Wat een daverende miskleun was dat van Charlie Vroemvroem zeg!

Lekker dan. Heeft Wijdemeren eindelijk weer een burgemeester die dat vak verstaat, en dan begaat hij onverhoeds een geweldige miskleun door vreedzame demonstranten voor terroristen uit te maken. Landelijk maakt Wijdemeren daardoor een erg trieste indruk: mooie gemeente, maar met een burgemeester in wiens bovenkamer kortsluiting kennelijk flink onheil kan aanrichten.

Charlie Aptroot (Foto Douwe van Essen)

 

Het nieuws hoef ik u ongetwijfeld niet meer te vertellen. U hebt natuurlijk al lang vernomen dat Charlie Aptroot via X (voorheen Twitter) de demonstranten van Extinction Rebellion (XR) die zaterdagmiddag de A10 in Amsterdam enige tijd blokkeerden heeft uitgemaakt voor terroristen en dat dat voor de nodige ophef heeft gezorgd.

In De Gooi- en Eemlander (zie de dinsdagkrant) probeerde hij dat recht te praten door aan de woorden terreur en terrorist een geheel eigen uitleg te geven en door te stellen dat hij niet had getwitterd (of zeg je tegenwoordig geXt??) als burgemeester, maar als privépersoon. Kansloos gebabbel achteraf, denk ik.

Geweld

Een terrorist, ik heb er Van Dale’s Groot woordenboek der Nederlandse taal voor de zekerheid even op nageslagen, is iemand die zich bezondigt aan terreur en terreur is georganiseerd politiek geweld. Georganiseerd was de blokkade-actie van zaterdag zeker. Het Journaal van 20.00 uur bracht mooi in beeld hoe het precies begon. En politiek was de actie ook, niet politiek in de zin van het Binnenhof, maar meer bedrijfspolitiek – de actie was immers gericht tegen het beleid van bank ING. Maar geweld? Geen zinnig mens zal de XR-actievoerders van zaterdag daarvan willen betichten. Maar Aptroot dus wel.

Nu kunnen en mogen mensen van alles vinden over XR, over boeren, over actievormen, maar het is wel prettig als het gezonde verstand daarbij de overhand houdt.  Helaas was dat bij Aptroot zaterdag ver te zoeken.

Privépersoon?

En dan zijn uitspraak dat hij die gewraakte ontboezeming heeft gedaan als privépersoon en niet als burgemeester van Wijdemeren. Wat om te beginnen had geholpen, was als hij dat er in zijn X-bericht bij had gezegd in plaats van het achteraf door een woordvoerder te laten aantekenen.

Maar dan nog. In hartje Zoetermeer, daar kennen ze Aptroot als de buurman, zeker. Maar anderen die zijn naam of hemzelf kennen, verbinden daar toch in de allereerste plaats aan: burgemeester van Wijdemeren. Daarmee was zijn X-bericht tevens – laat ik het netjes zeggen – niet erg sjiek richting zijn Amsterdamse collega Halsema, die hij opriep tot ingrijpen. En verder staat Wijdemeren lelijk te kijk met een burgemeester die onzin uitkraamt.

Kamerlid

Het roept eerlijk gezegd ook herinneringen op aan de tijd (2003-2012) dat Aptroot voor de VVD in de Tweede Kamer zat. Verkeer en vervoer was zijn portefeuille en hij maakte vooral naam door zich sterk te maken voor het verhogen van de maximumsnelheid op Nederlandse snelwegen naar 130 kilometer per uur. Gekscherend werd hij op en rond het Binnenhof daarom wel Charlie ‘vroemvroem’ Aptroot genoemd.

In het door hem veronderstelde belang van asfalt en hardrijders beweerde hij destijds zelfs dat in Denemarken het aantal verkeersslachtoffers was gedaald nadat daar de maximumsnelheid was verhoogd. Toen bleek dat het juist was gestegen, was dat voor toenmalige krant De Dag aanleiding Aptroot uit te roepen tot Pinokkio van het Jaar.

Voor schut

Dus hoe zal dat afgelopen zaterdag zijn gegaan? Van die dekselse jongens en meisjes van XR hadden het heilig asfalt van de A10 betreden en een aantal exemplaren van de heilige koe de doorgang tijdelijk onmogelijk gemaakt. Dat ging Vroemvroem toch waarlijk te ver! In zijn bovenkamer begon het kennelijk te gisten en te knetteren. Hij pakte zijn mobiel er stuurde een pittig gekruid X-bericht de wereld in.

Dom, dom, dom. Misschien moet Vroenvroem een volgende keer eerst even tot tien tellen voor hij in actie komt en daarmee niet alleen zichzelf belachelijk maakt maar ook de gemeente Wijdemeren voor schut zet.

4 gedachten op “Wat een daverende miskleun was dat van Charlie Vroemvroem zeg!”

 1. Ha beste Rik, het is een geuzenaam…. 😉 . Bij deze nog maar eens gezegd. En dan voor jou alleen. Of ook voor de anderen op de redactie… als ze zich aangesproken voelen.

 2. Euh…. heel kort door de bocht dit verhaal, deze rading 0 reactie… of een burgemeester geen prive mening meer mag hebben… ( en ja, het is niet echt handig / echt niet handig als woordkeuze om terroristen te gebruiken. Dat zijn ze niet. En ik ben stilletjes blij dat een Xt-Reb zich zo laat zien… ipv gedirigeerd/voorgesorteerd/ geplanned , voor de 434e keer naar het Malieveld gestuurd te worden. Maak daar een mooi speech, loop nocg even naar de 2e kamer en overhandig daar 45.693 handtekeningen vanuit de (873e) petitie die je gemaakt hebt . Schud een handje. Lach naar de camera, geef een ferm handje…. #wededeneenplasenhetwasweerzoalshetwas. .

  Maarhet stoort het me beste Rading0-ers dat er meteen paar alinea’s gewijd moet gaan worden aan #vroemvroemaptroot. Waar gaat dit over? Hie wil je een discussie voeren? Op inhoud? Of blijkbaar dus met randzaken , die echt helemaal niet met de inhoud (of de heer Aptroot zn statement te maken hebben) Rading-0… jullie maken het zo een statement a la Statler & Waldorf uit de Muppetshow… Afijn, deze reactie zal wel niet geplaatst worden, omdat het te lang is…. #ahum

  1. Meneer Hazes, hartelijk dank dat u alle auteurs op Rading Nul over één kam scheert met de eretitel Statler & Waldorf. Terwijl uw reactie slaat op één stuk van één (overigens zeer gewaardeerde) auteur.
   Uw eretitel is niet origineel. Die hebben wij al een jaar of zes, of eerder van deze en gene gekregen. Daar zijn wij trots op. 😎

   Met vriendelijke groet, Statler.

 3. Mijn inziens een storm in een glas water wat door de media graag wordt vergroot!
  In het landelijke politiek gaat het veel slechter aan toe neem de uitspraken van Geert Wilders en vergeet die Poetin-aanhanger Thierry Baudet niet.
  De genoemde personen zijn mijn inziens de werkelijke leugenaars en onruststokers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.