Treurnis in Loosdrecht, van je stek gezwiept worden

In Wijdemeren groeit de onrust over de manier waarop Marinapark Residentie Nieuw Loosdrecht het recreatiepark schoon veegt. Met een mailtje in april dit jaar lezen de huurders wie het terrein gekocht heeft. In een filmpje zien ze in augustus dat hun chalets en caravans binnen drie maanden moeten verdwijnen voor luxe chalets.

Recreatieterrein Nieuw Loosdrecht (Foto:Kassa)

Wegwezen

In Kassa van afgelopen zaterdag werd uitvoerig aandacht besteed aan deze snoeiharde handelwijze van Marinapark Residentie Nieuw Loosdrecht (MRNL). De gebruikers werden in de uitzending aan het woord gelaten. Sommigen recreëerden al tientallen jaren op het park en hebben flinke bedragen geïnvesteerd in hun droomplek aan de oever van de Loosdrechtse Plassen.   En nu?

€ 70.000

Binnen drie maanden moet hun plek leeg worden opgeleverd, waarvoor ze, als ze pech hebben ook nog moeten betalen. De publieke tribune in de studio zat vol met gedupeerde gebruikers van het park, die gemiddeld € 3.000 per jaar huur betalen. Er was een echtpaar dat in zak en as zat omdat ze recent voor € 70.000 had laten opknappen. De woede, wanhoop en verslagenheid was van de gezichten te lezen.

Publiek bij Kassa. (Foto: Kassa)
Geheimhoudingsplicht

MRNL kondigde aan dat men er percelen van gaat maken die € 300.000 per stuk gaan kosten. Op dat perceel bouwt MRNL dan een chalet voor € 250.000. De huidige gebruikers mogen gebruik maken van dat vorstelijke aanbod, maar worden gehouden aan een geheimhoudingsplicht. Eventueel is MRNL in voorkomende gevallen bereid om een stuk grond te verhuren, niet meer voor € 3.000 per jaar, maar voor € 24.000 per jaar.

Geen huurbescherming

Deze situatie doet de vraag rijzen of de huurders geen huurbescherming genieten. Volgens een jurist van de ANWB is dat niet het geval. Er bestaan RECRON voorwaarden, maar die gelden in dit contract niet. En zelfs als ze wel zouden gelden was er nog niet veel meer bescherming.

Ex-wethouder Jaap van Waveren (Dorpsbelangen) (Foto: Kassa)

Ex wethouder Jaap van Waveren, die Loosdrecht kent als zijn broekzak stelt dat er op veel meer plekken in Nederland dit soort parken in handen vallen van projectontwikkelaars. Parken waarvan de grond eigendom is van één eigenaar die de staanplaatsen verhuurt. In dat geval is er niets dat deze gang van zaken kan stoppen.

Wethouder Jan-Jaap de Kloet (Dorpsbelangen) (Foto: Kassa.)

Ook wethouder Jan-Jaap de Kloet ging op bezoek op het park. Hij kan ook vrijwel niets voor de gebruikers van het terrein doen, omdat het park onder een bestemmingplan valt van 20-12-2012. In dat bestemmingsplan staat dat het terrein de bestemming (verblijfs)recreatie’ heeft in de vorm van: recreatiewoningen, stacaravans, chalets, die bedrijfsmatig worden geëxploiteerd of een bedrijfsmatig geëxploiteerd kampeerterrein. Recreatie is hier vier seizoenen toegestaan. Dat is zo en het blijft zo. De gemeente krijgt pas een rol wanneer er een bestemmingsplanwijziging (wonen, bedrijf, o.i.d.) of vergunningen aan worden gevraagd. De wethouder verklaarde dat hij binnenkort in gesprek gaat met de nieuwe eigenaar en de huidige gebruikers die er soms al zestig jaar zitten. Bij MRNL zal hij pleiten voor redelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.