Vrij weinig geboefte in Wijdemeren

In de Wijdemeerse dorpen woont naar verhouding niet zo veel geboefte. In 2023 registreerde de politie althans minder Wijdemeerse verdachten van misdrijven dan gemiddeld in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zware jongens, een op Pinterest heel veel gedeeld plaatje.

Onlangs meldde De Gooi- en Eemlander uit welke gemeenten in het verspreidingsgebied van de krant in 2023 de meeste en de minste verdachten op de politie waren gestuit. Vrijwel niets echter over het grote middengebied. In andere gemeenten moeten ze zelf maar zien, maar hoe het met geboefte zat in Wijdemeren (ook behorend tot het middensegment) willen we natuurlijk wel graag weten. Daarom ter aanvulling onderstaande gegevens uit het CBS-cijferpakhuis.

In 2023 registreerde de politie 110 in Wijdemeren wonende verdachten van misdrijven. Let wel: het gaat dus niet om simpele overtredingen, maar om ernstiger feiten.

Woonplaats en plaats misdrijf

Ook belangrijk om te bedenken is dat Wijdemeren de woonplaats was van die 110 verdachten, wat niet per se betekent dat ze hun misdrijven ook in Wijdmeren pleegden. Zo meldde het CBS eerder dat in 2016 ruim de helft (55 procent) van de verdachten hun delict(en) pleegden in de eigen gemeente. De rest deed het buiten de eigen woonplaats of had geen vaste Nederlandse woon- of verblijfplaats.

Kortom: in elk geval van een deel van de Wijdemeerse verdachten hebben ze juist ergens anders last, terwijl omgekeerd de Wijdemeerse dorpen voor een deel de dupe zijn van verdachten van buiten de eigen gemeente. Ook dat verschil tussen de woonplaats van de verdachte en de plaats van het misdrijf werd in het krantenbericht niet duidelijk.

Veel of weinig?

Maar nu de kern van de zaak: 110 geregistreerde Wijdemeerse verdachten in 2023, is dat eigenlijk vrij veel of juist betrekkelijk weinig?

De maatstaf die het CBS aanreikt om een vergelijking te kunnen maken, is het aantal verdachten per tienduizend inwoners. Landelijk lag dat in 2023 op 80 verdachten. In Wijdemeren waren het er 50, dus scoort deze gemeente flink onder het landelijke niveau, wat gunstig is.

Het beeld in 2023 was bovendien iets beter dan een jaar eerder, zowel in Wijdemeren als landelijk trouwens. Landelijk ging het in 2022 per tienduizend inwoners om 85 verdachten (tegen 80 in 2023) en in Wijdemeren was dat 53 (tegen 50 in 2023). Werden in 2022 nog 120 Wijdemeerse verdachten geregistreerd, in 2023 lag dat zoals gezegd iets lager: 110.

Geen vuurwapens en drugs

En van welk soort misdrijf werden die 110 inwoners van Wijdemeren in 2023 verdacht? Niet van (vuur)wapen- en drugsmisdrijven in elk geval, want in beide kolommetjes zien we bij het CBS een 0 (nul). Het vaakst werden ze verdacht van verkeersmisdrijven (50 keer). Daarna volgden 30 verdenkingen wegens vermogensmisdrijven. Wijdemeerse verdachten van geweldmisdrijven registreerde de politie 20 keer en, tot slot, verdachten van vernieling of in verband met (verstoring van) de openbare orde 10 keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.