geen contact met de provincie te hebben. Willens en wetens is de provincie genegeerd. Met stoom en kokend water is er door de gemeente een ontwerpbestemmingsplan doorgejast, want dat moest klaar zijn voordat de nieuwere, strengere regels van de provincie van kracht zouden worden.

De onvergeeflijke fout

Kennelijk is de gemeente, maar zijn ook de ontwikkelaars, er vanuit gegaan dat het bestemmingsplan niet in strijd was met de geldende provinciale regels.  In de reactie van de provincie is  te lezen dat het plan niet alleen slecht onderbouwd is, maar ook op een aantal punten in strijd  met de geldende verordening is. Dat is uiterst  merkwaardig. Kenden de ambtenaren de verordening niet of niet genoeg? Hebben zij het college daarover geïnformeerd? Hebben zij er een jurist na laten kijken? Hebben de projectontwikkelaars over deze aanname aan een jurist een advies gevraagd? Allemaal vragen. Maar ik weet wel, dat als men van te voren de provincie had geraadpleegd, op dat moment al het provinciale nee had geklonken. Tonnen aan euro’s zijn verspild. De adviesbureaus hebben dat geld opgestreken! De zwaar overbelaste ambtelijke organisatie heeft uren aan dit plan besteed. Allemaal verloren tijd en verspilde moeite. Heeft men misschien gegokt of powerplay gespeeld? In het openbaar bestuur moet je niet gokken, maar zorgvuldig op het juiste moment met de juiste partijen overleg plegen. Het  College (want beleidsmatig is er geen individuele aansprakelijkheid) is in de persoon van wethouder De Kloet, kritiekloos achter de projectontwikkelaars aangelopen. En die van hun kant hebben geloofd, kennelijk zonder zelfstandig onderzoek, dat de plannen niet in strijd met de provinciale regels waren.. Zij nemen uiteraard hun verlies, dat zal fiscaal wel compenseerbaar zijn.

Blamage
Buitenplaats Boekesteyn (Foto: NatMon)

Het hele proces rond Zuidsingel 8 is een blamage voor het gemeentebestuur van Wijdemeren. Het heeft partijen die je op allerlei terreinen nodig hebt tegen zich in het harnas gejaagd. Onnodig zijn honderden bewoners in de pen geklommen om hun belangen veilig te stellen, terwijl het gemeentebestuur van meet af aan had kunnen weten dat het plan niet alleen in strijd met de Provinciale Ruimtelijke Verordening was, maar ook in strijd met het beschermd dorpsgezicht ‘s-Graveland.

 

In den lande zijn er wethouders om minder belangrijke kwesties afgetreden en het toont nogmaals aan dat er bij de gemeente absoluut onvoldoende bestuurskracht is om vraagstukken als Zuidsingel 8 op  een bestuurlijk verantwoorde manier aan te pakken.

Wim Kozijn

Eén gedachte op “Zuidsingel fase 8. “Respecteren” is een raar woord.”

  1. Dankjewel Wim Kozijn voor het glasheldere betoog! Geen woord Spaans bij.
    En inderdaad; welke stadia volgen dan nog?
    Als ik iets heb geleerd in Wijdemeren sinds de grootste plannen alhier; laat je niet door de Kloet het riet in sturen!
    Zo als mijn vader zaliger zei; sommige mensen hebben zo’n ruim geweten, daar kan je met paard en wagen in keren!

    Ik blijf waakzaam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.