Verrassend! Pmd-tussenstand tussen nascheiden en bronscheiden: 3-1

Dat was deze woensdagavond een verrassing! De gemeenteraad van Laren koos met een nipte meerderheid voor overstappen op nascheiding van plastic, metalen en drankkartons (pmd) bij de afvalverwerker. Binnen de Regio Gooi en Vechtstreek is nu de tussenstand nascheiding-bronscheiding 3-1 voor nascheiding.

In een raadscommissie was het onlangs in Laren nog vrij onduidelijk. De politiek leek echter te neigen naar doorgaan met pmd-bronscheiding (bij inwoners thuis). Dat leek ook de indruk te bevestigen dat het binnen de Regio Gooi en Vechtstreek wel eens zou kunnen uitdraaien op 3-3, waarna het Regio-bestuur de bestuurlijk riskante taak op het bordje zou krijgen om de knoop door te hakken.

Verdeeldheid

Ook tijdens de raadsvergadering in Laren bleef de uitkomst woensdagavond nog vrij lang onzeker. De zaak voor de ’nascheiders’ werd er niet sterker op toen Jacqueline Timmerman (voor nascheiding) van Liberaal Laren opmerkte er niet zeker van te zijn of haar fractiegenoot (Evert de Jong) met haar mee zou stemmen. Daar stond tegenover dat Karel Loeff (vóór bronscheiding, Larens Behoud) vervolgens meedeelde dat ook zijn fractie verdeeld was.

Duidelijkheid kwam echter toen als eerste werd gestemd over het door Niels Westendorp (VVD) ingediende amendement met de strekking: alles afwegend is  de raad van Laren voor overstappen op nascheiding. De scheidslijn tussen de voorkeuren liep niet alleen dwars door de coalitie (Larens Behoud, VVD, D66) en door de oppositie, maar inderdaad ook door de fracties van Larens Behoud en Liberaal Laren.

Voor nascheiding stemden uiteindelijk de VVD (4 zetels), Democratisch Laren (1 zetel), van Liberaal Laren Jacqueline Timmerman en van Larens Behoud Hans van Goozen en Thijmen Jacobse. Daartegen keerden zich Groen Laren (2 zetels), D66 (1 zetel), CDA (1 zetel), van Liberaal Laren Evert de Jong en van Larens Behoud Karel Loeff en Eric Hurink. Daarmee was de uitslag 8-7 vóór nascheiding.

In de Regio is de stand daarmee 3-1 geworden in het voordeel van nascheiding. De raden van Wijdemeren en Gooise Meren kozen eerder al voor nascheiding, die van Blaricum voor bronscheiding.

Huizen en Hilversum

In Huizen staakten de stemmen en moet de raad op 30 mei opnieuw stemmen. Te verwachten is dat dan de balans doorslaat naar bronscheiding. Ook de Hilversumse raad moet zich nog uitspreken. Daar stellen burgemeester en wethouders voor te kiezen voor nascheiding en er zijn aanwijzingen dat de raad dat in meerderheid ook zo ziet.

Als het allemaal inderdaad zo loopt, dan stevent de Regio nu af op 4-2 in het voordeel van overstappen op nascheiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.