Prachtig! Ondanks de coronaperikelen kan de Ronde van Kortenhoef toch doorgaan dit jaar. Zondag 19 september is het zo ver, verneem ik van De Gooi- en Eemlander. Ter gelegenheid daarvan onderstaand een fragmentarische blik in het glorieuze verleden van deze wielerronde, voornamelijk met oude foto’s.

In 2018 werd de Ronde van Kortenhoef na dertig jaar afwezigheid nieuw leven ingeblazen. Niet meer met grote profrenners aan de start, maar toch. En binnenkort wordt de ‘moderne’ ronde dus alweer voor de derde keer verreden. Zie voor details de website van de organiserende Gooise Wielerclub De Adelaar.
Als tiener had ik het genoegen met mijn vader een paar keer langs de kant te staan in Kortenhoef. Grote namen kwamen voorbij flitsen. Jan Janssen heb ik nog gezien. ‘Le professeur’ noemden de Fransen hem wel, vooral omdat hij een bril droeg. Bovendien sprak Janssen in rechte en hele zinnen, wat in de toenmalige wielrennerij nog niet zo gewoon was.
Krijn Voorn
Een paar jaar gelden, toen ik bij kweker Krijn Spaan zat omdat hij een nieuw deel had gepubliceerd in zijn mooie boekjesreeks over Kortenhoef van vroeger, dacht ik een goede beurt te maken. Ik vertelde dat ik in het verleden Krijn Voorn nog had gezien. Waarop Spaan zijn kraalogen enigszins meewarig op mij richtte en zei: ,,Welke Krijn Voorn bedoel je? Er waren er drie.’’ Oef, afgestraft! Maar ik bedoelde natuurlijk de lokale Kortenhoefse wielerheld Krijn Voorn. Ook die heb ik op de fiets voorbij zien snellen.
In die tijd kende Nederland drie wielercriteriums die er echt toe deden: de Acht van Chaam, de Ronde van Boxmeer én de Ronde van Kortenhoef. In het Tour-‘dorp’ achter de finish op Alpe d’Huez heb ik eens gezien hoe geregeld werd – en zo zal het nog wel gaan – dat criteriums konden geuren met de beste profs aan de start in hún dorp. Gedurende de Tour de France liepen tussen de renners en hun ploegleiders mannen rond om contracten te sluiten namens de organisatoren van de criteriums. Belangrijk was natuurlijk of zo’n ‘rondje rond de kerk’ paste in de agenda van een renner. Maar de centjes waren ook belangrijk, want met deelname aan die criteriums konden renners mooi wat bijverdienen.

En zo zag Kortenhoef dus grote namen door de straten flitsen. Genoemde Jan Janssen natuurlijk, die in 1972 afscheid nam van zijn profcarrière. Om zijn grote prestaties – onder meer wereldkampioen (1964), winnaar Ronde van Spanje (1967), winnaar Tour de France (1968) – werd hij op 23 september in 1972 in Kortenhoef gehuldigd. Heel ‘toevallig’ won hij vervolgens ook nog zijn laatste Ronde van Kortenhoef. Tot slot maakte hij met zijn gezin een rijtoer door het dorp.

Een raadsel: wie was nou de winnaar?

Wel stond ik bij het zoeken naar foto’s eventjes voor een raadsel. In het Nationaal Archief vond ik een foto van Evert Diepenveen. Hij wordt omschreven als winnaar van de ronde van 1972. Hoe kan dat nou? En Jan Janssen dan? Ik heb snel even gebeld met Nico Vink, de Hilversummer die weliswaar niet alles weet over regionale beoefening van sporten als wielrennen, schaatsen en atletiek, maar wel bijna alles. Nadat ik hem mijn vraag over Diepenveen had voorgelegd, antwoordde Vink trefzeker: ,,Ja, bij de amateurs’’. Probleempje opgelost. Op de foto van winnaar Diepenveen is trouwens ook te zien dat hij een kleinere beker heeft gekregen dan we zien op foto’s van winnaars bij de profs.
Tijdens de profronde van weleer deden zich soms bijzondere dingen voor. Nico Vink tekende er in De Gooi- en Eemlander een paar op aan de vooravond van de eerste ‘moderne’ ronde in 2018. Neem bijvoorbeeld die keer – het moet in 1983 of 1984 zijn geweest – toen de Vechtbrug bij Vreeland niet werd geopend voor boten. De brug moest even dicht blijven om Tour-winnaar Laurent Fignon de gelegenheid te geven om als een speer per auto van Kortenhoef naar Schiphol te worden gebracht om zijn vlucht terug naar Frankrijk te halen. Zie in dat verhaal van Vink ook de mooie anekdote over gerommel met het rondebord om de uitslag nog tijdig op de radio te krijgen.
Geen geringe namen
Op onderstaande foto’s zijn diverse winnaars van de Ronde van Kortenhoef te zien. Maar eerst nog even het lijstje met de laatste tien winnaars van de toenmalige profronde. Het zijn niet de geringste namen.
1988: Theo de Rooy
1987: Stephen Roche
1986: Jos Lammertink
1985: Johan van de Velde
1984: Leo van Vliet
1983: Jan Raas
1982: Hennie Kuiper
1981: Gerrie Kneteman
1980: Joop Zoetemelk
1979: Leo van Vliet










